Tragedie la Kabul : 12 tineri militari americani sunt printre cei ucisi in atentatul sinucigas cu bomba de la aeroport.

Alte zeci de afgani au fost ucisi.

Volunteers and medical staff unload bodies from a pickup truck outside a hospital after explosions in Kabul on August 26.

Au fost doi atentatori sinucigasi, apartinand ISIS-K, o factiune afgana a organizatiei teroriste.

Kabul airport explosions: Dozens feared dead in blasts at Afghanistan evacuation site | The Independent

In ultima saptamana, Pentagonul a reusit sa evacueze 100.000 de persoane din Kabul.

Potrivit estimarilor militare, mai sunt 1000 de cetateni americani in capitala Afganistanului.

Gen. Kenneth F. McKenzie, head of the US Central Command, said there are roughly 1,000 Americans left in Afghanistan following an attack at Kabul’s airport Thursday.

McKenzie added: “As of today we have 5,000 evacuees on the ramp awaiting air left. Since August 14, we’ve evacuated more than 104,000 civilians, over 66,000 by the United States and over 37,000 by our allies and partners. …  As the secretary of state said yesterday, we believe there are about a little more than 1,000 Americans left in Afghanistan at this point.”

Operaţiunile britanice de evacuare din Afganistan vor continua în pofida atentatelor “barbare” care au avut loc lângă aeroportul din Kabul şi care s-a soldat cu zeci de morţi şi zeci de răniţi, a anunţat joi premierul britanic Boris Johnson, informează AFP.

“Ne vom continua operaţiunea (de evacuare). Şi ne apropiem acum de finalul ei, chiar de finalul ei”, a declarat Boris Johnson.

Premierul britanic a făcut această declaraţie după o reuniune interministerială de criză convocată după exploziile care au avut loc la aeroportul din Kabul şi care, potrivit unui nou bilanţ, s-au soldat cu până la 20 de morţi şi zeci de răniţi, printre care soldaţi americani.

“În mod clar, ceea ce arată acest atac este importanţa de a continua această muncă în modul cel mai rapid şi mai eficace posibil în orele care ne rămân şi tocmai aceasta vom face noi”, a subliniat Boris Johnson.

El a adăugat că “majoritatea covârşitoare” a afganilor eligibili în cadrul dispozitivului de azil deschis de guvernul britanic pentru afganii care au lucrat în ţara lor pentru Regatul Unit, precum şi familiile lor, “a fost evacuată”.

Premierul britanic a reiterat că aşteaptă de la talibani ca ei să le permită “celor care vor să părăsească Afganistanul după această primă fază” să facă acest lucru.

Miercuri, Regatul Unit a anunţat că, începând cu 13 august, a evacuat 11.474 de persoane, dintre care aproape 7.000 de afgani, în timp ce Boris Johnson a evocat joi dimineaţa “circa 15.000 de persoane evacuate”.

Ministerul Apărării al Regatului Unit a informat pe Twitter că “nicio victimă a armatei sau guvernului britanic nu a fost semnalată în exploziile care au avut loc joi la Kabul”.

Leave a Reply