Tulburările de tranzit intestinal (diareea sau constipația), durerea abdominală, balonarea, scaunele modificate la culoare și pierderea inexplicabilă în greutate sunt manifestări clinice care pot indica un cancer de rect. Există mai mulți factori de risc, care contribuie la apariția unor anomalii ale celulelor din mucoasa rectului– istoricul familial, vârsta înaintată (cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la persoane de peste 50 de ani), bolile inflamatorii intestinale, stilul de viață nesănătos, sedentarismul, dieta săracă în fibre, fumatul și consumul de alcool.
Din fericire, în prezent, cancerul de rect poate fi tratat cu succes, atunci când este diagnosticat din timp, în urma unui consult de gastroenterologie, urmat de investigații specifice. Vizita la medicul specialist este recomandată chiar în lipsa unor semne și simptome, pentru că acest tip de cancer adesea nu are manifestări clinice în stadiile inițiale.
Colonoscopia este cea mai eficientă metodă pentru diagnosticarea cancerului de rect, pentru că permite inclusiv realizarea unei biopsii, adică recoltarea unor fragmente din mucoasa rectului, dar poate fi folosită și în scop terapeutic, asigurând rezecția unor formațiuni suspecte. Această procedură poate fi urmată și de alte investigații imagistice –tomografie computerizată sau examen prin rezonanță magnetică.
Tratamentul cancerului de rect este multimodal și include adesea, pe lângă intervenția chirurgicală, radioterapie, chimioterapie, imunoterapie. Abordul chirurgical se poate realiza fie prin chirurgie clasică, deschisă, fie minim invaziv – laparoscopic sau robotic, în funcție de caz. Indiferent de metoda aleasă, scopul tratamentului chirurgical este de a îndepărta complet formațiunea tumorală, cu respectarea marginilor de siguranță oncologică.
Datorită avansului tehnologic, chirurgia robotică poate fi o soluție optimă de tratament pentru cancerul de rect, mai ales în cazul tumorilor joase, unde accesul chirurgical este mult mai greu de realizat în condiții normale. În plus, chirurgia robotică oferă numeroase avantaje pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, spitalizare de scurtă durată, risc de complicații redus, recuperare rapidă și reluarea activităților cotidiene la scurt timp după intervenție. De altfel, prin tehnologia utilizată, intervenția robotică reprezintă cea mai avansată metodă de chirurgie minim invazivă, compensând toate limitările laparoscopiei. P
La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile robotice sunt realizate de chirurgi cu o vastă experiență și rezultate remarcabile, cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi, cel mai performant în acest moment în lume. Pacienții cu cancer de rect care optează pentru tratament la SANADOR au acces la intervenții chirurgicale minim invazive, efectuate cu echipamente de ultimă generație, ori de câte ori există indicație pentru acest tip de operație.