Dincolo de frisoane politice nationale exista aliante ce functioneaza de 70 de ani. Militarii isi vad de misiunea lor, cu profesionalism : apararea teritoriilor si populatiilor tarilor membre NATO si descurajarea ferma a agresiunii din Est !


 

Militari din Forţele terestre ale SUA dislocate în Europa au plecat luni, împreună cu tehnica militară din dotare, din Polonia către Baza aeriană ‘Mihail Kogălniceanu’ din judeţul Constanţa, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 ‘Vulturii luptători’ (‘Fighting Eagles’) şi au în dotare tancuri M1 Abrams, vehicule de luptă M2 Bradley şi mortiere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin, arată sursa citată.

Aceştia vor efectua exerciţii de tragere întrunite cu muniţie de luptă la nivel de pluton şi companie în Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan şi vor participa la exerciţiile multinaţionale planificate să aibă loc în cursul acestui an, alături de militari din subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 284 Tancuri ‘Cuza Vodă’ şi Batalionului 300 Infanterie Mecanizată ‘Sfântul Andrei’.

Unitatea de luptă americană ce va sosi în România face parte din Brigada 3 Blindate care a dislocat în jur de 3.500 de soldaţi şi 2.800 de piese de tehnică militară de la Fort Carson, statul Colorado, în Bremerhaven, Germania, la începutul lunii ianuarie. Această unitate va staţiona în România pentru o perioadă de nouă luni, după care va fi înlocuită de o altă unitate de luptă, astfel asigurându-se o prezenţă consistentă, bazată pe rotaţie continuă, în Europa.

Dislocarea în România dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securităţii, asigurând oportunităţi de antrenament comun care vor spori capacităţile aliaţilor şi partenerilor NATO, vor îmbunătăţi interoperabilitatea şi capacitatea generală a forţelor americane de a răspunde la o potenţială criză, precizează MApN.

Conform sursei citate, dezvoltarea Parteneriatului strategic româno-american reprezintă un obiectiv major asumat la nivel naţional, atât pe palierul politic cât şi militar. În acest context, prezenţa rotaţională a forţelor americane pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, precum şi sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilităţilor naţionale de apărare au un rol esenţial în actualul context de securitate din regiunea ţării noastre, subliniază MApN citat de Agerpres.

In paralel cu impresionanta dezvoltare de forte americane la Kogalniceanu, seful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiral dr. Alexandru Mîrșu, a deschis vineri, 3 februarie, în cadrul unei ceremonii oficiale, cea de-a treia ediție a exercițiului anual multinațional Sea Shield 17, aplicație navală organizată, planificată și coordonată de Comandamentul Flotei, cu participarea a 2.800 de marinari militari îmbarcați la bordul a 17 nave de luptă și zece aparate de zbor, reprezentând opt națiuni.

Comandantul Comandamentului Maritim Aliat MARCOM, viceamiralul Clive Johnstone, susţine că Rusia nu este inamicul NATO şi că Alianţa nu vrea un război rece, dar că Rusia face lucruri care creează ”o stare de agitaţie şi îngrijorare” şi că este important ca Alianţa Nord-Atlantică să protejeze şi să liniştească populaţia.

La evenimentul organizat la terminalul de pasageri din Portul Constanța au participat, alături de comandanții bastimentelor din Bulgaria, Canada, Grecia, România, Spania, SUA, Turcia și Ucraina, ce vor evolua în cadrul Exercițiului Sea Shield 17, Șeful Comandamentului Maritim Aliat MARCOM, viceamiralul Clive C.C. Johnstone și ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Șeful SMFN, viceamiralul Mîrșu, a precizat că aceasta este una dintre cele mai mari mobilizări de forțe navale multinaționale în Marea Neagră în cadrul unui exercițiu coordonat de Comandamentul Flotei. El a precizat că organizarea, planificarea și conducerea exercițiului “Sea Shield 17”, pe mare, în cadrul unui raion cu aria de 80.000 de km, de la bordul Fregatei Regele Ferdinand, demonstrează că pregătirea profesională a marinarilor din Forțele Navale Române corespunde standardelor de performanță ale NATO și că aceștia sunt gata în orice moment să-și îndeplinească misiunile constituționale.

“Sea Shield este un exercițiu major, organizat de Forțele Navale Române în conjuncție cu Comandamentul Aliat MARCOM, aflându-se la cea de-a treia ediție, și am putut vedea de la an la an cum acest exercițiu a crescut, s-a dezvoltat, acoperind tot mai multe aspecte, acum fiind direcționat către procedurile antisubmarin, antiaeriene și de suprafață împreună cu proceduri de căutare și luptă împotriva minelor marine. După cum am anunțat, la acest exercițiu participă nave din gruparea NATO permanentă din Marea Neagră SNMG 2 și, de asemenea, forțe adiționale din Turcia, Ucraina, Bulgaria, bineînțeles majoritatea forțelor fiind asigurate de Forțele Navale Române. Scopul principal este de a crește interoperabilitatea în domeniile enumerate în a antrena echipajele pentru acțiunile pe care le desfășoară în cele trei domenii, de asemenea, pentru a colecta, procesa și aplica lecțiile învățate în urma acestui exercițiu, așa cum am făcut la cele precedente, îmbunătățind activitățile care urmează, a precizat șeful SMFN.

Conform acestuia, toate exercițiile au fost planificate astfel încât “să creeze un cadru proactiv pentru forțele navale în niciun caz provocator sau de natură să escaladeze tensiunile din această parte a Mării Negre, raioanele de desfășurare fiind în apele teritoriale naționale și în cele internaționale din vecinătatea României și Bulgariei, astfel încât să putem să demonstrăm încă o dată că urmărim doar stabilitatea în această parte, interoperabilitatea și faptul că accesul la apele Mării Negre este liber pentru toată lumea”.

Până la sfârșitul anului 2017, marinarii militari români vor participa la peste 50 de exerciții planificate a se desfășura pe teritoriul național și în afara acestuia. Dintre acestea, șase exerciții multinaționale sunt planificate și conduse de Forțele Navale Române, iar 35 sunt exerciții multinaționale, organizate de alte structuri militare din România și de către partenerii din Alianța Nord-Atlantică.

NATO intareste puternic apararea la Marea Neagra

Stoltenberg : NATO si SUA raman ferme in fata Rusiei

20 COMMENTS

 1. Deep in the night that shadow me, black as the pit from hole to hole, I thank whatever Gods might be for my unconquerable soul.
  In the fell clutch of circumstance, I have not winced nor cried aloud. Under the bludgeonings of chance, my head is bloody, but unbowed.
  Beyond this place of wrath and tears, looms but the Horror of the shade, and yet the menace of the years, finds and shall find me unafraid.
  It matters not how strait the gate, how charged with punishments the scroll, I am the master of my fate, I am the captain of my soul.

  ESTE POEMUL VICTORIAN INVICTUS.
  LONG LIVE NATO

  • Ce tara nato e asta, in care gazpromul face ce vrea, mafia ruzeasca a ras toate combinatele industriale, austriecii padurile, plin de MOL-uri ungaro-rusesti, presedinti kbgisti, gen bas si jegohanis, unde spalarea pe creier si manipularea pro ruzo-ungara e sponsorizata de stat, unde abuzurile sunt normale, hoti ce striga hotii, unde voturile sunt folosite pe post de hartie igienica si multe alte asemenea aberatii?
   Pe bune! Noi suntem normali?

   • Ăsta nu e președintele pe care i-am dat eu un vot (anti Ponta ) O combinațiie între Ceaușcă și Băsescu.Ca discurs în sine din păcate e bunic , a marcat ceva puncte acolo dar eu mă așteptam la altceva , la golirea străzii printr-un mesaj de calm.E un mesaj de război instituțional.Bine că n-a cerut măcar demisia guvernului.Măcar atât

    • “Sistemul” construit de Basescu Sticle in mandatele lui, a fost preluat in integralitate de Iohannis ghinion care l-a preluat si l-a pastrat absolut intact, bucurandu-se sa-l foloseasca la turatie maxima.

     P.S. La astia cu gesturi de genul trantitul paltonului pe capota pentru ca nu ti l-a tinut la timp aghiotantul, apare evident ce tendinte ale personalitatii au, nu le mai trebuie decat mediul propice sa se manifeste in plenitudinea lor! Problema, singur problema este ca oameni cu personalitate si apucaturi din astea ajung in fruntea statului, si atunci avem o problema, in sensul ca se cam termina povestea!

     La romani e atat de tentant abuzul, incat majoritatea rezista cu greu sa nu bage botul atunci cand chiar li se ofera pe tava de catre tot felul de diversi linguristi, fripturisti si opincari gata sa stea cu spinarea aplecata.

     Comunismul a facut pogrom social vreo 50 de ani, elitele culturii romanesti fiind trimise in exil, la canal sau in puscarii dupa al doilea razboi mondial. Aici au ramas numai turnatorii, oameni fara coloana vertebrala si mancatorii de… era sa zic rahat. De-aceea traim fix ceea ce vedem in zilele noastre. In rest, Aleluia!

    • demisia guvernului, daca o vrei cu adevarat, nu se cere ci se face. Si baietii lucreaza intens.
     El acum il vrea DOAR pe Dragnea. Daca PSDul i-l da, lasa guvernul – o vreme… daca nu, da guvernul jos si il aresteaza si pe Dragnea.
     Asa arata democratia in UE.

 2. Dintro Românie curată şi frumoasă cu oameni frumoşi şi muncitori, am ajuns o patrie călcată în picioare de interese străine cu acceptul scăunarului de etnie românească(oricare ar fi el în funcţie de stat)!
  Orice străin poate face ce vrea în ţara noastră şi cică e stat suveran România! Bine că sunt suverani cei care semnează în contul patriei noastre poreclită România!
  Da!
  România lor şi România noastră!
  Până la urmă, a cui e România?
  În niciun caz a cetăţenilor români!

 3. Poate-i spune careva lui Klemm sa-l potolească pe papitoiul de la Cotroceni, ca armata americană n-are treaba sa păzească pușcăriile din România, nici pe papițoi de “corupții” care vor sa le ia cu “asalt”.

 4. Radule, explica-mi si mie ca te stiu analist militar si nu prea inteleg!

  Trupele americane de la noi isi intaresc apararea fata de cine, ca eu stiu ca pana la ora asta nu ne-a atacat nimeni, adica zi-mi si mie care e mațokeria de fapt?!

  Daca te duci si iti pui trupele la frontiera unuia care nu te ataca, se cheama ca tu incepi sa te aperi de unii care nu te-au atacat sau cum e, ca nu prea imi dau seama?!

  E ca aia in Razboiul Rece, tactici de intimidare, ceva?

 5. Eu cred ca NATO a aflat de planul diabolic de susspendare a presedintelui Johannis si au trimis trupe sa ne ajute! Daca Johannis va fi suspendat atunci tariceanu devine presedinte interimar iar ordonanta care ii scapa pe dracnea tariceanu udrea ponta ghita sova si fratele lui basescu vor scapa de procese sau eliberati!

 6. dl Tudor, daca-i vedeti pe americani invitati-i si pe la Bucuresti.
  Ar putea nici sa nu mai plece. Au loc mare de parcare in Piata Victoriei si de dormit se aranjeaza la parlament, la sedii de partide si guvern; doar spitalul pentru sonati trebuie amplasat la Cotroceni, e acolo un parc frumos, linistitor…
  Pe bune, nu s-ar detensiona situatia? Si am invata si baseball, cu engleza ne descurcam…

 7. Ce-mi place ca pana si secretarul NATO, cand comunica, in ultimul timp, tine sa dea din casa si sa disocieze: ” NATO si SUA”…:) probabil stie el ce stie!
  Teoretic, e ca si cum ai spune “familia mea SI tata”…:) dar ce mai conteaza

 8. in timpul protestelor se rostogolea de catre analisti precum bogdan chiriac, apocaliptica idee ca romania e la un pas de a se face praf …ca toata situatia internationala e un butoi cu pulbere …asa cum reconoasteti chiar dumneavoastra ,domnule radu tudor , acum trupele nato se intaresc in romania …atunci o intrebare : cui a folosit ? …

  • pai a folosit unora carora trebuie sa le deschizi ochii, sa le dai mura-n gura. Da unii nici dupa aia nu pricep. Paza buna trece primejdia rea!
   Da, frate, daca nu vrei ca in citiva ani sa mergi la Cluj cu pasaport (ca la Miercurea Ciuc se pare ca va fi cazul oricum) trebuie trupe americane (americane, da? nu trupe nato) in fiecare judet.

  • Mai fato, foloseste majuscule la nume proprii si da si tu un inteles celor scrise de tine! Quick tip: tine “shift” apasat pentru majuscule, merge mai repede daca esti ambidextra. Nu te speria, nu e o afectiune.

 9. Am incredere in americani cat am si in rusi. Adica deloc. Am citit destul incat sa am rezerve fata de ambii. Americanii pot pleca la fel de repede cum au venit daca se impute treaba, nu mai au interese sau se schimba harta lumii. Rusii pot aparea la fel de repede precum pleaca americanii spunand ca se ocupa ei de curatenie.
  Pe de alta parte rolul de telefon fara fir asumat de Orban in dialogul dintre Putin si Trump, face ca dintr-o data Ungaria sa devina un jucator important in regiune chiar daca Orban si-a manifestat caracterul neortodox sau necatolic de fiecare data cand a avut ocazia, fiind rebelul Europei. Veti spune ca Orban este prorus si in relatii foarte bune cu Putin. De acord insa, este evident ca, cu cat esti mai rebel si mai ferm cu atat esti mai respectat iar Trump avea libertatea de a alege alta tara, alt oficial din Europa. In nici un caz Romania cu balamucul de aici! Nu stiu ce se pune la cale si sunt sceptic ca viitorul va arata bine insa de un lucru sunt foarte sigur, ca Ungaria s-a pus la adapost, si-a vazut interesul si va avea de castigat. Nici nu vreau sa ma gandesc la o pretentie teritoriala a Ungariei dar vom trai si vom vedea.
  Scopul militarilor americani ce vor fi dislocati in Romania cred ca este acela de a proteja baza de la Deveselu in caz de nevoie. In opinia mea singurul interes al americanilor in tara noastra este acela de a ne folosi ca zona tampon intre “lumea buna” din vest – deoarece perceptia a ramas aceeasi ca de dinainte de ’89 – si tavalugul rus. Democratia si integritatea statului nu sunt nici macar pe planul doi in optica administratiei americane. Cu cat suntem mai divizati, mai lipsiti de drepturi, cu atat suntem mai usor de manipulat si de folosit.

Leave a Reply