Aflate în plină dezvoltare la nivel global, rețelele inteligente reprezintă una dintre soluțiile care vor contribui la creșterea cererii de energie din următorii ani, fără a pune presiune suplimentară pe mediul înconjurător.

Astfel, rețelele inteligente și echipamentele necesare dezvoltării acestora, printre care se numără și contoarele inteligente, permit furnizorilor de energie electrică să răspundă la cerințele tot mai complexe ale consumatorilor de energie.

Cu o strategia axată pe dezvoltarea puternică a rețelelor inteligente, UE și-a propus înlocuirea până în 2020 a cel puțin 80% din echipamentele vechi de măsurare a consumului de energie cu contoare inteligente. Chiar dacă cel mai probabil obiectivul nu va fi atins, numărul de contoare inteligente funcționale este în continuă creștere, mai ales că state precum Italia, Suedia sau Marea Britanie au trecut deja la instalarea celei de-a doua generații.

Odată cu instalarea pe scară largă a noilor aparate de măsurare a consumului, UE își propune să stimuleze apariția și dezvoltarea tehnologiilor digitale și a aplicațiilor bazate pe Internet of Things (IoT). Astfel, digitalizarea rețelei folosind senzori și tehnologii avansate precum cloud computing va contribui la monitorizarea tiparelor de consum și la furnizarea de informații în timp real despre consumul de energie electrică.

Echilibrarea consumului, o nouă provocare

Echilibrarea energiei în rețea prin managementul consumului reprezintă una dintre soluțiile moderne care va putea fi aplicată după ce distribuitorii vor termina de înlocuit contoarele vechi cu aparate moderne de măsurare a consumului de energie.

Atunci când există vârfuri de consum, furnizorii de energie din România apelează în special la centralele termoelectrice. În schimb, în țările dezvoltate, echilibrarea în rețelele de energie se poate realiza prin ajustarea consumului, obținută cu ajutorul tarifelor dinamice care încurajează consumul în orele când cererea este scăzută. Pentru a putea obține astfel de ajustări, este însă nevoie de o rețea inteligentă care să ofere, prin intermediul datelor primite de la contoarele inteligente, o predictibilitate mare a consumului.

Pentru a obține un astfel de grad de flexibilitate al rețelei, este nevoie de investiții importante în infrastructura energetică, inclusiv prin instalarea de contoare inteligente la scară largă.

Unul dintre pionierii în tehnologia pentru contorizarea inteligentă este grupul italian Enel. Prezent pe piața românească din anul 2005, Enel continuă să investească în schimbarea contoarelor în România, alte 171.000 de astfel de echipamente moderne fiind instalate pe parcursul acestui an.

Leave a Reply