Franţa a cerut duminică Uniunii Europene ”să se pronunţe foarte rapid” asupra acţiunilor de urmat în urma refuzului Italiei de primi un grup de 230 de migranţi pe care ONG-ul ce operează nava Ocean Viking i-a debarcat într-un port francez după refuzul guvernului italian de a permite acostarea navei, relatează agenţiile AFP şi EFE.
Declaraţia îi aparţine purtătorului de cuvânt al guvernului francez, Olivier Véran, care a criticat ”o decizie unilaterală, inacceptabilă (…) ineficientă şi injustă din partea actualului guvern italian, ceea ce impune răspunsuri europene”.
La rândul ei, şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a ameninţat Italia cu ”consecinţe dacă mai persistă cu această atitudine” de a refuza debarcarea migranţilor aduşi la ţărm de navele ONG-urilor.
Guvernul de la Paris a anunţat deja ca represalii contra Italiei anularea preluării a 3.500 de migranţi care urmau să fie transferaţi din Italia către Franţa în baza mecanismului european voluntar de redistribuire a refugiaţilor între statele membre.
”La bordul acestor nave nu sunt naufragiaţi, ci migranţi”, a declarat Georgia Meloni, după ce ministrul francez de interne Gérald Darmanin afirmase că, în virtutea dreptului internaţional, ”când o navă cere să acosteze cu naufragiaţi la bord, portul cel mai sigur, cel mai apropiat este cel care trebuie să o primească, în cazul de faţă Italia”.
În acest timp, vicepremierul italian Matteo Salvini a anunţat duminică ”măsuri dure” împotriva ONG-urilor care acţionează pentru recuperarea migranţilor pe Marea Mediterană, ameninţându-le pe acestea cu amenzi şi confiscarea navelor.
Salvini, care este şi ministru al infrastructurii, cu atribuţii în gestionarea activităţii portuare, a emis un ordin conform căruia va fi permisă debarcarea în Italia numai a migranţilor vulnerabili, iar aceasta numai după o vizită medicală efectuată în prealabil la bordul navelor.
La rândul său, ministrul italian de externe Antonio Tajani a declarat că la reuniunea de luni cu omologii săi europeni va ”supune discuţiei problema migraţiei cu multă sinceritate şi hotărâre, pentru că este o problemă ce durează de ani şi este absolut necesar să fie soluţionată”.
Tajani a cerut deocamdată Comisiei Europene elaborarea unui ”cod de conduită pentru ONG-uri” şi a subliniat că este necesară abordarea chestiunii migraţiei şi cu ţările africane, de unde provin majoritatea migranţilor care ajung în Europa folosind ruta mediteraneană, scrie Agerpres.
#UE, #tensiuni, #analiza, #RaduTudor