Partidele politice de centru-dreapta, conduse de liberali, vor câştiga alegerile parlamentare din România din decembrie şi vor forma o coaliţie majoritară, a estimat, joi, Matthew Sherwood, economist senior la The Economist Intelligence Unit.

El a participat la conferinţa online “The Economist – Europe’s Landscape in the Shadow of The Pandemic. Romania: Transformation – Recovery – Resilience”.

“România şi regiunea din care face parte au intrat în această criză pandemică într-o formă mult mai bună decât la intrarea în criza financiară globală, când a avut loc un şoc al crizei datoriilor în zona euro. Deci, România este într-o formă mai bună din punct de vedere financiar, chiar dacă suferă de lipsa unui spaţiu fiscal, având în vedere deficitele din ultimii ani şi capacitatea redusă a instituţiilor de a lupta cu criza”, a spus Sherwood.

Acesta a adăugat că se aşteaptă la o contracţie a PIB-ului României de 5,7% în acest an, iar, pentru 2021, estimează o uşoară revenire, cu o creştere de 4%, urmând ca nivelurile de dinainte de criză să fie atinse în 2022.

Potrivit economistului, este foarte important modul în care arată scena politică.

“Partidul Naţional Liberal, care conduce cu un Guvern minoritar, a făcut o treabă bună la alegerile locale din septembrie. Ne aşteptăm ca partidele de centru-dreapta, conduse de liberali, să câştige şi alegerile legislative din 6 decembrie şi să formeze o coaliţie majoritară”, a susţinut el.

Întrebat dacă un Guvern majoritar va face diferenţa, Sherwood a răspuns: “Este o diferenţă uriaşă. Au fost cinci guverne în acest ciclu parlamentar, iar ultimele trei au fost minoritare. Nu intru în detalii, dar au fost nişte măsuri legate de anumite avantaje (majorarea pensiilor, a alocaţiilor – n.r.) care, dacă vor rămâne, vor reprezenta un risc major pentru o retrogradare şi va fi nevoie de o coaliţie majoritară ca să rezolve această problemă cu care se confruntă România”.

Reprezentantul The Economist s-a referit şi la puterea slabă de absorbţie a fondurilor europene pe care o are România, precizând că vor trebui luate măsuri la acest capitol, scrie Agerpres.

 

3 COMMENTS

  1. O sa se zgarie pe ochi cu unii ‘Specialistii’ liberali – useristi care nu pricep nimic din economie, din sanatate, din educatie, au.mult aroganta si studii…mai deloc !
    ce afaceri sa faci cu oameni care pricep greu ?
    Sa speram ca nu vor fura.
    Ca altfel…ii inviti la masa si iti fura farfuria…cu mancare cu tot! 🙂

  2. E marea previziune la tableta buclucasa?! Ei, putini naivi, chiar cred minciunile prostovanilor liberalii ca au facut si fac bine poporului roman de cand sunt la guvernare dar nu stii ce fel ii caracterizeaza fara nicio pedica! Am scris in iunie si dupa, cum cred ca este guvernul roman de orice in stare dar doar numai rau!
    Apropo, in seara asta ai spus de un grup de economisti romani de la bruselles se opun cresterii pensiilor cu 40% din anumite motive. Nu stiu daca iti poti inchipui cum vad astia din strainatate de cel putin 5 ani de zile, cum se gestioneaza cresterea pensiilor zinlic pe micile ecrane! Astia, capii naivi credului de minciuni liberale din strainatate, au inteles ca pensionarii sunt cei mai bogati traitori din Romania, deoarece, ei citesc si traduc doar titlurile, ce e live nu stau sa traduca! Pentru ei, timpul costa bani, e pretios ca aurul! Ei nu stiu ca pensionarii au pensii mizerabile, si ca la tv se gestioneaza saracia, deoarece in strainatate, toti laudatii prin tv sunt bogati si fara probleme, nicidecum modelul romanesc tampit! In strainezia nu se discuta saracia sub nicio forma la tv, aceste categorii sunt ajutate pe baza unor acte legale, sunt legi care le da dreptul! Am mai scris de manipularea asta mizerabila de pe micile ecrane! Radu, nu e bascalie! Totul e la vedere. Totul se modifica doar prin referendum si nu pe sest ca in Romania! Cand o sa ajung in zona si gasesc dovezi, o sa iti furnizez poze si detalii.

Leave a Reply