Comisia comună româno-rusă pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului, s-a reunit la Sinaia, în zilele de 25 și 26 martie, după o pauză de 10 ani, lucrările sale desfășurându-se într-o atmosferă “deschisă și constructivă”, informează luni Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat remis Agerpres, aceasta este a patra sesiune a comisiei și marchează “un nou important pas” în direcția studierii problemelor care intră în competența sa.

“Părțile au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul României, inclusiv la valorile Băncii Naționale a României depuse la Moscova în timpul Primului Război Mondial, precum și la restituirile din 1935 și din 1956 de către Uniunea Sovietică ale unor părți din valorile românești”, precizează MAE.

Sursa citată adaugă că pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declarația comună a miniștrilor Afacerilor Externe, din 2003, părțile au convenit dinamizarea activității comisiei, aprofundarea activității de identificare a documentelor în arhive, inițierea elaborării unor publicații comune, precum și înființarea unor grupuri comune de experți pentru cercetarea documentelor de arhivă.

De asemenea, menționează MAE, părțile au convenit ca următoarea sesiune a comisiei să aibă loc în Federația Rusă, la Moscova, în a doua parte a anului 2017.

6 COMMENTS

  1. Tocmai din 2003? Pare a fi o datorie deja achitată unor indivizi în propriile conturi cum s-a întîmplat cu multe din datoriile unor ţări către România şi transferate în anumite conturi dar nu în contul bugetului României, că doar cont-angii au fost proprietarii acelor exporturi făcute de România!

  2. In loc de furat as folosi o alta sintagma “retinut”.
    Repunerea pe “tapet” a tezaurului este un fapt extraordinar. Sa nu vina cineva, nu spui cine, sa dea iar cu m…. in fasole pentru ca asta s-a intamplat cu ani in urma incepand cu retragera unui ambasador celebru.

  3. da,da!vedem noi tezaurul de la rusi marti dupa miercurea-ciuc.si asa conform unor istorici tezaurul a parasit rusia spre germania dupa iesirea rusiei din 1 ww ca despagubiri de razboi iar dupa terminarea razboiului a intrat pe mainile invingatorilor.asa ca prinde orbul scoate-i ochii.

  4. următoarea veste va fi aceea ca se reiau negocierile pentru moștenirea Gojdu sub conducerea unei comisii prezidata de MRU.

  5. pfiii…. uite-te domne cum asa, tam nisam, dupa zece ani, cand Rusia s-a retras more or less din Siria ca sa aiba trupe la granita cu moldova, s-a gandit Ivan sa ne-arata un pic osul (nu ca ni l-ar da, dar suntem renumiti ca stam biped, dam laba si stim sa latram ca la circ daca e cazul)
    au si cu cine: mars la tehnocratitza, dna Dragu! 🙂

  6. Rusii il pqzesc de hoti, oriicum nu vom aveq parte de tezaur nici daca revine stqtului Roman case stie ca ne conduc hotii.

Leave a Reply