În ultimii 15.000 de ani, un gheţar aflat în nord-vestul platoului tibetan, în China, a conservat mai multe tipuri de virusuri, unele dintre ele necunoscute pentru ştiinţă, conform unui material publicat joi de Live Science.

https://www.livescience.com/unknown-viruses-discovered-tibetan-glacier.html

Oamenii de ştiinţă au descoperit nu mai puţin de 28 de noi grupuri de virusuri după ce au analizat două mostre de gheaţă extrase din gheţar. Studierea acestor virusuri îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă ce tipuri de virusuri au proliferat în diferite condiţii de climă şi de mediu, de-a lungul timpului, conform unui studiu care nu a fost încă verificat în regim peer-review şi a fost postat în arhiva bioRxiv la 7 ianuarie.

“În cel mai nefericit scenariu, această gheaţă se va topi iar virusurile vor fi eliberate din nou. Dacă acest lucru se întâmplă, este mai bine să ştim cât mai multe despre aceste virusuri”, conform cercetătorilor.

Studierea microbilor păstraţi în gheaţă poate fi o provocare pentru ştiinţă pentru că este extrem de uşor să contaminăm mostrele extrase din gheaţă cu bacterii moderne. Din această cauză, cercetătorii au creat un nou protocol pentru astfel de situaţii.

În acest caz, cele două mostre extrase din gheţarul Guliya au fost colectate în anii 1992 şi respectiv 2015, pe când nu existau măsuri speciale pentru prevenirea contaminării lor. În aceste condiţii, exteriorul mostrelor de gheaţă a fost contaminat, dar interiorul lor a rămas neatins. Pentru a ajunge la interiorul mostrelor, cercetătorii au folosit un fierăstrău sterilizat pentru a tăia felii cu grosimea de 0,5 centimetri din stratul exterior de gheaţă. Apoi, ei au spălat mostrele rămase cu etanol şi au topit încă un strat de 0,5 centimetri. În cele din urmă, au îndepărtat încă 0,5 centimetri din mostre prin spălare cu apă sterilă.

Astfel, cercetătorii au ajuns la straturile necontaminate ale mostrelor de gheaţă şi au putut descoperi noile tipuri de organisme virale.

Ei au descoperit în total 33 de grupuri de virusuri în mostrele de gheaţă, dintre care 28 de grupuri necunoscute de ştiinţă. “Microbii din cele două mostre sunt foarte diferiţi între ei, ceea ce înseamnă că trăiau în condiţii foarte diferite de climă în momentul în care au rămas prinşi în gheţar”.

Studierea virusurilor străvechi “deschide o fereastră spre genomurile virale şi ecologia lor şi pune în evidenţă impactul acestora asupra abundenţei de grupuri microbiene”, se mai notează în studiul citat de Agerpres.

1 COMMENT

  1. Pana sa dam vina pe ghetari si topirea calotelor mai bine sa privim mai aproape, Rechinii imobiliari la nivel mondial dezgroapa toti mortii de la faraoni la trepadusii ieniceri si alti muritori de ciuma si holera…. Nu trebuie sa privim departe in china sau america …la polul nord sau la polul sud…priviti in ograda lui firea ca este langa noi.Firea pentru ca acum este doamna la putere, Nu excludem lista de primari pcr anteriori. Cand vreti sa luati un virus mergeti la o inmormantare vip la belu sau una de amarastean la straulesti2 sau mai bine langa Liceul Sincai sau si mai bine in Giulesti la ,,pasteur” cimitir sau cantina.Pe unde mergi in Bucurestiul iubit poti vedea cum s-au dezgropat cimitire (v harta lor la preasfintit) …..Sunt multe de spus dar se vad cu ochiul liber. DSV doarme si firea pune taxe. Oare firea tine cu virusul? Interzicerea circulatiei masinilor vechi este mai periculoasa decat un virus cadou din metrou sau trancavai oferit de dragonul rosu sau asiaticii care lucreaza la rechinii dezvoltatori imobiliari. Se zvoneste ca si tiri a bagat un colt de mustata pe la fostul ascensorul. Oare unde duc mortii dezgropati salariatii lui firea? Din ce se vede se pune excedentul de pamant din groapa si oseminte de la morti declarati indezirabili prin neplata taxelor in niste containere verzi descoperite sunt plimbate prin tot orasul la groapa sau poate la fundatii sau rasadnite….. un balamuc intreg … exista un regulament dat priviti realitatea numai mort sa nu fii in guvernarea PCR din ultimii 30 de ani. Bucurestiul a devenit o bomba ecologica..Pe la mofeturile RADET sau cum ii mai spune zac in fiecare noapte virusii la purtatorii oameni ai strazii lasati fara adapost…. insirate pe strazi in apropierea comenduirilor de interne, spitale…primarii se plimba sfidator virusii HIV sau salmonele cu sifilis… Sa nu mai barfim ghetarii ca inca sunt blajini fata de dezordinea si balamucul in care traim sub conducerea prostiei.

Leave a Reply