Consiliul reprezentantilor unionali al UDMR a consfintit retragerea formatiunii de la guvernare. Liderii UDMR au devenit deja amenintatori. Hunor a declarat ca „trebuie sa ne recuperam pamantul natal”. Antal Arpad, primarul din Sfantu Gheorghe, ameninta cu evenimente sangeroase si victime: “Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (…) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990”.

antal-arpad-pistolar

Pare ca Antal Arpad se pregateste deja…

Conflictul interetnic de la Târgu Mureș s-a concretizat în confruntările grave care au avut loc între 19 și 21 martie 1990, în urma cărora cinci oameni și-au pierdut viața, sute de oameni au fost brutalizați și răniți, iar conviețuirea interetnică în Targu Mures a fost alterată considerabil pentru o perioadă de timp. Efectul a fost simtit pe intreg teritoriul judetului Mures intre diferite nationalitati conlocuitoare.

Opinii autorizate considera ca evenimentele din Martie 1990 au fost provocate de agentii sovietici ramasi din Decembrie 1989 pe teritoriul Romaniei. Scenariul viza o divizare a Romaniei pe criterii etnice, la fel cum s-a intamplat in Iugoslavia.

38 COMMENTS

 1. Sturzu, cel mai mare politician din toata galaxia! Rezolva pe peste tot. Rupe. Inainte de el a mai fost unul, Dan Sova, ex-ministru al marilor contractii! Avem ce ne asternem. Jilava-bullau-parnae. Bafta.

 2. Nu cumva e ceva pe siguranţa naţională? Nu există lege împotriva acestor infracţiuni? Personal, cred că există, dar nu se vrea aplicate! de frică, de teamă, cumva? Din cîte ştiu, doar trăim în ţara asta distrusă aproape în totalitate, noi românii suntem discriminaţi pe teritoriul unde ne-am născut, trăim şi încă supraveţuim, maghiarii au avut în totdeauna doar drepturi, obligaţiile ne făcînd parte din ceea ce există lege, vezi: minunile făcute cu rea intenţie la adresa poporului român şi a României, vezi: maghiarii au fost în guvern permanenet, mai mult, s-au retras din guvern dar impun anumiţi oameni pentru interesele lor şi nu e normal, nu ştiu dacă legal e, vezi: infracţiunile sunt coroborate interpretate că e vorba de etnie ca să nu fie pedepsiţi prin lege, mai mult, ameninţă pe absolut oricine şi permanent! Cred că justiţia să pună în practică legea, strict legea, să elimine partea politică pentru a-şi duce la îndeplinire şi finaliza orice anchetă şi pedepsirea celor dovediţi, să respingă prin lege imixtiunea etniei pe justiţie şi lege: toţi suntem egali în faţa legii, şi, punct, pedeapsa meritată conform infracţiunilor dovedite, da?
  Cît despre ceea ce s-a întîmplat în 1990, maghiarii şi numai ei au fost şi rămîn vinovaţi de ceea ce s-a întîmplat, să nu mai dea vina pe alţii, ei-maghiarii sunt total vinovaţi, dacă nu erau vinovaţi, nu continuau ceea ce au început atunci, nu era atîta bălăcăreală, atîta şantaj, atîta excrocherie, atîta minciună, atîta hoţie, atîtea acte fabricate dovedite!!! orice străin dacă ar fi fost la baza activităţii de distrugere, nu-şi asuma atîtea mîrşăvii, sau, dacă continuau, trebuiau plătiţi en-gros pe o perioadă îndelungată, dar se afla pînă la urmă de la SRI, SIE, TELEFOANE ASCULTATE şi tot ce există pe informaţii! aşa că, mint de îngheaţă apele,,motanul f.t. şi el ţipă”, ,scopul scuză mijloacele” şi tot aşa! afară cu ei din guvern, nu sunt partid politic real înscris, dacă e ilegal, scos obligatoriu în afara legii, exact cum fac ai lor unguri şi alte ţări!!! nu e ură sau jicnire, legea cred că e clară şi trebuie respectată de orice cetăţean trăitor în românica noastră, da?

 3. Cei 500 de secui ce vietuiesc in judetele HARGHITA,COVASNA sunt cetateni loiali tarii unde s-au nascut.Insa unii unguri sovini care fac pe avocatii secuilor (din interesul unora de la UDMR de ..putere,avere,bani,paduri defrisate..) ar trebui neglijati de noi cetatenii romani, iar pe de alta parte numai STATUL ROMAN (institutiile aferente) ar trebui sa-si faca datoria(pe care nu si-o fac tot din cauza unor politicieni/parlamentari romani avizi doar de …putere,avere,bani,retrocedari ilegale si paduri defrisate…).
  Pe cand niste emisiuni PUNCTUL DE INTALNIRE INCISIVE si bine DOCUMENTATE despre ..DEFRISAREA PADURILOR ROMANIEI ?????. Dle RADU TUDOR am intrat deja in criza si ..TIMPUL NU MA ARE RABDARE !!!.

 4. Cum agenti sovietici? Sigur nu erau luptatori impotriva comunismului?
  Bine, poate la Tragu Mures au fost agitatori sovietici dar sigur, sigur secursitii din spatele lui Ciolannis sunt luptatori anti-counisti. Cum? Stasi si kgb nu lupta impotriva comunismului? Nu se poate, am citit eu pe net ca ei sunt cei mai mari anti-comunisti din lume.

  Mesaj pentru trepanati: stasi si kgb NU lupta impotriva comunismului.

  P.S. D-lor de la PSD, ai mai tineti mult pe Rus, Dancu si toata sleahta aia puturoasa? Nu ati gasit in toata Transilvania o mana de Romani adevarati care sa creada sincer in valorile Social Democrate? De jeguri ne-am cam saturat (pentru jegurile a caror argument suprem in viata este locul de nastere aflati ca sunt Oradean asa ca scutiti-ma de mesajele voastre de ofensati made in Erdely).

 5. Demisu’a fost presedintele care i-a incurajat in cei 10 ani de mandat, fiind prieten cu Orban si tokes. Boc i-a tinut isonul.
  Sunt curioasa de pozitia noului presedinte, minoritar si el.
  deocamdata nu si-a manifestat intentia de a fi presedintele celor care NU l-a votat.
  Nici a telespectatorilor A3 sau RTV, de ex.,refuzand aparitia sa in campania electorala la acele televiziuni.
  Nu este impartial, Mai mult, a iesit in conferinta de presa sa sublinieze ca doreste TOATA PUTEREA PRIN PRELUAREA GUVERNARII DE CATRE PDL-PNL.
  Sa intelegem ca va incalca Constitutia facand politica de grup, ingnorand restul cetetenilor care nu l-au votat,si pe cei care au votat un Parlament majoritar USL ?
  Va face jocul politic unei minoritati politice, de grup, asociatii de etnii minoritare sau minoritati media ?
  Ramane sa vedem.

 6. Este rezultatul politicii dezastruoase de dupa 1989, cu privire la minoritati, in general si UDMR, in special. Am ajuns la situatia total absurda, ca cetatenii romani sa fie discriminati in propria lor tara.
  Cetatenii romani de alta etnie, pe langa faptul ca au exact aceleasi drepturi ca si popupatia majoritara de etnie romana, au si alte drepturi specifice minoritatilor.
  De ce nu i se cere oficial lui Kelemen Hunor, sa spuna clar, concis ce inseamna pentru el ,,recuperarea pamantului natal” ?!
  Toti liderii UDMR, fara exceptie, au in mintea lor tulbure obsesia alipirii Transilvaniei la Ungaria. Unii o fac fatis, altii voalat, dar tot pervers, marsav. Primarul de la Sfantu Gheorghe, este extremist pur sange.

  • bozgoroiul de antal e unul din cei mai periculosi extremisti din Transilvania; el controleaza absolut orice in judet, atentie, nu numai in SF GHEORGHE; se plangeau oamenii ca i se raporteaza orice activitate exclusiva a ROMANILOR, e un adevarat zbir, controlor a tot ce fac ROMANII.

 7. Nu stiu daca “sovieticii” au incercat aceasta divizare, atunci in 1990. Cunosc alte “date ale problemei”, autorizate, cu totul altele si sunt concertate, nu sunt ale unei singure puteri si sunt actuali “prieteni” printre acestia. In primul rand conteaza divizarea natiunii romane, iar restul daca nu si acest fapt, trebuie sa fie apanajul “serviciilor” Romaniei care trebuie intru-un mod sau altul sa puna “piciorul in prag” si sa lase la o parte “prietenia” dintre serviciile NATO. “Mi-e mai aproape pielea decât cămasa” asta ar trebui sa fie deviza actuala a “serviciilor” si sa nu mi-o luati in nume de rau si a dvs d-le Tudor, daca intelegeti ce vreau sa spun.

  • cred ca a bagat-o pe asta cu sovieticii/rusii la misto…(concluzie) normal ca sunt altii, pentru ca ( demonstratie) 1) suntem in alta sfera de influenta si 2) lucrurile astea se petrec continuu si concertat

 8. Obraznicaturile astea demente si murdare nu pot fi totusi reduse la tacere de statul roman? murdarii astia care rod in spatele Romaniei nu pot fi linistiti, nu exista lege pentru o asemenea amenintare? cat timp mai toleram dusmanii Romaniei ?

  • nu, nu pot fi adusi; legea exista dar nu are cine sa o aplice;si daca ar avea cine nu ar avea voie; vom mai tolera cat vom mai fi; apoi nu vom mai fi. Si Mos Craciun nu exista.

 9. Dupa cum se vede autoritatile abilitate sa ia masuri impotriva acestor extremisti care incita la nesupunere sociala si instiga o anumita masa de oameni la ura interetnica sunt fara reactie.Asta arata lasitatea de care dau dovada romanii.Daca in Germania etnicii turci ar face asemenea declaratii cu siguranta in maxim 24 de ore sunt expulzati ori trimisi in judecata.La noi din pacate nu se face acest lucru.

 10. In Romania fiecare gunoi face ce vrea. Acesti viermi ai politicii romanesti nu au lucrat niciodata pentru Romania. In orice tara normala ar fi fost de mult judecati si inchisi pentru astfel de declaratii. De cine se teme statul roman de nu ia masuri radicale? De Europa ? Pai nicaieri in Europa asa ceva nu se intampla … pentru ca nici o tara Europeana nu este atat de permisiva cu minoritatiile. Ceea ce este hilar e faptul ca foarte multi dintre maghiarii de astazi au stramosi romani. In întreaga lor istorie, ungurii au fost prea putini numeric pentru pretentiile lor prea mari. De aceea au procedat la asimilarea nationalitãtilor conlocuitoare, cel mai adesea prin maghiarizare fortatã. Cu toate astea, mereu s-au dat ca victime. Cu toti vecinii lor au aceleasi relatii … termenul de “maghiar”, inteligent reintrodus în circulatie, după 1867, în cadrul programului de stat de deznaţionalizare a slavilor, românilor, germanilor şi celorlalte etnii din cuprinsul Ungariei dualiste. Ungurii astia ar trebui sa stie ca Romania niciodata nu a procedat cu ei asa cum Ungaria a procedat cu Romanii din Crisana (pämânt românesc). Legea Appony sau Központi Névmagyarositó Társaság nu au fost fondate de români … noi nu procedam asa. Maghiarizatii astia sufera de dureri inchipuite.

  Domnule Radu Tudor cum este posibil oare ca un partid (sau ce naiba este) creat pe criterii etnice, ce vorbeste despre ruperea Transilvaniei, sa poata avea un candidat la presedintie ? Pe cine ar reprezenta ca presedinte? O minoritate?

  • Pai uite ca avem presedinte al Romaniei din partea unei minoritati – cea germana. Si e un exercitiu de maxima toleranta pe care l-am trecut. Sa vedem cum se va derula 5 ani…

   • Când m-oi apuca să am încredere într-un minoritar, înseamnă că mi-a murit simțul de autoconservare! E bine să ai încredere, sună politically corect, da’ nu recomand: până acum nu am dovezi că un minoritar ajuns în fruntea bucatelor a ținut cu țara asta de bună voie și nesilit de nimeni! știu, o să mi se dea replica aia cu regii, cu Carol, cu Ferdinand.. AȘ! Cine zice asta n-a fost atent la ce-am scris: DE BUNĂ VOIE ȘI NESILIT DE NIMENI… Deoarece, pentru a conduce această țară sau grupuri mari de oameni trebuie să iubești ce conduci. Și până acum, nu ne-au iubit prea mulți, înafara celor care și-au jertfit viața pentru țara asta… Restu-s vorbe de clacă, să apere unele interese de moment ale cuiva sau altcuiva, dar nu există și dovezi concrete… La nivel de șef de stat, nu poți dovedi că îți iubești țara decât dacă ești gata să mori pentru ea, tot așa cum ești gata să ordoni ALTORA să moară pentru tine! Îl vedeți pe Kaiser Kalus IohANUS cu pușca-n mână pentru apărarea țării ăsteia? Eu, unul, nu reușesc să am această poză-n minte, deși am o imaginație bogată, dacă ar fi să mă iau după unii…

   • Asa este domnule Radu Tudor, asa este. Exista insa diferente uriase. Johannis nu a candidat din partea unei grupari extremiste si nici din partea unui partid care declara public ca vrea crearea unor enclave “independente” de\in Romania. Ungurii intotdeauna au fost o “minoritate problema” pentru Romania (si pentru toti vecinii lor). Nemtii nu … cel putin nu in istoria recenta. Sasii nu au avut un Horty si nici macar un Tokes sau un UDMR. Nu ma deranjeaza maghiarii ci doar gunoaiele dintre ei.
    Eu sunt sibian (român) insa nu l-am votat pe Johannis. Nu pentru ca este un sas catolic ci pentru ca imi pare o marioneta a oamenilor lui Basescu. Acuma nu pot decat sa sper ca m-am inselat…

    “Mã rusinez cã m-am nãscut secui-maghiar si reneg si faptul cã am învãtat prima oarã sã mã rog lui Dumnezeu în limba maghiarã si nu in adevarata limba a secuilor”.
    Gyorgy Ferenczy

    • Dupa decembrie 89! dupa ce Ceausescu a fost impuscat iar presedintele Iliescu a declarat romania tara independenta si democrata ,printre primele cauze care au stat la baza dezvoltarii societatii romanesti !! a fost si acceptarea minoritatilor nationale de etnie maghiara,si altele in statutul comunitatii romanesticu drepturi egale si in politica romaneasca !asa cum a stat si mass media,televiziunile si alte posibilitati la care romanii sa poata sa isi dezvolte viziunile spre o democratie sociala dezvoltata!DUPA CELE INTIMPLATA LA TG.MURES ION ILIESCU,NU A MAI PUTUT INTOARCE FATA TARII SPRE O DEZVOLTARE NATIONALISTA! PRIMUL CARE NEA FELICITAT PE NOI DUPA REVOLUTIE A FOST GYULA HORN MINISTRUL DE EXTERNE COMUNIST AL HUNGARIEI !

     • in 89-90 la initiativa lui Domokos GEZA aceasta formatiune udmr sau rmdsz ,a aratat inclusiv cu cele intimplate in MARTIE 90 LA TG MURES CA EI NU SAU OCUPAT NICI PINA IN 96 CU CAUZELE REALE ALE MINORITATILOR NATIONALE DIN ROMANIA CI DOAR CU SUPRAVIETUIREA POLITICA A MAGHIARILOR DIN ROMANIA SI MAI BINE SPUS A CONDUCERII POLITICE AL FORMATIUNII!

     • @ radu….despre ’89 -90 , parlament si minoritati…si atunci, proaspat spalat pe creier si inima de Lovilutie, mi s-a parut ciudata figura asta cu minoritaile…mai ales ca, pe langa maghiari, li s-a dat loc de drept in CPUN si minoritatilor absolut insignifiante numeric : italiana, sarba, croata, ucraineana, etc (ceea ce nu vei gasi la francezi, nemti, americani)….impreuna ele fac un grup parlamentar si azi, de vreo 16 oameni care, alaturi de UDMR, au interese neconvergente cu cele romanesti…Cred ca asta s-a intamplat la comanda EXTERNA, habar n-am de unde, dar sigur externa, nici o natie serioasa, in plin proces de restructurare, nu se gandeste prioritar la ALTII..

   • Da’cu simpatia dvs.,ilustrul VVPonta care il schimba pe prefectul Popica de la Covasna cat si pe cei de la Harghita si Mures,nici o pozitie,dom]’director?

  • Da, Romania se teme de Europa.Da, in Europa nu se intampla, in Romania se intampla. De aia Europa e Europa si Romania e Romania . Si reciproc; adica pt ca Ro e o tara mica, creata si mentinuta din intereseul si mila Europei, la noi (ca si la ei) se intampla ce vor ei. La ei unitate si marime eficienta, la noi, dezmembrare si reasamblare periodica.

 11. Niste gunoaie astia de la udmr. Noi locuim in jud. Mures, avem multi prieteni de etnie maghiara si chiar ei ne-au spus ca nu-i mai suporta pe udmr-isti. S-au prins si ei de ce le poate pielea. Probabil prin Tg Mures sa mai fie cativa fanatici, dar nu mai e cum a fost odata. Ar trebui marit pragul pentru accederea in Parlament, sa scapam odata de udmr, niste profitori ordinari.

  • Da mai. Si tu ii crezi. Votul spune totul. Ai impresia ca vor recunoaste in fata ta adevarul ? Sa fim seriosi.

 12. „…trebuie să ne recuperăm pământul natal”, zicea Hungor. NAȘPA! Îți dai seama, să care el câteva zeci de mii de bozgorei (că restu-s români maghiarizați, săracii, și spălați pe neuroni de propaganda grofilor și nemeșilor) taman până-n munții Altai, în Mongolia… Îi mănâncă ăia cu fulgi cu tot, ca pe cărnița de sub șa! Măcar să-și revendice și ei „pământul natal” de pe lângă Balaton, e mai aproape, încă vorbesc aceeași limbă… De la noi ar putea cere (că suntem popor milostiv, creștin, cu frică de Dumnezeu) vreo 2 pe 2 metri, la mia de bozgorei, pentru urnă… 😉

 13. Va surprinde?! Sunt pregatiti, instruiti si dotati pentru atac. Cand Vadim Tudor atentiona ca ungurii au creat depozite de arme in biserici, toti l-am considerat “ciudat”. Dar s-a deranjat cineva sa verifice? Serviciile pe cine au servit daca au tacut cand astfel de operatiuni au avut loc pe teritoriul tarii de peste 20 de ani? Caci in ultimii ani, au tot aparut informatii, miscari ciudate, tabere paramilitare si iata ca ungurii pun si punctul pe “i”, verbal. Sa se autosesizeze autoritatile si in baza afirmatiilor, sa faca descinderi in locurile stiute de Servicii (cu siguranta stiute) si nu m-as mira sa gaseasca un intreg arsenal! Oricare dintre noi, daca este reclamat chiar si in gluma de vreun anonim tampit ca detinem armament, cu siguranta mascatii vin la 3 noaptea si te cauta si-n …pijamale. Romanii sunt discriminati, Romanii sunt haituiti, Romanii sunt umiliti, Romanii sunt jefuiti, Romanii sunt deposedati de tot si toate, Romanii sunt aruncati in puscarii! De adevaratii criminali ai tarii, nu se atinge nimeni. Curg rauri de euroi in afara tarii. Urmeaza sa curga si sange? Alooooooooo! Patriotii din Servicii, dormiti? Aparati-va natia! Sau v-au sufocat tradatorii si infiltratii altor natii ce ne vor tara!?

 14. Sa vedem reactia succesorului nazistilor(exista hotarare a unei instante) care a furat cu nesimtire bunuri confiscate de la nazisti,dupa ce s-a improprietarit cu acte fale si anume iohannis,presedintele ales de ardeleni.Asta au votat ardelenii,care isi doresc sa ramana mai departe sluji,asa cum au mai fost.Nu degeaba au ei cele mai mici salarii din tara.Asa le vor fi si pensiiile.Au ce si-au dorit.Asa ca acum dupa ce ungurii lui tokes au dovedit ca asta vor si nu urmeaza udmr,descendentul nazistilor,care asa cum se spune,nu a participat niciodata la ZIUA NATIONALA a ROMANIEI la Sibiu,le va indeplini dorinta.Doar voturile lor alaturi de ale ardelenilor,au facut diferenta.Astept finalizarea sau pozitia descendentului nazistilor.Asa il voi considera pe cel care nu este presedintele meu,pana cand bunurile confiscate de la nazisti vor trece iar in patrimoniul statului. Si inca ceva.Va restitui chiria incasata de nemti,abuziv, pentru aceste proprietati.

 15. Limba română, valorile și simbolurile românești o duc greu in Tinutul Secuiesc. Românii sunt minoritari în această zonă, nu au niciun cuvânt de spus, în timp ce maghiarii controlează practic toată administrația, și nici vorbă să ne dea măcar jumatate din drepturile pe care le au ei, ca minoritate națională. Toate drepturile lor de minoritari le-au transformat aici în privilegii. Este un permanent dispreț față de însemnele statului român. La întâlnirile și taberele lor se intonează la început imnul Ungariei și niciodată cel românesc. Steagul Ungariei si cel al Tinutului Secuiesc sunt arborate pe institutiile administrative. Cu siguranță nu le aud cei care comentează de la cele sute de kilometri depărtare, care atunci când vin în zona o fac să se îmbrățișeze cu liderii maghiari, vorbind la rândul lor despre așa-zisul Ținut Secuiesc. CJ Covasna vine în ajutorul românilor bătuţi pe stradă pentru că nu știu limba maghiară și organizează, în colaborare cu Univ. „Babeș Bolyai”, Extensia Sf. Gheorghe, cursuri de limbă și cultură maghiară. Cursurile au loc în clădirea UBB din Sf. Gheorghe și sunt sprijinite financiar din bugetul public al CJ Covasna.
  Ma intreb… oare n-ar fi mai indicat ca acei bani ai CJ Covasna sa fie investiti in organizarea de cursuri de LIMBA ROMANA pentru cetatenii ROMANI ai judetului care din motive de ei stiute nu au invatat INCA limba tarii in care locuiesc? Nu ar fi normal ca acel CJ sa ii ajute pe etnicii maghiari din Romania sa devina buni cetateni, buni romani? Orice emigrant care ajunge intr-o tara straina pune mana pe carte si invata limba tarii pe care au ales-o. Sa faca bine si distinsii nostrii conationali sa invete LIMBA ROMANA!
  Nu există nicăieri în lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare. Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-ne perpetuu cu aceeaşi pretenţie: autonomie. Tupeul lor se manifestă şi prin faptul că ei consideră ca fiind similară pretenţia lor de autonomie teritorială în România cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună ştiinţă marea diferenţă: catalanii sunt băştinaşi în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România.
  Nu mai toleram abuzurile, respingerea, nu mai vrem sa facem compromisuri, daca am permis nu inseamna ca vrem sa fim si suprimati.
  REFUZAM SA NE MAI ADAPTAM LA CERINTELE VOASTRE PRIN SUPUNEREA NOASTRA, CROINDU-VA DRUM DUPA BUNUL VOSTRU PLAC LA PROPRIILE DORINTE, AJUNGAND LA FANATISM. NU MAI PUTEM FI TOLERANTI LA DISCRIMINARI BAZATE PE APARTENENTA NATIONALA, ETNIE, OPTIUNE POLITICA, RELIGIE, ETC.
  Blestemul lui HOREA: „Voi mi-aţi mâncat capul şi m-aţi mâncat Judo fără de lege; preţul meu va fi pieirea voastră şi în chip de blestăm asupra fiilor voştri”
  Părintele protopop Florin Tohănean spunea: ,, Dacă în 1918 aveam conducătorii de azi, la această oră vorbeam toţi ungureşte“.

 16. ĂȘTIA n-au învățat nimic din istorie? I-am bătut și-n sculare, și-n culcare, și ziua, și noaptea, și vara, și iarna, și la venire, și la plecare! Bag seama că ori sunt proști, ori a-nceput să le placă…

 17. Eu cred ca alegerea lui Iohannis a stricat ungurilor un plan pe care il aveau si in care oprimarea minoritatilor in Romania era un subiect central.

Leave a Reply