Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite la femeile din România, majoritatea covârșitoare cazurilor fiind provocate de infecția cu virusul papiloma uman (HPV). Din fericire, acest tip de cancer beneficiază de tratament cu viză curativă, dacă este diagnosticat din timp și poate fi chiar prevenit, în primul rând prin vaccinarea anti-HPV, dar și prin teste simple de screening, care permit identificarea unor celule precanceroase. Investigațiile pentru screeningul cancerului de col uterin pot fi realizate în timpul unui consult de ginecologie, care este recomandat anual, chiar și în lipsa unor semne sau simptome. Consultația periodică este cu atât mai importantă cu cât cancerul de col uterin nu are manifestări clinice în primele stadii ale bolii. Astfel, sângerările sau scurgerile vaginale anormale, disconfortul în timpul unui contact sexual sau durerea abdominală inexplicabilă apar atunci când boala este deja într-un stadiu mai avansat.

Principala metodă de screening pentru cancerul de col uterin este testul Babeș-Papanicolau, care vine în completarea unei anamneze complete a pacientei, a examenului fizic, a prelevării de secreții vaginale și a ecografiei transvaginale, efectuate de medicul ginecolog în cadrul consultației. Testul nu este dureros și presupune recoltarea unor celule de pe mucoasa colului uterin, cu ajutorul unei periuțe. Mostra prelevată va fi analizată la microscop, în laborator, în vederea determinării unor eventuale modificări cu potențial precanceros sau canceros la nivelul cervixului.

Dacă sunt descoperite celule anormale la testul Papanicolau, medicul ginecolog poate recomanda și un test HPV, pentru a stabili dacă virusul este prezent și a identifica tulpina virală implicată – riscul de cancer diferă de la o tulpină la alta. Diagnosticul de certitudine se pune însă numai în urma unei biopsii, care se poate preleva în timpul unei colposcopii, investigație care permite analizarea detaliată, la microscop, a colului uterin.

Descoperirea unei infecții cu HPV nu echivalează cu diagnosticul de cancer, pentru că, în cele mai multe cazuri, virusul va fi eliminat în mod natural din organism. Totuși, este foarte important ca pacientele care au această infecție să se prezinte mai des la medicul ginecolog, pentru repetarea mai frecventă a testelor HPV și Babeș-Papanicolau, deoarece în cazul lor riscul de cancer este mai mare. P

La SANADOR, pacientele au acces la o gamă variată de examinări pentru screeningul și depistarea timpurie a cancerului de col uterin, prin consultații de specialitate, analize de laborator și investigații imagistice avansate (ecografie, examen RMN sau CT), realizate de medici cu o vastă experiență în domeniu.

Leave a Reply