Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a exprimat, la o întrevedere cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, “îngrijorarea” pentru faptul că statul de drept în România ar putea să devină unul “represiv”, din cauza abuzului de putere, şi că există un exces al arestărilor preventive.

Potrivit unui comunicat, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, au avut o întrevedere, vineri, cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, comisar pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta Drepturilor Fundamentale.

În cadrul întrevederii, Tăriceanu a apreciat faptul că pe agenda discuţiilor cu înaltul oficial european se află problematica statului de drept în România, arătând, totodată, că există o diversitate a subiectelor la nivel european care preocupă România şi statele membre, manifestându-şi deschiderea de a aborda aceste teme în relaţiile cu partenerii europeni.

“Partea română a subliniat etapele deosebit de importante parcurse de către România în procesul de reformă a justiţiei, astfel că, în prezent, instituţiile care contribuie la îndeplinirea actului justiţiei au toate pârghiile necesare pentru a-şi îndeplini atribuţiile. De asemenea, preşedintele Senatului a subliniat rolul Parlamentului în funcţionarea statului de drept şi în consolidarea unei societăţi democratice, în care un factor esenţial îl reprezintă garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor“, precizează sursa citată.

În discuţia cu Timmermans, Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat îngrijorarea pentru faptul că statul de drept în România ar putea să devină unul “represiv”, din cauza abuzului de putere, că există un exces al arestărilor preventive, evidenţiind necesitatea unei justiţii independente, fără imixtiuni politice şi, în acelaşi timp, asigurarea respectării prezumţiei de nevinovăţie, fără de care actul justiţiei nu este unul credibil.

La rândul său, prim-vicepreşedintele CE a salutat progresele înregistrate de România în domeniul justiţiei şi a subliniat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare rămâne un instrument important, potrivit comunicatului Senatului.

Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a precizat, vineri, la conferinţa de presă de la Reprezentanţa Comisiei Europene, că a discutat despre imunitatea parlamentarilor cu preşedinţii celor două camere, Zgonea şi Tăriceanu fiind de acord că imunitatea nu ar trebui să se aplice pentru potenţiale fapte penale.

Întrebat ce recomandări are privind procedurile de ridicare a imunităţii pentru parlamentari, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat: “Am vorbit în această dimineaţă despre asta cu preşedinţii ambelor camere ale Parlamentului. Am reiterat poziţia noastră că imunitatea parlamentară are legătură, în general, cu activitatea lor de parlamentari şi nu acoperă potenţiale fapte penale”.

“Preşedinţii ambelor camere au fost de acord cu mine asupra acestui aspect”, a mai spus oficialul european, care a efectuat, joi şi vineri, o vizită în Bulgaria şi România.

9 COMMENTS

 1. “Oficialii” astia ipocriti nici macar nu au curaj sa deschida gura pentru a comenta ceva despre imunitatea parlamentara in tarile lor,dar vin sa dea sfaturi la noi unde si asa,imunitatea este doar pentru arestare preventiva,retinere sau perchezitie.Daca nea Caisa asta este shtab mare la IEUROPA,de ce nu merge la Parlamentul European sa bage vrajeli d’astea acolo,caci si aia au imunitate? Toti vin la bulgari si la romani cu tot felul de parascovenii ipocrite care de fapt ataca voalat suveranitate nationala, cu scopul de a ne transforma in slugi si mai nenorocite,asta pentru ca ne-au luat de fraieri.Ce le-ar mai place lor sa fie la noi un partid unic si pepeist care sa ii bage pe romanasii in porcariile pe care le pun ei toti la cale,si asta fara sa mai comenteze nimeni.

 2. Tariceanu,care el insusi a fost tinta persecutiilor pe vremea cand era prim ministru, ii vorbeste “oficialului” lu’ peste de represiune,abuzuri si excese de putere iar p’ala il doare de imunitatea aia si asa minimala a parlamentarilor romani,imunitate tocmai impotriva abuzurilor si facaturilor juridice cu scop politic.Se cam vede deja cam cat de mare este GASCA.

 3. Ar putea??? ESTEEE! La ce să nu recunoaştem? se vede clar pe micile ecrane nu contează postul!

 4. Mda,
  Imi pare Romanica un larg esafod.Cam cum era pe la “Francia” anilor 1700.
  Dragi “bashisti si tacuti” deopotriva,asta se numeste lovitura de stat.Dupa manual.
  Sa traiti voi bine,in Romanica lucrului bine facut.
  Oare acu’,si-au luat tara-napoi?

 5. O contradictie in termeni: nu este stat de drept daca este represiv. D-nul Tariceanu este singura persoana lucida si ferma. DNA -un departament al parchetului, vrea sa faca totul: sa chimbe guverne, parlamente, etc. Nu cred ca trebuie sa mai toleram asta! Dureaza de prea mult timp si a scapat de sub control.

 6. ROMANIA ANTICA ARE O ELENA DIN TROIA SI CALUL LUI TRAIAN(CALUL TROIAN).POATE DE MANECHIN O FI FOST BUN !SI-A LEPADAT SI CREDINTA PENTRU MUNTELE VENUS AL UNEI DOAMNE.ACEST 5X5 ESTE SEFUL SENATULUI ? VAI DE EA TARA PE MIINILE CUI A AJUNS. NU STIU GREACA.DE ACEEA II SPUN : ADIO !

Leave a Reply