Ucraina continua ofensiva la Herson pentru alungarea invadatorilor rusi. Situatia de pe teren arata ca fortele de aparare incearca sa impinga contropitorii dincolo de raul Nipru. 

Armata rusă a pierdut peste 50.000 de militari în cele peste şase luni de război în Ucraina, potrivit cifrelor publicate marţi pe Facebook de Statul Major ucrainean, relatează dpa.

Armata ucraineană susţine că a distrus până acum 2.077 de tancuri, 4.484 de vehicule blindate, 236 avioane şi 207 elicoptere ruseşti.

Nu există însă o confirmare a cifrelor dintr-o sursă independentă.

Pe de altă parte, Ministerul britanic al Apărării estimează că circa 25.000 de militari ruşi au fost ucişi în războiul din Ucraina.

Rusia nu a oferit însă de mult timp nicio informaţie cu privire la pierderile suferite de armata sa în conflictul ucrainean.

Vinerea trecută, separatiştii pro-ruşi din Doneţk au anunţat că pierderile lor se ridică la doar 2.900 de oameni de la începutul invaziei în luna februarie.

Conform cifrelor publicate de Kiev în legătură cu pierderile sale, circa 9.000 de militari ucraineni au fost ucişi şi 7.000 sunt daţi dispăruţi.

Rusia a pătruns pe teritoriul Ucrainei la sfârşitul lunii februarie şi de atunci a preluat controlul unor zone întinse din estul şi sudul Ucrainei.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a raportat până acum peste 5.700 de civili ucişi, însă, la fel ca şi Kievul, presupune că există un număr mult mai mare de victime în rândul civililor, scrie Agerpres.

O explozie puternică a zguduit marţi, la miezul zilei, oraşul Energodar, unde se află situată centrala nucleară de la Zaporojie, în prezent oraşul fiind privat de electricitate şi apă curentă, a relatat agenţia de presă Unian, citând o postare pe Telegram a primarului ucrainean al oraşului, Dmitri Orlov.

“Astăzi, la ora 12:20, locuitorii din Energodar au semnalat că în oraş a avut loc o explozie puternică. După aceea, energia electrică şi alimentarea cu apă s-au întrerupt simultan în oraş”, a scris el.

Orlov nu a oferit alte detalii, adăugând doar că acum încearcă să clarifice toate împrejurările incidentului.

Acest incident intervine în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să prezinte marţi un raport cu privire la situaţia de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată din martie de forţele ruse, deconectată de luni seară, şi care de mai multe luni constituie obiectul unui risc radiologic, potrivit AFP.

“Rafael Grossi urmează să facă public marţi un raport asupra situaţiei în materie de siguranţă, securitate şi garanţii, inclusiv în special constatările misiunii sale la Zaporojie şi va raporta Consiliului de Securitate al ONU cu privire la misiunea efectuată la centrală”, a indicat AIEA pe Twitter luni seară, făcând referire la directorul său general.

“Sper că va fi obiectiv”, şi-a exprimat speranţa preşedintele Volodimir Zelenski luni seara cu privire la acest raport.

 

Leave a Reply