Desi Gazprom reprezinta cea mai redutabila arma de santaj si presiune in razboiul economic si politic intre Rusia si UE, iata ca cei de la Bruxelles fac o uriasa concesie. Si dau semnalul slabiciunii lor in fata agresiunii Moscovei. Sanctiuni da, Gazprom ba….

Preşedintele gigantului rus Gazprom Aleksei Miller a reuşit să scape în ultimul moment de sancţiunile impuse de către UE, în urma unor acţiuni de lobby, la Bruxelles, ale mai multor companii europene în domeniul energetic, scrie cotidianul economic Vedomosti în ediţia de joi, citând surse, relatează AFP.
Uniunea Europeană (UE) a extins luni lista cu persoane vizate de sancţiuni din cauza crizei din Ucraina, adăugând 13 nume pe ea.
Iniţial, Aleksei Miller, preşedintele-director general al Gazprom, figura pe această nouă listă, dar o serie de grupuri europene au insistat pe lângă Guvernele lor pentru ca acesta să fie scos de pe listă, argumentând că aceste sancţiuni vor complica în mod considerabil activitatea cu gigantul rus, care este un actor incontestabil pe piaţa europeană, a declarat un bancher în domeniul investiţiilor apropiat de firme cu activitate în sectorul energetic.
“Nu a fost uşor să ne facem auziţi de către autorităţi, a fost necesar să dăm numeroase telefoane pentru a obţine o reacţie”, a declarat, de asemenea, pentru ziar, reprezentantul unei firme europene, sub protecţia anonimatului.
Potrivit acestei surse, grupuri franceze, germane şi taliene au acţionat în favoarea lui Miller.
Contactat de către Vedomosti, un purtător de cuvânt al grupului Total a declarat că nu ştie dacă societatea a insistat pe lângă lideri europeni pentru a-l scăpa de sancţiuni pe Miller.
GdF, Shell, E.On, Enel, BP, OMV şi Gazprom au refuzat să comenteze.
UE importă un sfert din gazele naturale pe care le consumă din Rusia, iar o serie de grupuri au încheiat acorduri cu Gazprom pentru a exploata resurse în Rusia, urmând modelul anglo-olandez Shell.

Romania are un nivel de independenta energetica de circa 75 %, restul de 25% din nevoile nationale bazindu-se pe importul de gaz rusesc de la Gazprom, dar printr-un intermediar elvetian agreat de Romania si Rusia.

 

 

 

 

8 COMMENTS

  1. NATO ar ceda unor presiuni din ăstea?

    “Domnilor, Europa Centrală şi Vestică sunt d-ale noastre, luaţi-i voi pe proşti ăştia din Est că, şi aşa, vă plac mult şi dau dovadă de rusisme; atâta vreme câ ne lăsaţi să consumăm gazul dvs.”

    Cât de posibilă ar fi o Iron Curtain 2.0? Am mai fost vânduţi şi ţin în minte, cum ar spune americanu’, the benefit of the doubt.

  2. Poate a pus si IOANA o vorba buna(pentru GAZPROM) pe langa BRUXELLES.
    In orice caz se vede ca nu este o lupta tipica pentru teritorii(ca in evul mediu) ci este o lupta pentru “influenta mondiala”(sfere de influenta) cat si pentru resursele mondiale(aici UE, cu exceptia ROMANIEI,este aproape total dependenta si daca va trebui sa aleaga intre ROMANIA si resurse rusesti ,va alege fara ezitare ….resursele rusesti).
    Am fost/sunt total pentru politica pro UE si pro NATO dar sa fim realisti si sa nu ne dam 100% pe mana lor/sprijinul lor(UE,NATO) ca s-ar putea sa avem deziluzii.

  3. Achiziţiile de gaze se fac prin două firme: WIEE şi Conef Gaz, ambele controlate de ruşi

    WIEE aparţine Gazprom si a avut afaceri de peste 266 de milioane de dolari. Conef Gaz e controlata de Vitali Matsitski proprietarul ALRO Slatina si a avut afaceri de 128 de milioane de dolari.

    Importurile Romaniei de gaze in 2013 au fost de aproximativ 11% in valoare de aproximativ 450 milioane dolari, 25% la suta nu s-a mai atins de multi ani. In 2014 o sa fie mult mai mic decit in 2013 undeva la 0% din cauza distrugerii industriei de profil aproape in totalitate.

  4. Se potrivește încă o data cu zicala -Interesul poartă fesul!
    Dacă le-a arătat putin că el are sînge în instalație, cred și eu că au lăsat clonțul mai moale.
    Nu-l apreciez deloc pe Putin, nici nu sunt de acord cu ceea ce face, dar tare mi-ar plăcea ca și politicienii nostri să fie mai puțin umili, mai puțin slugarnici și mai plini de tupeu atunci cînd apără interesele țării. Numai că ai nostril sunt niște mămăligi.

  5. Asa au fost tot timpul,LASI,TRADATORI SI MINCINOSI. Sunt instare de lucruri mult mai grave.Pai le convine,ce sunt aici la granita cu ,,kaghebistul,,?

  6. UE trebuie se ocupe cu dezvoltarea economiei, cu mentinerea valorii monedei euro.De mai multe ori niste cercuri au incercat devalorizarea.Eu cred ca nici americanilor nu-i convine moneda euro, nici UE-ul.Nu suntem dator cu nimic americanilor, si pe ei intereaza numai castigul. Numai interse oamenii nu sunt nicaieri numai cind au nevoie de vot si sa plateasca birurile.

Leave a Reply