Totul despre administrarea vaccinului #AstraZeneca in #Romania.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a dezvăluit, joi, în direct la Sinteza Zilei, planul autorităților române, după ce mai multe țări au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca în urma unor decese survenite la persoanele imunizate cu acest produs.

“Cei programați la rapel cu AstraZeneca vor fi injectați cu AstraZeneca, însă nu din lotul ABV 2856 semnalat în Italia. Cei care sunt programați mâine (vineri) la vaccin vor primi doza de vaccin AstraZeneca dintr-un alt lot, necarantinat”, a precizat Gheorghiță.

“Decizia retragerii lotului semnalat în Italia este luată din maximă precauție. Chiar dacă în România nu există semnale care să indice o relație de cauzalitate, am decis să luăm aceeași decizie ca și Italia – carantinarea dozelor din acel lot.

Vreau să menținem nivelul de încedere în acest tip de vaccin.

 

Agenția Europeană a Medicamentului a transmis azi (joi), în urma analizei experților, că nu există indicii ale unei relații de cauzalitate (între decese semnalate în țări din UE și administrarea vaccinului, n.r.)”, a spus medicul

Gheorghiță a mai adăugat că România nu a primit vaccin din lotul ABV 5300, din care au fost distribuite 1,6 milioane de doze în 17 state din Uniunea Europeană.

Două loturi de ser AstraZeneca, semnalate în U.E. după decesul unor persoane cărora li s-a administrat vaccinul

Doze ABV 5300 au fost utilizate în Austria la persoane care ulterior au dezvoltat probleme legate de coagulare.

O asistentă medicală din această țară a murit în urma formării cheagurilor de sânge după vaccinare, fără a fi clar, în acest moment, dacă între vaccin și deces există o legătură de cauzalitate.

România a primit doze dintr-unul din cele două loturi AstraZeneca în urma administrării cărora au decedat oameni

Cele 17 state unde au ajuns dozele din lotul ABV 5300 sunt Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța și Islanda.

România a primit, în schimb, doze din lotul ABV 2856. În urma administrării unor doze din acest lot în Italia, au survenit mai multe decese care sunt în prezent investigate.

Dozele din acest lot ajunse în România și care nu au fost încă administrate au fost carantinate – nu se mai utilizează, până la lămurirea situației din punct de vedere medical.

Peste 81 de mii de doze din “lotul italian” au ajuns în România și majoritatea au fost administrate

81.600 de doze din lotul ABV 2856 au ajuns în țara noastră în prima parte a lunii februarie.

Potrivit Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare anti-COVID, din cele peste 81 de mii de doze au fost utilizate până joi, 11 martie, 77.049.

Acestea au fost distribuite în județele Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

Au rămas neutilizate 4.257 de doze în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

CNCAV, MS, INSP și ANM decid continuarea vaccinării cu AstraZeneca

O ședință desfășurată joi de responsabilii din Comitetul Național de Coordonate a Activităților de Vaccinare, Institutul Național de Sănătate Publică, Minsterul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului a decis următoarele:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

  • 2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
  • 3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Leave a Reply