Preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că nu doreşte să aibă o întrevedere cu liderul transnistrean separatist Vadim Krasnoselski şi a reiterat că va insista asupra retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, informează IPN.md şi Deschide.md.

“Voi munci ca să rezolv problemele cetăţenilor, atunci când vor apărea aceste probleme. Eu mă întâlnesc cu oameni care respectă integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova”, a subliniat Maia Sandu în cadrul emisiunii “Moldova în direct” de pe postul public de televiziune Moldova 1.

Maia Sandu susţine că va depune toate eforturile pentru a stopa contrabanda din regiunea transnistreană. “Un lucru pe care voi continua să-l fac, pe care l-am început când eram în funcţia de prim-ministru, este să opresc schemele de corupţie şi contrabandă. Noi am reuşit să oprim total contrabanda de ţigări în cele cinci luni şi veţi vedea acest lucru şi în rapoartele misiunilor internaţionale. (…) Acum această contrabandă cu ţigări prin regiune a revenit la volumul de 5 miliarde de bucăţi pe an. Pentru că cineva face bani din asta”, a declarat Maia Sandu.

În ceea ce priveşte prezenţa trupelor ruseşti în regiune, preşedintele ales susţine că Republica Moldova a avut o poziţie unică de-a lungul tuturor guvernărilor, cea privind necesitatea retragerii trupelor de pe teritoriul ţării. “Aceasta este poziţia Republicii Moldova dintotdeauna, nu este o noutate, este doar o continuare a poziţiei corecte a Republicii Moldova. Toate guvernările în Republica Moldova au avut aceeaşi poziţie, că acest ‘grup operativ al forţelor ruse’ trebuie să se retragă şi muniţiile trebuie retrase. Eu voi continua (această linie), pentru că este foarte important să ne fie respectată integritatea teritorială şi independenţa ţării”, a declarat Maia Sandu.

Preşedintele nou ales şi-a declarat convingerea că acei locuitori din stânga Nistrului care au votat pentru ea în alegerile prezidenţiale îşi doresc schimbarea. “Asta vorbeşte despre faptul că şi oamenii de acolo îşi doresc schimbarea, cu toţii suferă de sărăcie, suferă din cauza emigraţiei, pentru că pleacă cei dragi, şi doresc să îşi îmbunătăţească condiţiile de viaţă”, a subliniat Maia Sandu.

Potrivit agenţiei de presă TASS, în cadrul aceleiaşi emisiuni, Maia Sandu s-a pronunţat în favoarea menţinerii actualului format de negocieri 5+2 (Chişinău, Tiraspol, OSCE, Rusia şi Ucraina, plus SUA şi UE observatori). “Vom continua discuţiile în acest format”, a spus ea, atenţionând că există forţe atât la Chişinău, cât şi la Tiraspol care nu sunt interesate de soluţionarea conflictului transnistrean.

Mandatul preşedintelui în exerciţiu Igor Dodon expiră la 23 decembrie, iar învestirea Maiei Sandu ar putea avea loc pe 24 sau 25 decembrie, aceste date fiind discutate cu funcţionarii responsabili de organizarea ceremoniei, potrivit Unimedia.

Conform Constituţiei Republicii Moldova, candidatul a cărui alegere a fost validată depune jurământul de învestire în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, cel târziu la 45 de zile după alegeri, scrie Agerpres.

 

3 COMMENTS

  1. Cit de destept o fi ala care face de doua ori acelasi lucru, identic, si se asteapta la rezultate diferite?
    Au plecat trupele ruse din Ucraina, in urma parodiei cu “Maidanul”? Sau, mai degraba, efectivele dizlocate chiar au sporit? Unii au voie sa-si protejeze interesele, in primul rind economice, la mii sau zeci de mii de kilometri de propriile granite, printr-o prezenta militara ce pare a se eterniza, iar rusii nu au voie sa-si apere interesele la citiva metri de teritoriul propriu? Cita ipocrizie!

Leave a Reply