Home Articole Surpriza CIA : Rusia ar renunta la Bachar al-Assad

Surpriza CIA : Rusia ar renunta la Bachar al-Assad

2019
3

Șeful agenției americane de informații, John Brennan, s-a declarat convins marți că rușii încearcă să obțină plecarea președintelui Bashar al-Assad pentru a soluționa conflictul civil din Siria, relatează Reuters preluata de Agerpres.

“În ciuda a ceea ce spun, cred că rușii nu îl văd pe Assad în viitorul Siriei”, a apreciat Brennan la o conferință de la Washington.

“Cred că rușii înțeleg că nu există soluție militară în Siria și că e nevoie de un gen de proces politic”, a declarat el.

“Problema este în ce moment și cum vor fi capabili să-l scoată din scenă”, a adăugat directorul CIA.

“În mod paradoxal, au gândit că trebuie mai întâi să-l întărească pe Assad înainte de a-l putea retrage”, a explicat el.

Moscova vrea “să dobândească mai multă influență” în Siria, înainte de a merge spre “un proces politic care să-i protejeze interesele” în țară, a estimat John Brennan.

Rușii dispun în Siria de o importantă bază militară la Tartus. Pe plan militar, scopul Moscovei ar fi în primul rând să reducă presiunea grupurilor rebele asupra regimului în regiunile Idleb și Hama, a mai precizat Brennan.

“Însă au descoperit că este mult mai dificil să facă progrese împotriva opoziției decât anticipau”, a spus el.

Rusia a lansat la 30 septembrie o campanie de bombardamente în Siria împotriva “terorismului”. Ea este însă acuzată de Washington și aliații săi occidentali că vizează în primul rând grupurile care se opun regimului lui Bashar al-Assad.

Secretarul de stat John Kerry urmează să participe la sfârșitul săptămânii, la Viena, la discuții multilaterale privind conflictul sirian, după o primă rundă de convorbiri săptămâna trecută la care au participat SUA, Rusia, Arabia Saudită și Turcia.

 

3 COMMENTS

  1. Şi ce scriam eu întrun comentariu cu o lună două în urmă? Vom vedea şi finalitatea în cel mai scurt timp. Asta îmi spune mie intuiţia şi şi asta văd, cam 90-95% s-a adeverit din tot ce am scris în comentariile puse aici pe blog.

  2. Evident ca “salvarea” lui Bashar-al-Assad a fost un pretext folosit de Putin pentru a intra in Siria. Opozitia legitima era in mana americanilor, ISIS prea volatila chiar si pentru sectia jihad a serviciilor rusesti, mai ramanea doar Presedintele ales si regimul “democratic” in vigoare de sustinut, cu ultimele “cuceriri” in materie de tehnica militara, bineinteles, ca sa vada ceilalti jucatori de la masa (de poker) ca rusii au suficiente jetoane pentru a participa la partida.
    Ironia situatiei provine din faptul ca, nemailuptand nimeni in numele unei ideologii: rusii pentru comunism, americanii pentru capitalism, marile puteri s-au aruncat cu capul inainte in apararea democratiei, de pe pozitii inverse: americanii au devenit “subversivi” iar rusii aparatori ai regimului legitimat prin alegeri. Acum, daca se pun la celasi nivel, pretextul poate sa dispara (probabil, in jungla moscovita, dupa cum sugereaza vizita “fantoma” a lui Bashar la curtea lui Putin).
    Sa vedem cum se descurca fata de ceilalti “fraieri” pe care i-au tarat in arena (vad ca Turcia incepe deja sa joace in frau), dar pare ca ISIS, de data asta, a incurcat-o deabinelea. Dupa razboi, bineinteles, cand ISIS va fi legitimata ca stat pe modelul OEP, vom afla, poate, cine a creat si sustinut miscarea si vivat democratia!

  3. Baiatul asta de la cia are vise erotice.rusii au de luat din siria miliarde de $ pentru armamentul livrat in ultimii ani(numai sistemele antiaeriene pantsir si s-300 au costat peste 1,5 miliarde $).de la un alt guvern decat assad mai vad din banii astia ciuciu.aia vor spune:l-ati sprijinit pe tiran sa va plateasca tiranul.il vor schimba pe assad cand vor gasi pe altul sa il inlocuiasca.

Leave a Reply