Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marți, că alegerile europarlamentare ar trebui să arate că România rămâne ancorată în proiectul european și în valorile europene și că românii își respectă angajamentele, conform Mediafax.

„Tema acestei întâlniri reprezintă un subiect important și pentru Parlementele naționale. În afara complexității problemelor cu care se confruntă societatea europeană în aceste zile, formularea unui răspuns depinde și de flexibilitatea instituțiilor de a se adapta, de a se schimba și de a inova. Contextul tot mai adânc al globalizării, cu aspectele pozitive și negative cu care vine la pachet, reprezintă răspunsuri articulate din partea noastră, de aceea salut inițiativa Curții de Conturi de a organiza o astfel de conferință, pentru că UE este mai puternică prin colaborare. Observ că printre dumneavoastră se află la această masa și reprezentanți ai țărilor candidate sau potential candidate. Acest lucru ne arată că proiectul european merge mai departe în ciuda dificultăților și a criticilor de orice fel care au apărut în ultima perioadă. Sper ca alegerile europarlamentare care ne bat la ușă să arate că rămânem ancorați în proiectul european în ciuda proiectului eurosceptic, că rămânem atașați valorilor europene și că noi românii ne respectăm angajamentele”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Conferința Președinților Instituțiilor Supreme de Audit din statele membre ale Uniunii Europene privind cooperarea în auditul public extern, de la Parlament.

Acesta a adăugat că Uniunea Europeană are nevoie mai mult ca oricând de încrederea cetățenilor săi.

„Principalele teme supuse dezbaterii, respectiv inovarea în domeniul auditului la nivelul UE și creșterea rolului de îndrumare al instituțiilor supreme de audit dovedesc preocuparea dumneavoastră de a contribui la combaterea provocărilor cu care se confruntă construcția europeană. UE are nevoie acum, poate mai mult decât oricând, de încrederea cetățenilor săi, de certitudinea acestora la nivelul fiecărui stat membru că resursele financiare sunt cheltuite efficient pentru obiective clare și care generează rezultatele așteptate, iar instituția supreme de audit al fiecărui stat membru este cea care joacă rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetățenilor acestia. Apropierea de cetățean se poate realiza în cel mai eficient mod prin utilizarea noilor tehnologii capabile să asigure o mai bună prezentare a constatărilor de audit și o comunicare eficientă”, a completat Tăriceanu.

De asemenea, președintele Senatului a susținut că scopul instituțiilor unui stat ar trebui să se concentreze pe consolidarea democratică a societății: „Cetățenii și implicit interesul acestora reprezintă esența democrației, de aceea datoria fiecăruia dintre noi, prin instituțiile pe care le reprezentăm este de a ne pune în slujba cetățeanului, fie că vorbim de procesul legislativ sau de cel executiv, despre activitatea de audit sau de reprezentare, scopul ar trebui să se concentreze pe consolidarea democratică a societății”.

Călin Popescu Tăriceanu a participat, marți, la Conferința Președinților Instituțiilor Supreme de Audit din statele membre ale Uniunii Europene privind cooperarea în auditul public extern. Evenimentul se desfășoară în incinta Parlamentului.

6 COMMENTS

  1. Euroscepticii sunt,cel putin, de doua feluri.Sunt unii,mai ales din zona occidentala,care sunt impotriva UE pentru ca astfel ,considera ei,prin libertatea de circulatie,mai ales a prea multor persoanelor necivilizate din est, si mai ales si a extracomunitarilor, a fortei de munca externa,li s-au afectat si locurile lor de munca si nivelul de trai,dar si securitatea lor publica si cadrul lor social civilizat. Iar altii sunt pentru necesitatea indiscutabila a existentei UE,dar vazand halul in care a fost transformata si condusa uniunea,sunt sceptici in ce priveste ca in viitor,cu aceiasi conducatori care se tot rotesc intre ei si isi urmaresc interesele de clan, sa existe vreodata in UE vreo schimbare in mai bine.

  2. Alegerile si referendumul, ca si cele dinainte, nu sunt edificatoare, dar trebuie facute. Din 5 milioane de romani din “diaspora”, vor vota doar vreo 100.000, ceilalti lucrand la negru si nu isi vor face probleme sa apara cu acte la sectiile de votare, care sunt si la distante mari. Altii nu votau nici in tara. Fara acesti 5 milioane, ceilalti, pana la 18,9 milioane cu drept de vot, vor hotari (desi cam tot atat au iesit si la Recensamant, ceea ce inseamna ca, practic, nu s-au scazut cei sub 18 ani). Problema e ca toate fortele politice europene ar trebui sa voteze nationalisti, deoarece, chiar daca nu spun asta in campanie, acestia au pregatite Planuri B, de iesire din UE (prin Referendum), daca vor pierde alegerile…

  3. Valorile europene sunt: Drogurile, etnobotanicele, persoanele de acelasi sex (acestea fiind obiectul ONG-urilor lui Soros, in scopul de a distruge crestinismul si a abate atentia generatiilor tinere de la deciziile importante), Independenta justitiei (cu dosare fabricate la comanda pentru opozantii politici, economici), statul de drept (numai pentru decidenti), respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti (ascultarea a 6 milioane de cetateni din Romania si 147 miliarde de euro cheltuite pentru ascultari si filaje, acestea in ultimii 11 ani).

  4. Ipocrizia politica in Romania continua , pe la televiziuni si presa sa vorbeste despre o europa unita e.c.t. si prin CEX-URI si mitinguri despre o europa care ne vrea o tara subdezvoltata , despre o europa securista ,Sososista gasim chiar si legaturi extraterestre cu Bruxelles ,mda ce sa spun Viorica scuipa pe la mitinguri Bruxelles si acum vrea la sumit ,acest tanar politician roman reinventat /reinviat Tariceanu,un bun comunicator cu aceiasi discurs elevat si complex si de un traditionalism original doreste sa ne lumineze vorbind de : inovatie ,globalizare ,probleme cu care se confrunta societatea , prietene habar nu ai de probleme intampina societatea,tu le afli de la stiri inca nu ai inteles ca nu Uniunea Europeană are nevoie mai mult ca oricând de încrederea cetățenilor , ci voi politicieni romani care aveti doar interese personale si militati intr-o Romaniei mai buna !

Leave a Reply