Nicotina ar putea avea un efect protector împotriva infecţiei cu noul coronavirus, sugerează o echipă de cercetători din Franţa, ţară în care vor fi efectuate teste preventive şi terapeutice cu plasturi de nicotină, la spitalul La Pitié-Salpetriere din Paris, relatează miercuri AFP.

Ipoteza este bazată pe numărul redus al fumătorilor dintre pacienţii cu COVID-19 spitalizaţi, constatat în diverse studii din întreaga lume, şi de confirmarea furnizată de un nou studiu francez, efectuat pe 350 de persoane spitalizate şi 150 cu forme mai uşoare, toate diagnosticate cu COVID-19 (confirmate prin teste tip PCR).

“Dintre aceşti pacienţi doar 5% erau fumători”, a declarat pentru AFP profesorul de medicină internă Zahir Amoura, care a condus acest din urmă studiu, adică “cu 80% mai puţini fumători în rândul pacienţilor cu COVID decât în cazul populaţiei generale de acelaşi sex şi aceeaşi vârstă”.

“Ipoteza este că, prin legarea la receptorul celular utilizat de coronavirus, nicotina îl împiedică sau îl reţine să se ataşeze de acesta” şi, prin urmare, să pătrundă în celule şi să se răspândească în organism, a explicat pentru AFP profesorul Jean-Pierre Changeux de la Institutul Pasteur şi College de France.

Acest neurobiolog de renume internaţional, specialist în receptori nicotinici, este coautor al unui articol pe acest subiect din Comptes Rendus de l’Académie des Sciences.

Rolul central al receptorului în cauză, “receptorul nicotinic al acetilcolinei”, în propagarea virusului ar explica mai ales varietatea simptomelor COVID-19, inclusiv pierderea mirosului şi tulburările neurologice, avansează cercetătorii.

După ce primeşte lumina verde finală, cu sprijinul ministrului Sănătăţii, Olivier Véran, vor fi administraţi plasturi nicotinici în dozaje diferite în trei studii: preventiv, pentru lucrători sanitari, pentru a se observa dacă îi protejează; terapeutic, pentru pacienţii internaţi, în încercarea de a le reduce simptomele; şi pacienţilor în stare gravă, internaţi la terapie intensivă, după cum a explicat Amoura.

Potrivit lui Zahir Amoura, starea pacienţilor fumători spitalizaţi s-ar putea agrava din cauza renunţării bruşte la tutun, însă acest lucru trebuie verificat.

Cu toate acestea, aceste studii nu ar trebui să încurajeze populaţia să fumeze. Fumatul dăunează plămânilor şi nu este benefic pentru sănătate, fiind asociat unor probleme precum cancere, ori atac de cord, reamintesc medicii, scrie Agerpres.

 

4 COMMENTS

 1. Demiterea lui Streinu-Cercel in urma unei mascarade montate pt cuvinte pe care nu le-a scris… regimul Iohannis-Orban guverneaza cu pumnul si cutitul infipt pe la spate.
  Chiar cred Serviciile ca nu vedem cine a fabricat scandalul??

  Ceea ce se vede e ca Iohannis n-a fost membru in viata lui intr-un colectiv stiintific (Orban, ce sa mai vorbim), caci daca ar fi fost. ar fi stiut ca intr-un grup de cercetare se arunca in DEZBATERE idei stiintifice, care apoi sunt intoarse pe toate partile pana solutia cea mai apropiata de adevar (nu de puterea politica) este aleasa.

  Penibil, venal si ridicol provincial – sunt epitetele care vin in minte. Caractere foarte urate, alese cu tableta.

  De asemenea, vor sa ia atentia publicului de pe crima sanitara efectuata de dragul banilor de la Merkel si Kurz, in care se asteapta ca 40.000-80.000 de romani sa faca pe servitorii pentru sparanghelul german, pentru batranii austrieci, pentru capsunele englezesti etc.

 2. Lotul de 350 de pacienti nu este reprezentativ fata de anii de studiu, numarul de decese din cauza cancerului la plaman datorita fumatului.
  E interesant ca tema de studiu, inca nu se poate trage o concluzie.Ei spun nicotina.Altii spun ca vaporii de aer cald distrug virusul…

 3. Ar fi de interes public sa ne explice specialistii ce legatura exista intre adipocite( prezente in tesutul adipos la pers.obeze) si sinteza citokinelor? Dar blocarea sintezei insulinei , de catre citokine la diabetici?

 4. Si ma tem ca se pregateste ejectarea lui Arafat, o alta somitate care le sta in calea planului de privatizare a sistemului medical romaneesc. Probabil se conteaza pe faptul ca, din cauza situatiei de urgenta, romanii NU VOR IESI IN STRADA! Nici nu stiu ce-i asteapta!!

Leave a Reply