Belarus a anunţat miercuri prin intermediul media de stat arestarea a 32 de “combatanţi” ruşi din grupul militar privat Wagner, cunoscut pentru apropierea sa de Kremlin, veniţi “să destabilizeze” ţara odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de la 9 august, relatează AFP.
Primul canal din Belarus şi agenţia oficială Belta au anunţat aceste arestări, care au fost ordonate după ce autorităţile au aflat despre “sosirea pe teritoriul belarus a 200 de combatanţi care ar urma să destabilizeze situaţia în perioada campaniei electorale”, un anunţ care intervine pe fondul tensiunilor ruso-belaruse.
Descrierea este a unei veritabile tentative de lovitura de stat in cazul in care rezultatul prezidentialelor din Belarus nu e pe placul Rusiei.
“În această noapte, forţele de ordine din Belarus au arestat 32 de combatanţi ai grupului militar privat Wagner. În plus, un alt bărbat a fost găsit şi arestat în sudul ţării”, precizează agenţia Belta.
Televiziunea din Belarus a difuzat imagini filmate de camerele de supraveghere cu sosirea presupuşilor mercenari într-un hotel apropiat de capitala Minsk şi apoi cu arestarea lor. În imagini se pot vedea şi teancuri de dolari, paşapoarte ruseşti şi manuale de instrucţie pentru material militar.
“Ruşii aveau fiecare cu ei un mic bagaj şi trei mari valize negre încărcate în vehicule de mai mulţi bărbaţi”, potrivit reportajului televiziunii belaruse.
Aceeaşi sursă adaugă că “potrivit administraţiei hotelului, noii sosiţi au atras atenţia prin comportamentul lor neobişnuit pentru turiştii ruşi şi ţinutele lor uniforme în stil militar”, adăugând că aceştia “nu consumau alcool şi nu frecventau locurile de divertisment”.
Belta a publicat lista şi starea civilă a celor 33 de persoane arestate în total, toţi bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 55 de ani.
Belarus organizează pe 9 august alegeri prezidenţiale, iar campania electorală a fost marcată de o violentă reprimare şi mai multe arestări vizând candidaţi în alegeri sau manifestanţi ai opoziţiei.
Autoritarul preşedinte Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994 şi candidat pentru un al şaselea mandat, a acuzat Moscova că-i susţine pe oponenţii săi, ceea ce Kremlinul a dezminţit.
Relaţiile între Rusia şi Belarus sunt în mod tradiţional cordiale, dar sunt marcate de tensiuni regulate, legate de dispute pe teme energetice.
În ultimele luni, Aleksandr Lukaşenko şi-a înmulţit declaraţiile prin care denunţă presiunile ruse, acuzând în special Moscova că vrea să transforme ţara sa într-un vasal şi că încearcă să manipuleze scrutinul prezidenţial, scrie Agerpres.