O conversaţie între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintele chinez Xi Jinping ar fi ‘un lucru foarte bun’, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, citat de France Presse.

Dând asigurări că SUA ‘încurajează’ de mult timp un astfel de contact, Kirby a declarat: ‘Credem că este foarte important ca chinezii să audă punctul de vedere ucrainean, şi nu doar pe cel al lui (Vladimir) Putin’.

Volodimir Zelenski anunţase la sfârşitul lunii februarie că are prevăzută o întâlnire cu preşedintele chinez.

Publicaţia americană Wall Street Journal afirmase la începutul acestei săptămâni că Xi Jinping ia în considerare să discute în viitorul apropiat cu omologul său ucrainean, aceasta fiind prima lor discuţie după invazia declanşată de Rusia în Ucraina în urmă cu peste un an.

Potrivit cotidianului citat, această convorbire ar putea avea loc după o vizită prevăzută săptămâna viitoare la Moscova a preşedintelui chinez.

Beijingul nu a condamnat şi nici nu a susţinut în mod explicit ofensiva rusă în Ucraina, oferind în acelaşi timp sprijin diplomatic Moscovei.

La 24 februarie, la un an după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Beijingul a publicat un document în 12 puncte în care lansează, între altele, un apel către Moscova şi Kiev să se aşeze la masa negocierilor.

Deşi China încearcă să se impună ca mediator în acest conflict, poziţia sa de aliat al Rusiei o descalifică în ochii Occidentului, care sprijină Ucraina, partea agresată în acest război.

Acuzată recent de SUA că ar lua în considerare trimiterea de arme către Rusia, China dezminţit ferm acest lucru, scrie Agerpres.

Leave a Reply