Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii l-a numit ”schismatic” pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Într-o ceremonie susținută la Moscova patriarhul rus a vorbit despre sarcinile importante cu care se confruntă Departamentul pentru Relațiile Externe ale Bisericii din Patriarhia Moscovei, pe care l-a condus, în trecut: „munca de depășire a schismelor din ortodoxia ecumenică, care sunt generate de invazia ilegală, anticanonică și, aș spune, nebună a Ucrainei de către patriarhul Constantinopolului “, a spus Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii.

Patriarhul Kirill intoarce astfel realitatea pe dos, mintind in scop propagandistic pentru interesul politic al Kremlinului.

Adevarul este ca Ucraina a fost invadata militar de Rusia, care i-a ocupat o treime din teritoriul, ucigand peste 13.000 de ucrainieni. Din 2014, peninsula Crimeea si Donbas-ul sunt ocupate de Rusia.

Kirill, fost colaborator al politiei politice sovietice KGB, a continuat :

„Îmi voi permite să spun acest lucru, pentru că îl cunosc bine pe Patriarhul Bartolomeu – probabil că el nu a acționat cu propria minte și nu din propria voință”, a remarcat primatul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Patriarhul Bartolomeu s-a remarcat printr-o serie de gesturi umane si institutionale remarcabile, cum ar fi :

  • recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainiene fata de Moscova
  • dialog cu Papa Francisc, liderul Bisericii Romano-Catolice
  • Indemnarea enoriasilor ortodocsi sa se vaccineze anti-COVID19 si sa sprijine demersurile medicilor pentru eradicarea pandemiei

    Patriarhia Moscovei este considerata bratul religios al statului totalitar rus, facand dureroase compromisuri fata de enoriasi in raport cu abuzurile puterii politice de la Kremlin.

Leave a Reply