Sustenabilitatea pe termen lung a finanțelor publice din România era deja în risc înainte de apariția COVID-19, ca urmare a deficitelor mari și a creșterii semnificative prognozate a costurilor de îmbătrânire, în special a pensiilor, se arată în recomandările anuale către cele 27 de state membre, denumite Semestrul European, publicate miercuri de Comisia Europeană.

„Pensiile au crescut cu 15% în septembrie 2019, în urma adoptării legii pensiilor din vara aceluiași an, și ar urma să crească cu 40% în septembrie 2020 și apoi să urmeze recalcularea în septembrie 2021. Astfel, cheltuielile cu pensiile vor crește substanțial în perioada 2020-2022. Riscurile asupra sustenabilității fiscale cresc în continuare prin impactul pandemiei COVID-19 asupra activității economice și a efortului fiscal necesar pentru amortizarea acesteia”, se arată în document.

Potrivit acestuia, deciziile anterioare de politici fiscale au lăsat România cu un buffer fiscal mic pentru a face față COVID-19. Deficitul bugetar estimat este de 9,2% din PIB în 2020 și de 11,4% în 2021. Datoria publică este estimată să urce la 46,2% în 2020, dacă politicile rămân neschimbate, conform prognozei de primăvară a Comisiei, scrie news.ro

1 COMMENT

  1. Pensia nu e un privilegiu.
    Reprezinta zecile/ sutele de milioane pe care fiecare cetatean le depune intr un fond al statului, astfel ca, la pensie, sa se poata bucura de.contributie.Nu inteleg de ce guvernele isi baga mana adanc in acest fond ? Dupa aceea se vaita ca nu mai sunt bani.
    Mai am o nelamurire…de ce “Guvernul meu” , ala patriot, asa cum a zis Ludovique, a interzis la raft eticheta “produs in Romania”?

Leave a Reply