Aceste doua mesaje si schimbul de informatii intre liderii Armatei Romane si Armatei Americane demonstreaza ca ceva serios e pe cale sa se intample. Consilierul pentru Securitate Nationala al presedintelui SUA Joe Biden tocmai ce a anuntat ca Vladimir Putin a ordonat deja ca trupele rusesti sa fie gata sa actioneze impotriva Ucrainei. Consecintele pentru zona noastra pot fi extrem de periculoase.

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a avut vineri, 11 februarie, o nouă convorbire prin telefon cu secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin.

Discuțiile dintre cei doi înalți demnitari au avut loc în contextul amplului proces de consultare pe care SUA îl derulează cu România, ca partener strategic important în regiune, precum și cu alți aliați din cadrul NATO.

Temele principale ale convorbirii au vizat ultimele evoluții complexe ale situației de securitate de la granițele Ucrainei, respectiv consolidarea prezenței SUA pe flancul estic al NATO.

Cei doi oficiali au abordat extins modalitatea gestionării crizei de securitate actuale. Ministrul Dîncu a transmis faptul că România urmărește cu îngrijorare evoluția stării de securitate din regiune și este pregătită să adopte, alături de aliați, cele mai potrivite măsuri defensive, în funcție de situația concretă.

Secretarul apărării al SUA a subliniat angajamentul ferm și solidaritatea țării sale față de aliații europeni, accentuând faptul că Articolul 5 al NATO este și va rămâne primordial.

În acest context, ministrul român a transmis aprecierea față de angajamentul SUA pentru securitatea euro-atlantică, respectiv întărirea posturii de apărare și descurajare la Marea Neagră, prin dislocarea Batalionului Stryker, respectiv a unor capabilități aeriene importante ale SUA în bazele din România. De asemenea, a subliniat importanța unei abordări coerente, unitare și rapide în ceea ce privește luarea deciziilor la nivel aliat, în perspectiva reuniunii ministeriale NATO planificată pentru 16 – 17 februarie la Bruxelles.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a discutat la telefon cu președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata Statelor Unite (Chairman of the Joint Chiefs of Staff), generalul Mark A. Milley, vineri, 11 februarie.

Principalele teme abordate au vizat dinamica situației de securitate în regiunea Mării Negre și coordonarea activităților în procesul de suplimentare a forțelor americane în țara noastră.

Convorbirea celor doi oficiali militari s-a înscris în seria de discuții pe care generalul Mark A. Milley a avut-o cu șefii Apărării din Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Polonia privind domenii comune de interes în domeniul securității și de coordonare a ajustării posturii forțelor americane în Europa.

 

Leave a Reply