Theresa May, în vârstă de 59 de ani, este noul prim-ministru al Marii Britanii, după ce a acceptat invitația reginei Elisabeta a II-a de a forma un nou guvern, după demisia lui David Cameron.

May este a doua femeie premier din istoria Marii Britanii, dupa celebra Margaret Thatcher.

220px-President_Reagan_and_Prime_Minister_Margaret_Thatcher_at_Camp_David_1986

‘Odată ce părăsim Uniunea Europeană, ne vom construi un nou rol pozitiv în lume și vom face din Marea Britanie o țară ce are grijă nu doar de cei privilegiați, ci de fiecare dintre noi’, a spus Theresa May la sosirea la reședința din Downing Street 10.

Ea a susținut că Marea Britanie este pregătită pentru provocările generate de procesul separării de blocul comunitar și s-a declarat încrezătoare că în final rezultatul acestui proces va fi ‘pozitiv’.

Cât despre activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanșează formal procesul retragerii din blocul comunitar, Theresa May a reafirmat că nu intenționează să întreprindă acest demers înainte de sfârșitul anului, în pofida presiunilor venite din partea unor responsabili europeni ca guvernul de la Londra să facă acest lucru cât mai repede.

Însoțită la sosirea la Downing Street 10 de soțul ei, Philip May, noua șefă a executivului conservator britanic și-a manifestat aprecierea față pe predecesorul ei, David Cameron, mai ales pentru rezultatele sale economice și justiția socială promovată de acesta.

Ea a insistat că este o ‘unionistă’, subliniind cât de important va fi ca națiunile ce alcătuiesc Regatul Unit (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord) să rămână împreună.

Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, și-a declarat de mai multe ori intenția organizării unui nou referendum pentru separarea de Regatul Unit, întrucât în Scoția votul de la referendumul din 23 iunie a fost majoritar pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

2 COMMENTS

  1. Cine stie, poate este sansa doamnei Premier Theresa May de a deveni o “doanma de fier” a Marii Britanii, o demna urmasa a celebrei Margaret Thatcher. Timpul ne va confirma sau infirma asteptarile britanicilor si nu numai.

Leave a Reply