Ministrul Justiției a susținut o conferință de presă, la Palatul Victoiria. Tudorel Toader a declarat că s-au găsit cele mai bune soluții pentru sistem.
”Am avut o întrevedere cu reprezentanții puterii judecătorești referitoare la Ordonanța de urgență privind modificarea . Dialogul a durat două ore. A fost un dialog deschis în care s-au adus argumente și contraargumente. Noi am găsit soluțiile cele mai bune pentru sistem. Din partea Guvenrului a participat Viorica Dăncilă și eu. Am apreciat dialogul. Principalele soluții cărora am convenit, se referă la următoarele: în primul rând instituirea unui dialog. Vom încheia un memorandum astfel încât fiecare poroiect de act normativ propus de Guvern să fie transmis la CSM cu cel puţin cinci zile înainte pentru a fi analizat, dezbătut şi avizat.
În al doilea rând, există în sistem o problemă a specilaistilor în informatică. Pentru unii s-a redus nivelul de salarizare, astfel încât sunt diferenţe salariale semnificative între specialistii IT. Vom ridica nivelul de salarizare, vor recupera ce au pierdut, dar vom uniformiza nivelul de salarizare în sistem pentru IT-isti pentru că nu e firesc să aibă salarii diferite faţă de unitatea cu profil juridic la care îşi desfăşoară activitatea.
S-a evocat neclaritatea ordonanţei, în sensul că nu se înțelege bine noțunea de procuror ierarhic superios de la secţia specială. Am considerat că nu are un fundament pentru că norma este una de procedura penală, care se aplică pe viitor care intră la trei zile de la publicarea în Monitor. Codul de procedură penală ne dezleagă problema, se aplică doar pe viitor și apare o probelmă de competență. Cine este competen să soluționeze? (…)
S-a pus problema care este vechimea pentru care cineva poate aplica pentru funcția de procuror general. Nici nu trebuia specificat pentru că scrie în lege. Condiția de bază nu e vechimea, ci celelalte argumente. Vechimea e cea pentru funcția de procuror de rang înalt.
Cea mai dezbătută se referă la articolul 54 din OUG, cea care dă voie unui judecător să devină procuror șef, cei pe care îi numește președintele la propunerea ministrului Justiției. Erau două teme care au fost puse în dezbaterea publică, exprimate de procurori, în principal, și de judecători, în secundar.
Avem o normă europeană. Cum, la bază, judecători pot trece la procurori și invers, s-a justificat soluția de la articolul 54. Ca să curmăm această preocupare, am propus, și am convenit să abrogăm complet articolul 54. Înseamnă că se revine la regulile anterioare.”, a spus Tudorel Toader.