SUPER LUNA ALBASTRĂ SÂNGERIE poate fi văzută în noaptea dintre 31 ianuarie 2018 și 1 februarie 2018. Evenimentul astronomic este unul rar, care nu s-a mai întâmplat de 150 de ani. Concret, vor fi trei fenomene. 

SUPER LUNA ALBASTRĂ SÂNGERIE, așa cum a fost numită de astronomi, este compusă din trei evenimente: ECLIPSĂ TOTALĂ de lună, apropierea satelitului natural al Pământului, și luna sângerie.

ASTRONOM – SUPER LUNA NU EXISTA !

Termenul a fost inventat de către un astrolog (nu astronom!) prin anii 70, hotărât să mai găsească un element nou de adăugat în caruselul imaginar al influențelor astrale. Astfel spus, astrologul a introdus ca un factor definitoriu și distanța obiectului său imaginar, în acest caz, perigeul lunar!

Blood moon

Dacă până atunci în astrograme existau doar puncte reieșite din direcțiile către proiecțiile diferiților aștri pe ecliptică, astrologul s-a gândit totuși că ar conta și distanța la care se ,,exercită” influența. Însă a aplicat acest nou ,,principiu” doar la Lună, botezând-o Super Lună, atunci când aceasta se găsește în apropierea perigeului și se află în apropierea fazei de Lună Nouă, sau Lună Plină.

Se spune că Luna este mai strălucitoare cu 30% și mai mare în diametrul său aparent cu 14% decât de obicei..  Dar ce înseamnă acest obicei? De multe ori nici nu se mai specifică norma, ci doar se lasă să se înțeleagă în subsidiar!

Ei bine, da, 14% mai mare, și 30% mai strălucitoare decât, atenție, momentul în care Luna Plină se găsește la cealaltă extremă pe orbită,

Luna în preajma orizontului pare întotdeauna mai mare, având o percepție distorsionată, întâlnită sub numele de iluzia Lunii la orizont.

De ce obiectele aflate pe cer în preajma orizontului ne par mai mari decât sunt în realitate? Cercetătorii fenomenului au ajuns la concluzia că efectul este produs de o serie de iluzii optice, ce țin deseori de configurația orizontului din direcția Lunii.

Astronom Mihai Dascalu, Observatorul Astronomic Amiral Urseanu

Si totusi, NASA da atentie fenomenului :

https://www.nasa.gov/feature/super-blue-blood-moon-coming-jan-31

 

În mai multe părţi ale Globului, a fost surprins un fenomen celest rar: o combinaţie de eclipsă totală de lună albastră şi o super-lună. Spectacolul, pe care NASA l-a numit “super-luna albastră sângerie”, a fost văzut în vestul Statelor Unite, New York, Perth, Rusia, Seul, Singapore, Hong Kong, Myanmar, Istanbul, Ierusalim. La Bucureşti, eclipsa s-a văzut parţial, doar în ultima oră, când a ieşit din penumbră.

O eclipsă totală de lună a putut fi observată miercuri, în momentul unei luni pline “albastre”, atunci când satelitul natural a fost mai aproape de Pământ. Aceasta a produs ceea ce astronomii numesc “super Luna albastră sângerie”.

Este a treia dintr-o serie de super-luni, când astrul se află mai aproape de Pământ, poziţie numită perigeu, şi cu 14% mai luminoasă decât de obicei. Este de asemenea a doua lună plină din ianuarie, ceea ce se numeşte Lună albastră.

Super Luna albastră a trecut prin umbra Pământului şi le-a oferit celor bine poziţionaţi o eclipsă totală. Cât timp Luna s-a aflat în umbra Pământului, a căpătat o culoare roşiatică, aşa-numita lună sângerie.

“Vom putea vedea, în timpul eclipsei, reflexiile pe suprafaţa lunară ale tuturor răsăriturilor şi apusurilor de Soare de pe Terra”, a explicat Sarah Noble, cercetătoare la NASA. Acest fenomen rezulta dintr-un “aliniament rar al celor trei cicluri astronomice”, subliniază Jason Aufdenberg, profesor adjunct de astronomie la Universitatea de Aeronautică din Embry-Riddle, în Florida.

Expresia “Lună albastră” desemnează a doua lună plină dintr-o lună calendaristică, un fenomen care apare, în medie, la doi ani şi jumătate. “Avem multe super-luni şi eclipse lunare dar aceste două fenomene nu coincid prea des cu o Lună albastră”, a precizat Jason Aufdenberg.

Ultima super Lună albastră sângerie a avut loc în 30 decembrie 1982, când a putut fi văzută din Europa, Africa şi vestul Asiei. Nord-americanii au văzut-o pentru ultima dată în 1866.

Cei care locuiesc în America de Nord sau în Hawaii au văzut eclipsa înainte de răsăritul soarelui. Persoanele care locuiesc în Orientul Mijlociu, Asia, Indonezia, Australia sau Noua Zeelandă văd eclipsa după apus.

 

1 COMMENT

Leave a Reply