Responsabilii guvernamentali susţin că introducerea impozitului pe venitul global nu înseamnă eliminarea cotei unice.

Impozitul pe venitul global al gospodăriilor, prevăzut în planul de guvernare al actualei administraţii, ar urma să fie pus în aplicare în 2018, iar reprezentanţii guvernului au explicat în această săptămână că nu este vorba de o „revoluţie fiscală“ şi nici de o înlocuire a cotei unice de impozitare. Totuşi, noul impozit pe gospodării va bulversa modul în care îşi plăteşte impozitele toată populaţia României, pentru că va presupune completarea unor fişe anuale de impozit pentru toată lumea, în care să fie incluse şi deducerile aferente.

„Cheia“ noului sistem este introducerea deducerilor pentru diverse cheltuieli, astfel încât oamenii vor plăti 10% doar pe diferenţa dintre venituri şi cheltuielile dovedite cu bonuri. Guvernul mizează prin acest sistem pe scoaterea la suprafaţă a sumelor cheltuite pe îngrijire medicală, meditaţii sau renovarea locuinţei, care astăzi sunt cheltuite „la negru“ sau „la gri“.

Noua formă de impozitare, începând cu anul viitor, va globaliza veniturile, cărora li se va aplica un impozit de la 0 sau 10%, în funcţie de venituri, faţă de 16% în prezent, potrivit programului de guvernare.

Ministrul de finanţe, Viorel Ştefan, a explicat miercuri după şedinţa de guvern că impozitul pe venitul global nu înseamnă impozitarea progresivă, care a fost în vigoare până la introducerea cotei unice de impozitare în 2005. Altfel spus, venitul globalizat nu va fi impozitat în trepte. O reducere a impozitului de la 16% la 10% ar putea însemna însă venituri mai mici la buget într-o vreme în care, dimpotrivă, finanţele au nevoie de bani pentru a acoperi cheltuielile suplimentare legate de majorarea salariilor. De unde ar putea veni aceşti bani dacă nu din impozite suplimentare sau din impozite mai mari?

„Soluţia guvernului la această situaţie va fi fie împrumutul, fie reducerea investiţiilor publice. Aceasta este metoda pe care o aplică guvernele de zeci de ani de zile. Totuşi eu sunt curios cum vor ajunge, într-un interval de un an jumătate sau doi, la un număr de 35.000 de consultanţi fiscali, în condiţiile în care în acest moment sunt doar 5.000“, a spus Adrian Benţa, consultant fiscal.

În programul de guvernare este prevăzută apariţia a 35.000 de consultanţi fiscali care să îndrume populaţia să completeze declaraţia pe venitul global.

Programul de guvernare cu care coaliţia PSD-ALDE a câştigat alegerile a anunţat de anul trecut apariţia impozitului pe venitul global.

Guvernul vrea să introducă, potrivit do­cu­mentului citat, din anul 2018 diferenţierea pe venitul global, de 0%, respectiv, 10%, anual, pentru toate gos­po­dă­riile din România. Începând cu anul vi­itor, po­pulaţia din România va fi arondată la con­sultanţi fiscali, care vor avea sarcina de a plăti toate taxele şi impozitele către admi­nistraţiile şi instituţiile publice centrale şi locale pentru fiecare persoană pe care o au în portofoliu. Ministrul finanţelor a spus mier­­­curi că aceşti consultanţi fiscali vor fi re­cru­taţi dintre agenţii fiscului. Ei vor fi plătiţi de stat.

„Consultantul fiscal este «medicul» gospodăriei fiscale. Acest consultant fiscal va fi plătit de către Ministerul Finanţelor în funcţie de câte gospodării are înregistrate. Ne-ar trebui cam 35.000 de consultanţi fiscali, în ideea că un consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării, ceea ce este fezabil. ANAF are 30.000 de angajaţi, o parte vor deveni consultanţi fiscali. Mai avem şi o Cameră a Consultanţilor Fiscali. E adevărat că ei dau consultanţă în business, dar poate că în timp vor merge şi spre persoane fizice“.

Programul de guvernare spune că impozitul pe venitul global urmăreşte practica americană şi va duce la eliminarea ghişeelor pentru persoane fizice din cadrul tuturor instituţiilor din România.

Ministrul muncii a reiterat miercuri la România TV: „Este sistemul american. Ideea e să scoţi din economia neagră toţi banii posibili. Apropo şi de unde încasăm ca să mărim salariile – fiscalizăm totul. Dacă vrei să îţi duci copilul la şcoala de balet şi să reduci această cheltuială, cereţi chitanţă? Veţi ajunge să cereţi de peste tot chitanţă. Şi la meditaţii (…) Vă duceţi copilul la meditaţii, cereţi şi puteţi să vă deduceţi cheltuiala.“

Programul de guvernare, aprobat de Parlament, prevede că veniturile mai mici de 2.000 de lei/lună nu vor fi impozitate, dar nu se precizează nimic despre veniturile care vor fi impozitate cu 10% sau despre veniturile mai mari de 2.000 de lei/lună.

O altă măsură susţinută de guvern este deducerea unei sume din impozitul datorat de fiecare persoană pentru cheltuielile educaţionale (rechizite, taxe şcolare, cursuri de formare, participare la conferinţe), scrie mediafax.ro

22 COMMENTS

 1. Asta nu e “totul” despre aceasta lege.E ceea ce vrea guvernul sa transmita pt a nu nelinisti populatia,este o cosmetizare.Veti vedea ca nu toate cheltuielile,la toate familiile vor fi deduse asa ca nici vorba ca va fi scos totul la lumina.Nu ma obliga nimeni pe mine sa declar tot ce cumpar sau daca dau copilul la meditatii.Daca e un profesor de exceptie si nu da chitanta n-o sa caut altul care sa-mi dea,raman la cel care este bun si da rezultate fara sa mai deduc nimic….Iar birocratizare,iar ghisee,iar formulare…Ce blestem pe acest popor.Ca pana la urma sa vina sa spuna ca vom trai din imprumuturi “ca pana acum”…Da s-au mai facut si imprumuturi atunci cand nu ajungeau banii dar exista o cumpatare in toate nu un dezmat din asta generalizat.Una e sa imprumuti 1 mld pe an si alta 7 sau 8…Vor plati copiii si nepotii nostri pana le-or veni rau domnule Tudor,sclavi la bancile mondiale vor ajunge iar tara va fi data la metru patr=at oferta engros…Ca sa ce ? Ca sa pozeze niste imbecili in zeii traiului din belsug azi si maine ? Ca pe partea cealalta sa fure linistiti sa nu-i mai deranjeze nimeni ? Cum vine asta ?

  • E, lasa ma, ca cand va anunta Basescu taierile de salarii si pensii cu 25% si TVA maxim nu va mai puneati acul pe vena, acum ati intrat in fibrilatie de disperati subnutriti cu foamea-n gat ca ati pierdut alegerile si dati in emoragie cerebrala de ciuda! Cand a luat idolul vostru etern, Basescu Damigeana, 20 de miliarde de euro de la FMI in 2009 ca sa va conduca tara pe credit cu dobanda ca el guverna tara cu Boc, Udrea, Adriean Vicleanu, Blaga si restul de spoitori, atunci nu vi s-a mai facut rau de la stomac ca sa umpleti pantalonii ca acum!

   P.S. Tomberonezilor “de dreapta” ce sunteti! Gargaragiilor de ocazie…

   Respekt deosebit

   • CAND O VENI BASESCU ? NU TE-AI PRINS FRAIERE CA BASESCU ESTE AICI CU VOI ? Ca el conduce lupta cu “sistemul basist” ? Ca el a inventat termenul Binom,Cristoiu l-a raspandit si fraierii l-au preluat fara sa stie de unde vine ? Ca el face agenda publica ? Esti nu doar spalat pe creier,esti si agresiv mai pramatie bolsevica ! Du-te sa-i faci pantofii lui Basescun poate-ti dubleaza Olguta si tie venitul de postac PSD fost PDL .

    • Bai @JAF, ai bagat boschetarii in faliment cu vrajeala ta. Ai grija sa nu dai in primire si sa te feresti de moarte, nu mai baga atata acul in vena si frane pe gheata la cata teorie de sluga ai in tine. Daca ti-au dat astia de la PSD o ciorba de spital ai ajuns sa te arunci de la parter ca te-a falimentat. Baga-l la frigider daca a inceput sa iti miroasa capul si lasa abureala asta ieftina care te-a scos din schema. Traieste viata cat mai ai timp, evita drogurile indiferent de anotimp.

     Respekt deosebit

 2. Off-topic:

  Cu tot respectul si scuzat sa fiu ca am asemenea ganduri parsive, dar fratele meu, nu am mai putut rezista momentului!!

  E una la “Voi cu Voicu”, una A. Albert care debiteaza atatea tampenii pe banda rulanta cat rar mi-a fost vreodata sa aud in viata mea! Ba fratele meu, debiteaza la foc automat, da jos la rand tot poligonu’, a bagat boschetarii in faliment de cata vrajeala baga, sa se dea tot cap in cap pe contrasens daca mint!

  N-am mai auzit asa ceva in viata mea, rupe tot femeia, e nr. 1 in top, a facut ravagii! Nu stiam ca pe lume mai exista asemenea giganti ai aburelii, sa mi se atrofieze pectoralii si sa ajung subnutrit cautator in tomberoane!

  P.S. Sa nu uitati sa o intrebati pe colega dvs. Voicu daca puteti, UNDE A GASIT-O PE ACEASTA CETATEANCA?! E piesa de piesa femeia! Mai vrem!

  Un Paste Fericit!

 3. O nebunie, o prostie marca PSD si o smekerie de doi bani.
  1. Deci banii negrii care trebuiau scosi la lumina sunt in meditatii, renovari si ingrijiri medicale?
  2. Cota unica inseamna ca e una singura. Cand incepi sa ai si 10% si mai putin nu mai e unica.
  3. In America nu se scad banii de medidatii, renovari doar in anumite conditii daca sunt instalatii solare sau salveaza energie, iar ingrijiri medicale numai daca sunt mai mari de 2% din venit.
  4 Completarea unor taxe (formulare) pentru taoata lumea o sa fie o nebunie si or sa fie PSD-eii ijurati de miliaone de proprii alegatori.
  5 Evident se paveaza drumul pentru urmatoarea smekerie cresterea “cotei unice” de la 16% la mai mult.
  ——————
  PSD trebuia sa dea majorari de salarii de 5-10% pentru toti exceptie facand doctorii unde trebuiea dublat. Si asa nu mai avem doctori prea multi deci efortul era minim. Altfel in cativa ajungem sa aducem doctori din China, Afganistan, Iraq si chiar doctorii de la ISIS pentru ca romani n-au sa mai fie.

  • Pai da ma, ca tu nu vezi ca in Romania desi salariile sunt foarte mici, din meditatii poti sa scoti bani si sa iti cumperi cate 6 case direct si dup-aia sa ii pui pe fraieri sa iasa in strada si sa strige in numele tau de lupta anti-coruptie si de penali, bai sifonare?

   Nasule, vor veni si vremuri bune, nu-ti pierde speranta. Poti trece mai usor peste momente dificile daca incetezi sa te pierzi in vrajeli inutile.

   P.S. Bai gargaragiule “de dreapta”, ai invatat si tu sa te semnezi pe hartie si sa te legi la sireturi si te-ai gandit ca deja esti pregatit sa intri pe aici si sa iti faci talentu’ de comentator de subtitrare, sa dai in diabet si sa te umpli de hemoroizi de bosquet “de dreapta” alterat ce esti. Ai grija sa nu dai in primire si sa te feresti de moarte, nu mai baga atata acul in vena si frane pe gheata pe-aici la cata teorie de sluga ai in tine. Ti-au dat astia o ciorba de la spital ba subnutritule si te-ai umplut de abureli, acum nu mai esti subnutrit cu foamea-n gat care nu stie de capu lui si nu te mai arunci de la parter, sifonare!

  • @7.4

   „1. Deci banii negrii care trebuiau scosi la lumina sunt in meditatii, renovari si ingrijiri medicale?” — Dacă părinții atâta știu despre bunăstarea copilului lor, iar reforma educațională se dovedește a fi imposibilă, faci ce poți în condițiile ăstea. Doi la mână, niciun părinte nu va recunoaște că a născut/crescut un dobitoc, așa că, de ce să nu încerci o fază cu meditațiile, dacă tot sunt în autonegare?
   Totodată, există o ură împotriva cadrului didactic, de unde vine vorba că „totul pleacă de la educație, de-asta ne merge atât de rău”. Deci, foarte mulți vor vrea să facă asta împotriva cadrului didactic, doar așa, din ură.

   „2. Cota unica inseamna ca e una singura. Cand incepi sa ai si 10% si mai putin nu mai e unica.” — Stai, bre’, că discutăm două lucruri diferite. Așteaptă.

   „3. In America nu se scad banii de medidatii, renovari doar in anumite conditii daca sunt instalatii solare sau salveaza energie, iar ingrijiri medicale numai daca sunt mai mari de 2% din venit.” — America e America, România e România. Cât de tembel să fii încât să crezi că se copia totul literă cu literă, număr cu număr?

   „4 Completarea unor taxe (formulare) pentru taoata lumea o sa fie o nebunie si or sa fie PSD-eii ijurati de miliaone de proprii alegatori.” — Nu vor pierde niciun vot. Câțiva mici, niște țuică de sărbători și în doi ani sunt iertați. Păi, nu se vaită lumea că e coadă? Bine, măi oilor, completați-vă singuri formularele, să vedem cât vă place, că tot trebuie să plătiți oricum. Birocrație de tip autoservice. Atât putem. Întreabă-i p-ăia care-și plătesc facturile prin intermediul internetului, respectiv contul bancar.

   „5 Evident se paveaza drumul pentru urmatoarea smekerie cresterea “cotei unice” de la 16% la mai mult.” — Distribuire și redistribuire. Atât putem, mane, atât putem. Nu tu industrie, nu tu infrastructură modernă, nu tu producție pe linii de asamblare, nu tu energie etc… asta înseamnă colonie sau republică bananieră; depinzi de banii altora (străini) care-ți plătesc cetățenii cu diplome, masterate și doctorate, niște salarii pripite.

   E greu să construiești o industrie o economie diversă de la 0 (zero), proprie (nu neapărat statală, chiar și cu oamenii nativi privați), așa că, decât să ai dureri de cap (că d-aia ești politician) sau să te complici în prag electoral, faci scheme cu cei care și-au făcut deja întreprinderi din timp (adică, străinii). Laolaltă, e greu să construiești o economie de la 0 (zero) când toți dau bir cu fugiții afară sau când toți fac masterate și doctorate pe rupte „că ce, nu sunt fraier”.

   Totul e un joc cretin „de fraierit” și nimeni nu vrea să se lase „fraier” din cauza „rușinii” sau a prejudecăților sociale de genul „lumea o să spună/creadă că…”.
   Ee, încearcă tu să construiești ceva, orice, cu o asemenea mentalitate colectivă, când dai la o parte toate straturile de lozinci, clișee și povești mitice, când vezi lumea în care trăiești & începi s-o vezi în toată splendoarea dizgrațioasă care e cu adevărat.

   România.

   „Altfel in cativa ajungem sa aducem doctori din China, Afganistan, Iraq si chiar doctorii de la ISIS pentru ca romani n-au sa mai fie.” — Asta e, doar n-o să murim pe capete fiindcă niște Gigei fripți la creier, bătuți la cap de mamele lor să devină doctori (când ei nici măcar n-au avut aspirații de doctor, în afară de „Așa vrea mama/tata” sau „Se plătește bine”), se cred ei dumnezei dacă se țin de aiureli din ăstea cinice mortale. Să-i aducem pe chinezi, afgani și irakieni, dacă medicii mioritici își dezvoltă latura de dumnezeu cu complex de superioritate în loc de salvator.
   Măcar se vor cuminți mulți cu mite și biruri când vor avea, pentru prima oară în viața lor, competiție reală, și nu gășcari de aceeași sorginte mioritică fatalistă.

 4. Sistemul asta e imposibil de introdus in Romania de astazi si chiar si in ceea din 2018-2020.

  N-avem un sistem informatic centralizat, n-avem o baza de date cu contribuabilii, n-avem consultantii, jumatate de Romanie e in saracia de la sate sau ghetoo-urile ceausiste.

  Medicii de familie ni i-am ales, ar fi anti-constitutionala legea daca nu vom putea sa ne alegem si consultantii. Ar fi conflict de interese daca un consultant ar da consultanta si face si control.

  Ceva ce a spus domnul Ciuvica mi-a dat de gandit. Chestia asta nu se poate aplica cu impozit de 10%, ci cu impozit de 40-50% sau daca deducerea nu e de 100%.

  Exemplu: un abonament la sistemul privat de sanatate e in medie intre 1000 si 5000 de lei.(sunt si mai scumpe dar nu conteaza) Daca se deduce 100%, in primul rand de ce naiba mai platim Sistemul de Stat de Sanatate si in al doilea rand ar insemna ca daca toti romanii isi fac abonament la privat doar aia cu salariu peste 50.000 de lei vor mai plati impozit in tara asta ?!

  Ar trebui intrebat ministrul de finante care e cuantumul deducerilor ! Sau idea e sa se returneze toate impozitele ?

  • Auzi, te vad ca esti mai calculator, ia vezi cum ti-au iesit calculele cand va anunta Basescu Damigeana si cand a luat idolul vostru etern, Basescu Damigeana, 20 de miliarde de euro de la FMI in 2009 ca sa va conduca tara pe credit cu dobanda ca el guverna tara cu Boc, Udrea, Adriean Vicleanu, Blaga si restul de spoitori, sa imi spui atunci, la vremea aia, ce ti-a rezultat din calcule ca vad ca o rupi pe metoda, esti expert!

   P.S. Nasule, te vad ca nu mai poti sa dormi de grija la ce fac astia de la PSD! Tin sa te anunt ca vor veni si vremuri bune, nu-ti pierde speranta dar trebuie sa ai grija sa pastrezi distanta. Poti trece mai usor peste momente dificile Inceteaza sa te pierzi in vrajeli inutile. Mai bine ia-ti o cauza si o noua fapta, lasa gargara pe-aici, ca nu te prinde. Sal

  • Ba, dar zi ce iti rezulta din calcule si atunci cand idolul vostru etern care v-a invatat smecherie, Basescu Damigeana, anunta taierile de salarii si pensii cu 25% si TVA maxim peste tot si cand a imprumutat el Romania cu 20 de miliarde de euro in 2009 la negociere directa intre el si camatarii planetari de la FMI, ca sa stim daca prognozele tale sunt pertinente sau ai vrut doar sa-ti pui acul pe vena si tu pe-aici de ciuda ca ati pierdut ultimele alegeri si nu ati putut sa furati din nou rezultatul!

   P.S. Bai bosquet, sa te dau peste cap, ai inceput sa iti distrugi plamanu de mic pentru c-ai tras numai in piept pana cand ai ajuns sa tragi la ac direct pe-aici! Baga-l la frigider daca a inceput sa iti miroasa capu’, evita drogurile si cascadoriile, mai bine ia-ti o cauza si-o fapta si lasa abureala asta ieftina care te-a scos din schema, sifonare

  • Aud de pe acum zgomot de topoare si furci.La tara se vor da in primire ca ala are cazan de tuica si ala caruta si la oras ca ala mediteaza sau face masaj la domiciliu.Asta se si vrea ,invrajbirea populatiei si controlul a tot ce misca.Asa e cand esti carpa de sters pantofii Bruxelles-ului.

  • @daniel

   „N-avem un sistem informatic centralizat” — FOARTE BINE! Nu știi ce s-ar întâmpla dacă sistemul informatic centralizat e hack-uit sau câțiva selecți din Sistem au access la toate informațiile tuturor din țară doar așa, că se vor crede dumnezei.

   „n-avem o baza de date cu contribuabilii” — Ba da, există, dar nu e într-o bază de date electronic.

   „ghetoo-uri” — Se scrie ‘ghetouri’.

   „Daca se deduce 100%, in primul rand de ce naiba mai platim Sistemul de Stat de Sanatate si in al doilea rand ar insemna ca daca toti romanii isi fac abonament la privat doar aia cu salariu peste 50.000 de lei vor mai plati impozit in tara asta ?!” — Ar fi o metodă. Sănătatea e un dezastru, toți urlă „… ca afară!”, așa că, de unde bani?

 5. TOTUL PE IMPOZITU PE PROFIT

  Am platit si impozit, ca sa fiu acoperit. Si daca mai incape ceva o sa trec pe numele lu’ nevasta-mea.

 6. Sunt multe intrebari de pus. Ca toate guvernele care s-au succedat la putere, fiecare vine cu cate un model imprumutat si deloc aprofundat, din capul locului fiind o eroare.
  Asa cum lumea araba alglofona n-a putut fi “educata” in spiritul Albionului cred cu tarie ca romanii nu vor putea fi americanizati cu toate eforturile care se fac. I-am asteptat mai mult de o juma’ de secol, au venit si ne-au dezamagit.
  In primul rand trebuie bine definita notiunea de gospodarie. Exista o “metodologie de aplicare” a acestei legi extraordinare ? Ma consider un om cu un nivel de intelegere relativ ridicat si marturisesc ca sunt anumite aspecte, mai multe, care nu prea le inteleg. Prin urmare va trebui o mediatizare si o clarificare la nivelul intregii populatii a acestei legi superbe.

 7. 3000 Euro pe luna nu-i un salariu care sa-l faca pe un medic bun sau foarte bun sa nu mai plece,este un salariu care sa-l faca pe unul mediocru sa ramana cu gandul ca va completa cu ce mai cade la plic…Mai bine s-ar da medicilor f.buni 5000 sau 7000 pe luna sa se intoarca si sa nu se mai dea celor care atarna in sistemul bugetar ohhhooo cat de multi sunt,sa se plateasca performanta,rezultatul muncii si nu vechimea sau apartenenta la o structura politica.

  • Ba nasule, am vazut ca nu iti iese deloc socoteala cu PSD-ul! Nu mai baga atata acul in vena si frane pe gheata la cata teorie de sluga ai in tine. Daca ti-au dat astia de la PSD o ciorba de spital ai ajuns sa te arunci de la parter ca te-a falimentat. Baga-l la frigider daca a inceput sa iti miroasa capul si lasa abureala asta ieftina care te-a scos din schema. Traieste viata cat mai ai timp, evita drogurile indiferent de anotimp. Sponsorizat.

   Respekt

 8. Romania nu este pregatita logistic pentru asa ceva. Noi inca lucram cu dosare cu sina, copy xerox, registre si asa mai departe pana nu informatizam ca la carte ANAF si reducem serios birocratia nu avem cum sa colectam mai multi bani la buget.

  Problema e ca cei care trebuie sa faca asta vor primi salarii mult mai mari in perioada urmatoare asa ca nu au nici un motiv sa faca vreo reforma.

 9. ceea ce nu se spune da nici vreunul din marii jurnalisti ai patriei nu se pricepe (sau nu are voie) sa intrebe: impozitul asta pe gospodarie va fi IN PLUS fata de ce, actual de impozitare a venitului operat prin retinere la sursa, nu?

  Adica intii iti ia 16% pe persoana dupa care iti mai ia inca 10% pe familie… desigur, insa nu platesti impozit pe scoala de balet 🙂
  Sau cazul fericit, iti ia intii 10% pe persoana dupa care inca 10% pe familie.
  Ma astept ca chestia asta cu gospodaria sa contina, la final, trepte si mai mari de impozitare: la peste 4000 lei impozit 14%, la peste 9000 lei impozit 18%, etc

 10. Cum poti scoate bani in plus din impozitul pe gospodarie. Daca ai 2-3 copii ii dai la meditatii in fiecare zi, pe fiecare cate 6 ore. Aranjezi cu diferiti profesori sa-ti dea cate o chitanta pentru fiecate meditatie in parte si ii dai acestuia cate 30% din pretul fiecarei meditatii. Acesta plateste 10% impozit la stat si ii mai raman 20%. Copii nu merg la meditatii iar tie iti ramane 70% din suma scrisa pe chitante pe care o decontezi statului ca sa ti-o restitue. Astfel daca faci rost pentru fiecare copil zilnic de chitante in valoare de 30 roni pe ora, inmultita cu cate 6 ore, inmultite cu 30 de zile lunar rezulta suma de 5400 roni. aceasta suma inmultita cu 2 copii, rezulta 10800 roni lunar. Scazind ce lasi profesorilor, adica 3240 roni lunar rezulta 7560 roni lunar. Acesti bani trebuie sa-i primesti lunar de la stat. De ce sa mai mergi la serviciu?????

  • Ai uitat sa precizezi ce era mai important din aceasta schema si anume ca profesorul care a dat meditatiile copiilor tai (nu prea inteligenti, daca aveau nevoie…), poate dupa aceea sa isi cumpere si 6 case din banii castigati de la toti acesti fraieri. E adevarat?! Tie cum iti reiese din calcule? Hai pa

 11. Am o mare nelamurire.
  Reducerea de la 16% la 10% inseamna o gaura la buget de X.
  Prin aducerea la suprafata a veniturilor nefiscalizate (pana acum), se aduce la buget o valoare de Y.
  Y ar trebui sa fie mai mare ca X, astfel incat sa fie rentabil pentru buget.
  Deci, matematic, guvernul prognozeaza ca Y = X + Z

  Dar, din ceea ce am inteles, fiecare “consultant” va fi platit cu minim 1000 ron (banuiesc net, desi nu stiu cine accepta sa fie farasul tuturor pentru suma asta – la un numar de 4,5 milioane de fiscalizati, inseamna undeva pe la 130 persoane/consultant), ceea ce inseamna o cheltuiala a statului de 35.000 x 1000 = 35 milioane + 10% impozit + CAS, s.a.m.d = peste 40 milioane ron/luna x 12 luni = 480 milioane ron/an

  Intrebarea mea: Z > 480 milioane ron?

Leave a Reply