Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a adus atingere independenţei sistemului de justiţie, prin declaraţiile făcute cu privire la faptul că avizarea începerii urmăririi penale a liberalului Varujan Vosganian ar fi transformat România într-o “republică a procurorilor”, a stabilit Inspectia Judiciara. Inspectia Judiciară (IJ) a finalizat raportul în care a analizat afirmatiile făcute de Tăriceanu, după ce senatorii au decis să nu ridice imunitatea lui Varujan Vosganian.

“În urma analizei s-a stabilit că prin declaraţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu privire la senatorul Varujan Vosganian, a fost adusă atingere sistemului”, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul IJ.

Raportul inspectorilor judiciari urmează să fie analizat joi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

CSM a sesizat, în 19 februarie, Inspecţia Judiciară, după ce Călin Popescu Tăriceanu afirmase, anterior cu cinci zile, că, în realitate, dosarul în care este implicat Varujan Vosganian, şi pentru care s-a cerut votul Senatului, nu se referă la presupuse fapte de corupţie ale unui senator, “ci pune în discuţie o decizie politică a unui ministru în funcţie, concretizată printr-o hotărâre de Guvern”.

“De aceea pot să afirm că un vot în favoarea cererii procurorului general, aşa cum îşi dorea şi preşedintele, ar fi creat precedentul potrivit căruia orice decizie a Executivului (deci, potenţial şi a preşedintelui) şi a oricărei autorităţi publice ar fi putut fi cenzurată în viitor de către procurori. Un asemenea precedent devenea periculos, pentru că el ar fi deschis calea spre transformarea României într-o republică a procurorilor”, susţinea Tăriceanu, după ce parlamentarii au votat împotriva ridicării imunităţii lui Varujan Vosganian.

În 12 februarie, Senatul a respins solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian, fiind înregistrate 71 de voturi “împotrivă”, 56 de voturi “pentru”, cinci voturi fiind anulate.

Procurorii DIICOT susţin că Varujan Vosganian, în calitate de ministru al Economiei, a luat mai multe decizii prin care ar fi favorizat firma Interagro controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, oferind astfel gaze naturale la preţuri mai mici.

TARICEANU : OPINIILE POLITICE NU POT FI CENZURATE

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, după ce Inspecţia Judiciară a stabilit că a adus atingere independenţei justiţiei prin afirmaţiile referitoare la avizarea începerii urmăririi penale a lui Varujan Vosganian, că “opiniile politice nu pot să fie cenzurate de nimeni”.

Cred că într-o democraţie cum este şi România, într-o demnocraţie parlamentară, opiniile politice ale cetăţenilor şi, bineînţeles că aici includ şi opiniile poltice ale parlamentarilor, iar în ce mă priveşte pe mine, în dubla calitate de senator şi de preşedinte al Senatului, nu pot să fie cenzurate de nimeni. Subliniez, am libertatea să-mi exprim punctul de vedere politic asupra funcţionării statului şi a instituţiilor din componenţa sa“, a spus Tăriceanu.

El a arătat că este vorba de libertatea de expresie, a opţiunilor politice şi declaraţiile sale nu constituie vreun amestec sau ingerinţă de orice fel.

Este o declaraţie politică, Nu este vorba de imunitate, e vorba de libertatea de expresie şi libertatea opţiunilor politice şi aprecierilor politice, pe care în calitate de parlamentar am dreptul şi obligaţia să le fac. Aşa încât aceste declaraţii nu constituie în niciun fel vreun amestec sau vreo ingerinţă de orice fel. Aceste aprecieri le putem face cu toţii, le poate face presa, le pot face cetăţenii simpli şi le fac şi eu ori de câte ori consider necesar“, a adăugat Tăriceanu.

18 COMMENTS

 1. Sunt curios, dacă nu s-ar fi luat decizia de susținere a firmei INTERAGRO, cine ar fi avut de câștigat pe piața îngrășămintelor, cu alte cuvinte, procurorii pe cine ar fi favorizat?

 2. În scurt timp va fi agăţat şi el că doar a semnat acte şi a avut funcţie înaltă, parcă de premier, prin 2005-2007. În plus, a contribuit se pare, cu mult elan la mîrşăviile guvernului politico-afacerist. Dacă va fi luat, nu e din cauza acestei comunicări privind inspecţia judiciară, cum se va întîmpla. Are vina lui ca oricare şi va arunca în derizoriu/minciună cum fac toţi, în loc să spună adevărul verde-n faţă. Cred că toţi ne-am săturat de mutrele acestor vechi plîngăcioşi şi mincinoşi. Mulţi vrem alt fel de oameni, tineri, puternici, curaţi, care să inducă putere, voinţă, poftă de viaţă!

  • Inca nu te-ai lamurit si cu ,,mutrele” tinere ?! Intotdeauna cand vorbesti de integritate, onestitate, te raportezi la caracter, nu la varsta.

  • De 25 de ani aud aiureala asta cu “tinerii”.Petrica Roman o tot invartea caci atunci era si el tanar,Basescu,Berceanu,Blaga si ei la fel.Apoi au aparut alti tineri “de nadejdie”,Ciumara,Stoica,Dudu Georgescu,etc.Dupa care au aparut tinerii lui Basescu,adica Udrea,Kovesi,Livache,Horica,Bica,Morar,Pogea,Anastase,Boagiu,etc.Toti numai scule tinere si devotate,toti incompetenti dar lacomi de top.”Lupii tineri”, ce sa mai….

 3. Tara hotilor si talharilor, de baiat bun ce era nicolae, gozganian sa gandit la un gaz mai ieftin pentru el, asa fara nici un interes, ca daca esti baiat bun primesti

 4. CSM-ul mai bine s-ar ocupa de zecile, sutele de dosare de mare coruptie, cu prejudicii de zeci de miliarde de euro, care zac in nelucrare de 6-8 ani in sertarele DNA si DIICOT.

 5. este foarte convenabil sa se inchida gura tuturor .Daca DIIcot-ul si DNA-ul controleaza tot ,pe ei cine-i controleaza ,nu cumva ar trebui Senatul .Si ce face Senatul ?NIMIC .Dar eu ma intreb asa ,sectiile astea doua (de represiune ) tin cumva de SRI ?Intreb si eu asa ca o femeie simpla .Bine ca se mai gaseste cate cineva care sa le mai spuna astora din ,,sucursalele ” SRI cam cum ar trebui sa se comporte dar speram ca acestia nu-si fac rau cu mana lor .Supararea noastra este ca de 25 de ani suntem luati de prosti ,prosti dar multi si uite ca pe toti astia care si-au batut joc de un popor intreg nu i-a durut sufletul cand ne minteau si ne inselau .Se uitau in ochii nostri si ne furau .Si acum cand ies toate la iveala ei ne mint in continuare ,nici unul nu are nici o vina ,toate sunt povesti nascocite sa le faca rau .Si jegul asta de Basescu ne ameteste zi de zi cu panseurile lui idioate ,ba ca stie ca justitia este corecta ba ca stie ca nici pomeneala ,mie efectiv imi face scarba ca arata ca un animal incoltit .Si asa incoltit nu vrea sa lase sa se vada ca este cu capul bagat in streang dar tot mai da cu batul prin gard .Nu are nici un pic de demnitate .Nici nu stiti cat astept ziua de maine cand va fi interogat de procurori .Ii doresc succes din tot sufletul doamnei Firea si tare as vrea sa reuseasca in demersul juridic impotriva acestui ordinar ,care nu are mama ,nici tata dar are grija vagaboandei asteia de Udrea .

 6. Tariceanu este un om cu coloana vertebrala,care semnaleaza faptul ca niste angajati, in aparatul care trebuie sa faca justitie, s-au apucat ei de politica si ataca democratia.Nu este treaba unor angajati sa se bage ei peste deciziile politice a celor alesi de cetateni sa faca politica tarii.

  • exact : Tariceanu isi apara coruptii dar doar pe ai lui…pe Elena Udrea a dat-o pe mana justitiei … Johannis ar trebui sa dizolve parlamentul sa nu mai aiba nimeni din gasca asta de corupti imunitate

   • pai nu putea sa o apere pe udrea ca asta e deputat. nu stiam de exemplu ca borberly e si asta liberal. probabil ca din preputul gandirii tale ce decid procurorii e litera de lege. ce treaba mai avem cu judecatorii ? luam de buna compuneruile agramaticale scremute de procurori si gata e rezolvata problema,daca mai sunt multi ca tine …..

 7. Ma apuca toti nervii cand il aud/citesc cum acest domn Tariceanu se crede specialist in justitie/in drept si spune la primirea oricarei cereri de incuviintare a urmaririi penale/ arestare preventiva la Senat ca “senatorii trebuie sa judece probele in comisia juridica”sa vada acesti mai mari ai tarii absolventi de facultati de drept particulare la distanta – daca X senator este VINOVAT SAU NEVINOVAT. Acest domn TARICEANU NU ARE NICIO PREGATIRE JURIDICA SA APRECIEZE EL PROBE, nu poate sa priceapa ca dosarul suspectilor senatori sunt trimise exclusiv pentru a verifica existenta unor abuzuri de drept din partea institutiilor abilitate, abuz care daca ar avea idee ce este nu se verifica in baza probelor ce sunt spre inceput doar simple indicii – ca doar daia le cere lor sa incuviinteze urmarirea penala – ca sa gaseasca probe care sa ateste ne/vinovatia unei persoane. ACUM vine si “da el lectii de democratie inspectiei judiciare”??? Cred ca ar trebui in numele acestei democratii sa faca legii – el si senatorii ce ii conduce ca sef de senat, ca daia este ALES: SA FACA LEGI, NU SA PUNA LA PUNCT O INSTITUTIE. Poate isi aduce ACUM AMINTE ca exista separatie a puterilor in stat cand face asemenea declaratii, nu doar cand interesul lui privat in dicteaza. Compara imunitatea parlamentarilor din Romania cu cei din alte state, ATUNCI AR TREBUI SA VADA CA PARLAMENTARII DIN ALTE TARI MAI FAC SI LEGI SI SE MAI GANDESC SI LA CETATENI IN PRACTICA, NU DOAR IN TEORIE la tv!!! M-am saturat de acesti 600 de parlamentari – care dau din gura numai la televizor, lucreaza 3 zile cateva ore si sunt platiti degeaba. Ar trebui in 2016 cei ce se vor alesi sa ne prezinte fiecare in parte ce legi au facut si care a fost oportunitatea lor pentru cetateni! SA ISI FACA TREABA SI APOI el SA APRECIEZE PROBE – care oricum e ATRIBUTUL EXCLUSIV AL JUDECATORILOR! PS. dl Radu Tudor, unde este acest Radu Tudor: https://m.youtube.com/watch?v=XgyJ2fEFBjg?

  • Stimate”Cetatean” ,
   1. Tariceanu a subliniat ca a facut o declaratie politica :“Este o declaraţie politică, Nu este vorba de imunitate, e vorba de libertatea de expresie şi libertatea opţiunilor politice şi aprecierilor politice, pe care în calitate de parlamentar am dreptul şi obligaţia să le fac. Aşa încât aceste declaraţii nu constituie în niciun fel vreun amestec sau vreo ingerinţă de orice fel. Aceste aprecieri le putem face cu toţii, le poate face presa, le pot face cetăţenii simpli şi le fac şi eu ori de câte ori consider necesar“, a adăugat Tăriceanu..
   2. De potentialele abuzuri ale procurorilor, te poti apara ? Sper sa nu devina retorica…

 8. Din moment ce guvernul si-a asumat actul normativ si l-a trecut prin Parlament a devenit norma juridica deplina, fara drept de autor. Am vazut insa o fata si un limbaj disperat al lui Vosganian care nu-i face cinste si un basism denaturat,expus in spatiul public.

 9. Nu-si dezminte ascendentul rasat, nu-si dezminte educatia primita, eruditia si educatia politica in care l-a avut ca mentor pe regretatul Amedeo Lazarescu, liberal adevarat. Daca si alti policitieni si factori de decizie din politica noastra ar pune piciorul in prag si ar putea face diferenta intre respectarea libertatii de opinie si a libertatii de exprimare si afectarea imaginii unei anumite institutii cu putere decizionala in stat, nu si-ar mai permite incompetentii si avenitii care ocupa jilturi primite cadou si nemeritate sa-si faca de cap si averi incomensurabile si mai ales, sa incerce sa ne puna botnita. I-am apreciat de cand il stiu pe Tariceanu eruditia si probitatea politica .

Leave a Reply