Am obiceiul sa citesc The New York Times. Seara, pe Ipad, inainte de culcare. Găsesc mereu lucruri care deschid perspective şi le împărtăşesc celor care cred că merită. E şi cazul de faţă. Acum mai bine de o săptămână a murit o legendă a celui de-al doilea Război Mondial. Avea 96 de ani.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, George Vujnovich – probabil Djordje Vujnovic în Serbia – şi (alţi) doi agenţi OSS (precursorul militarizat al CIA) a pregătit la milimetru Operaţiunea Haylard, prin care americanii au recuperat de sub ochii germani sute de militari paraşutaţi în munţii Bosniei şi ai Serbiei de azi.

Povestea pe scurt aici   http://www.nytimes.com/2012/04/30/nyregion/george-vujnovich-96-led-rescue-of-airmen-in-world-war-ii.html?ref=obituaries 

Acum câteva gânduri. Ce este cu Serbia de azi? Ce oameni o influenţează? De ce ajunge o ţară în corzi precum vecina noastra de la sud-est? Câţi ştiu că duminica trecută au fost alegeri (si) în Serbia, nu doar in Franta si Grecia? Le doresc sarbilor, de care ma leaga ceva sentimente din trecut si citeva trupe de rock, să se scuture de tot praful toxic al sfârşitului de Război Rece şi să privească înainte cum le stă în fire. Şi să înţeleagă că avem dreptate şi nu le vrem decât binele.

Nu pot să închei fără a spune că tot atunci când Vujnovic scria istorie, peste Dunăre, un român risca multe. Se numea Rică Georgescu. Citiţi Operaţiunea Autonomus, de Ivor Porter ( un erou în viaţă, a fost anul trecut în România la aniversarea Majestăţii Sale Regele Mihai), şi o să vă crească inima despre cum erau românii, cu Gestapo sau ruşii în ţară. Povestea lui, când vom fi ceva mai liniştiţi cu toţii şi cu speranţa că oameni ca ei se vor mai naste, cu o sansa reala in tara lor, nu peste ocean.

7 COMMENTS

 1. Bombardarea Serbiei, o greasala soldata cu MORTI ! In Transnistria de ce nu intervine nimeni ? Pentru ca d’aia… KOSOVO E SERBIA !

 2. “A ajuns în locul în care are o vedere de ansamblu asupra patriei-mamă şi are planuri măreţe pentru viitorul ei economic, politic şi social. Vladimir Putin şi-a exprimat încă de anul trecut intenţia de a pune la punct o Uniune economică euroasiatică până în 2013, fapt ce va afecta UE în ceea ce priveşte importurile şi exporturile.”

  Sursa: Antena 3.

  Razboiul rece a luat doar o pauza (daca o fi luat vreodata)…

 3. Despre Operatiunea Autonomus am scris si eu pe blogul meu si cred sincer ca puteam sa fim in cu totul alte sfere politice si economice daca aceasta reusea.
  Exista legende care spun ca in cadrul serviciilor secrete romane exista un departament care vegheaza la destinul tarii si nu se supune nici unui om politic nici chiar presedintelui. Si avand in vedere modul in care MRU a zburat in trei luni din toate functiile detinute, tind sa cred ca este adevarat. Cred ca merita cercetat.
  In ceea ce priveste Serbia, cred ca este un moment urat in istoria lor. Cine crede ca Serbia si in paralel prietenele ei Rusia si Ukraina au fost ingenuncheate se inseala amarnic. Trebuie sa inveti intai istoria Serbiei sa cunosti despre leaganul aparitiei lor ca stat , Srbska Srebrenica si atunci vei intelege ca la un moment dat se vor razbuna pentru ce au patimit in acesti ani.
  Eu sper5 ca Ponta o sa incerce o redefinire a politicii externe a Romaniei si sa introduca pe agenda , urgent, relatii de prietenie cu Rusia si China.

 4. Iti multumesc Radule pentru link si pentru cuvintele frumoase; este impresionanta povestea acestui om.
  A fost un adevarat erou si asa cum spui,misiunile pe care le-a indeplinit, viata lui in armata, pot fi subiectul unui film.

  Cat despre noi, putem spune ca viata bate filmul. Despre acest om deosebit, se vor scrie cu siguranta numai cuvinte apreciative, se pare ca si-a castigat un loc in istorie. Oare despre “Hahaitul de la Cotroceni,ce vor spune oamenii cand se va duce? Este o diferenta uriasa intre un om care merita onorat si un needucat care printr-o intamplare nefericita a ajuns sa conduca o tara. Ma refer la “onorabilul” Base,pentru ca l-am vazut cum s-a comportat ieri seara cand a refuzat sa dea mana cu domnul Marga si pentru ca de cate ori il vad, ma socheaza.

  Sa ai o seara placuta,
  Gabriela B

 5. Da domnule Radu ,asa este :oamenii habar n-au despre alegerile din Serbia !Dar asta este vina majora a televiziunilor de …afacere care isi spun “de stiri” SI CARE NU AU EMISIUNI AMPLE SI SERIOASE DE POLITCA EXTERNA !ACEASTA LIPSA GRAVA MOTIVATA PENIBL DE REITING …face posibila ignoranta romanilor in materie de subiecte de politica externa dar si interna …pentru ca un cetatean care nu are habar de ce se intimpla in europa ,nu voteaza in mod normal cu…basescu ?De aceea cred ca este extrem de importnt CHIAR SI PENTRU POLITICIENII ROMANI SA EXISTE EMISIUNI TV DE POLITICA EXTERNA !FIINCA SI EI SINT IGNORANTI IN MATERIE SI DE ACEEA CEDEAZA LA ORICE PRESIUNE SI INCHEIE TRATATE ECONOMICE SI MILITARE CU EUROPENII SI AMERICANII ATIT DE JALNICE CA CELE INCHEIATE DE GUVERNELE ROMANIE !De care pina si bulgarii rid de se strimba !

Leave a Reply