Plenul Camerei Deputaților a adoptat saptamina aceasta, cu 233 de voturi “pentru”, un vot “împotrivă” și o abținere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede că datornicul are dreptul să stingă creditul cu ajutorul caruia si-a luat casa prin transmiterea către banca a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat, fără a mai plăti altceva. Stiti bine, multe banci straine din Romania au cerut garantii suplimentare pe alte case, terenuri si chiar venituri ale unor membri de familie. Viata acestor sute de mii de oameni a devenit un cosmar, mai ales dupa salariile le-au fost taiate de regimul Basescu-Boc. Din buni platnici, regimul Basescu-PDL a transformat sute de mii romani in datornici la banci! Trebuie spus ca mingea este acum in curtea presedintelui Klaus Iohannis, care trebuie sa promulge legea.

APROAPE UN MILION DE RESTANTIERI LA BANCI !
Numărul persoanelor fizice cu restanțe de peste 30 de zile a crescut cu 1869 persoane în august, la 719.235 de persoane, în timp ce numărul restanțelor s-a majorat cu 9623 la 962.506 restanțe în total. (BNR, 6 octombrie 2015)

DRAMATIC – 30 SINUCIDERI DIN CAUZA DATORIILOR LA BANCI!
30 de români și-au pus capăt zilelor în ultimii ani din cauza datoriilor la bănci. Cei mai mulți dintre ei, bărbați de vârstă mijlocie, avand copii minori. Ultimul caz s-a petrecut chiar zilele trecute când un bărbat din Ploiești, la ușa căruia venise executorul pentru a-i lua casa, s-a încuiat în interior, punandu-si capat zilelor chiar in acele momente

8 COMMENTS

 1. De ce nu se discuta de legea falimentului personal?
  Nu ar fi buna si aceasta lege alaturi de legea propusa de d-nul Zamfir?

 2. Nu am nimic nici cu unii nici cu alţii, pe mine mă deranjează mizeriile ascunse în spatele oricăror contracte tipărite intenţionat, chiar folosind ochelari nu poţi citi! doar lupa te poate ajuta, apoi, intri în termenii bancaro-financiar înţeleşi de cei pregătiţi în domeniu care la rîndul lor, nu cred că au voie să-ţi divulge amănuntele din spatele contractului! Vezi politicienii şi numiţii în C.A. a oricăror instituţii dar cum: primele 3 locuri sînt nume şi prenume necunoscute, începînd cu nr.4 pînă la N. colaboratori primitori de venituri, niciunul dintre ei nu e scris cu nume şi prenume! Pot să dau exemple, dar ultimele sînt puţin pe la plimbarea aerisirii la DNA. De cînd cu democtaţia numirii complice în tot şi în toate, un credit luat de la bancă(2002-2004), restituirea: suma reală plus încă jumătate din sumă şi în plus peste dobînzi, comisioane pt. asigurare pe care trebuia să o înapoieze la momentul lichidării contului, sau dacă te îmbolnăveai plăteau ei, încît ajungeai să plăteşti suma împrumutată restituită în dublu şi ce salarii aveai în 2002-2004-mizerabile! Normal, fiecare trebuie să se încadreze în marja extremă luînd în considerare şi şomajul sau după ”reformele” politice: divorţul şi decesul :)))))))))))))
  DAR:
  Băncile în democraţie, sînt considerate pe bună dreptate: cămătari cu specialişti în cămătărie prin lege! Este realitate în România! În alte ţări, băncile sînt puse pe ultimul loc, primul loc fiind oamenii care muncesc pentru a trăi şi alimenta cursul vieţii, la noi e invers că”se poate şi aşa”!
  După ”ţeapa CEC” dată de clanul B-U nu aş face împrumut sub nicio formă! Mai ales că ce se visează noaptea se pune în practică deîndată!

 3. Lasand la o parte aberatia cu acei recuperatori, care chiar trebuia amendata prin lege, nu vad cu ce ajuta aceasta lege un amarat de roman care nu isi mai poate plati ratele la banca pentru SINGURUL apartament pe care il are luat cu credit bancar. Si pe legea veche si pe actuala lege riscul lui este acelasi. Sa piarda apartamentul daca nu mai poate plati ratele. Nu este o lege care sa ii prelungeasca sau micsoreze ratele ci una care sa ii ia in mod elegant apartamentul daca nu mai poate plati ratele. Dar ce prevede legea pentru cei care cumpara 2,3,4…20 de apartamente cu credit imobiliar in vederea inchirierii sau a revanzarii? Prevede ceva? Nu, exact acelasi lucru. asa ca mana cereasca pentru afaceristii imobiliari. Ma duc, fac credit imobiliar si preiau 20 de apartamente de la un dezvoltator, vand 10 dintre ele cu banuti buni care imi raman 100% iar cu Mertanul luat din acesti bani ca un mic cadou pentru afacerea facuta ma duc la banca si le dau cele 10 chei ramase sa vanda ei apartamentele alea ca eu nu am putut. Iar eu nu mai dau nici macar un leut inapoi bancii. Cam asta este legea. Amaratul cu un apartament luat cu credit ramane fara el si in vechea si in noua lege in schimb afaceristii imobiliari vor avea castiguri de 100% pe spinarea bancilor. Lasati manipularea si aratati ca cei ce se opun reclama exact acest lucru. Ca nu exista nicio prevedere in aceasta lege referitoare la numarul de locuinte contractate prin credit bancar la care se aplica.

  • Mai gândește-te Mihail, eu estimez niate efecte foarte interesante. Nu stiu daca ai realizat in ultimii 10 ani care a fost cauza exploziei preturilor pe piata imobiliara din România : banii injectați de banci! Bani care au venit de afară. Ei au dat bani românilor si au alimentat nebunia creșterii preturilor la case, apartamente si pământuri. Cine a fosta câștigătorul net din această poveste? Tot băncile care au dat banii pe dobânzi mult mai mari decât in tarile de origine, marindu-și câștigurile. Interesant este (daca trece legea de Johannis ca eu nu sunt inca foarte sigur) ca acesta lege va schimba dramatic regulile pe piața imobiliară in sensul ca riscul pierderii banilor investiți va trece de la cetateni la banci! Primul efect ar trebui să fie temperarea creșterii preturilor pe piața imobiliara sau poate chiar scadere. Câștigători? Cumpărătorii… sau cei care se împrumută. In cazul in care pe viitor economia intra in criza se va întâmpla probabil ca și in Statele Unite in 2007-2008. Dar ma aștept ca băncile sa contraatace cumva si sa schimbe contractele de împrumut introducând noi clauze în defavoarea celor care se împrumută .

 4. Bancile protesteaza de forma fiindca peste tot in Vest legea care da in plata bunul luat pe datorie e cat se poate de valabila. In asemenea masura incat am vazut consilieri financiari, la bancile cu care am de-a face, in Italia si la Montreal propunand de zor “refinantari” si restructurari de ipoteca numai sa nu se trezeasca in brate cu casa restituita de datornicul aflat in imposibilitate de a plati ratele. Sigur ca Romania, neinstruita fiind in functionarea sistemului bancar, s-a napustit asupra creditelor date de rechinii bancilor, stransi cu usa in tarile lor de bastina, dar nu elementul emotional a declansat initiativa dlui Zamfir, ci nevoia de aliniere la normele occidentale-absolut laudabil si cat se poate de “tehnocrat” ca gest. Deci, legea trebuie sa treaca si basta. O alta lege, absolut esentiala, ar fi aceea privind lobbying-ul, fiindca nu tot ce face ca o lege sa fie adoptata, sau nu, e legat de ideea de coruptie si nu toate grupurile de interese, care coaguleaza grupuri parlamentare punctuale” sunt asimilabile cu bandele de gangsteri care manevreaza politicienii. Dar asta va fi enorm de greu de inghitit din cauza decredibilizarii totale a parlamentului, intretinuta cu mare inconstienta de propaganda anti-coruptie si profitorii sau slabanogii care o sustin.

  • Cred ca faci o mare confuzie. Nu este vorba de nicio refinantare. Cu refinantarea a intrat si Romania de mult in lumea civilizata caci asta exista, dar nu si romanii caci pe multi nici refinantarea nu ii mai ajuta sau nu apeleaza la ea. Este vorba pur si simplu despre faza finala adica luarea locuintei cand nu se platesc ratele nici chiar si refinantate. Adica sa se duca cei ce nu mai pot plati sa dea cheile de buna voie bancilor fara sa mai astepte sa le bata executorii la usa. Si mai ca as accepta si asta dar scuze. Sa fie specificat in lege ca se aplica doar unei anumite categorii nu pentru toti cei care nu mai platesc ratele la banca adica si mafiei imobiliare. Nu de alta dar amaratii care au o singura locuinta si risca sa o piarda neputand plati ratele nu se vor ingramadi la banci sa le dea cheile sa le vanda banca locuintele. Vor face orice sa isi apstreze casele. In schimb cei ce fac imprumuturi pentru mai multe locuinte spre revanzare se vor duce bucurosi la banca cu cheile de la cele nevandute dupa ce au reusit sa bage banii in buzunar dupa vanzarea unei parti fara sa plaetasca absolut nicio rata bancii.

Leave a Reply