Serghei Jirnov, fost spion rus din KGB, refugiat în Franța de la începutul anilor 90, a declarat pentru cotidianul francez Le Figaro că Vladimir Putin ar fi fost declarat inapt pentru contra-spionaj de Institutul Andropov din Moscova, care pregătea elita spionajului rus.

Jirnov susține că a fost coleg cu Putin la academia rusă de contra-spionaj și că actualul președinte rus a fost declarat inapt pentru această carieră după ce a urmat timp de un an cursurile instituției sovietice.

”La finalul acestui an de studiu, instructorii l-au declarat inapt, fiind considerat incapabil să evalueze corect deciziile pe care le lua și consecințele acestor decizii asupra sa și asupra KGB. A fost retrimis la Leningrad (actualul Sankt Petersburg – n.red.), înainte de a fi trimis în Republica Democrată Germană, și a fost ofițer de legătură într-un oraș de provincie. Pentru noi, spionii din KGB, acesta era un post fără importanță”, a declarat pentru Le Figaro fostul spion Serghei Jirnov.

”Iată că principiul lui Peter s-a verificat în toată splendoarea sa: locotenent-colonelul Putin și-a atins limita competențelor. Măcar o dată, spionajul rus nu s-a înșelat”, a mai spus Jirnov.

El a mai declarat că instrucția în cadrul KGB, temuta poliție politică a URSS, a jucat un rol foarte important în viitoarea carieră politică a lui Putin: aici, în KGB, și-a construit Putin garda de apropiați care l-a ajutat să preia puterea totală, scrie g4media.ro.

Serghei Jirnov a fugit în Franța în anii 90 și a scris mai multe cărți dedicate spionajului sovietic. El este invitat periodic de presa franceză pentru a comenta chestiuni legate de Rusia.

2 COMMENTS

  1. D-le Tudor,

    Inca de pe vremea lui Basescu va stiu ca informati corect opinia publica.

    Intelwgand situatia.din prezent, ca suntem aliati strategici etc., totusi in Ucraina rusii care “darama orasele si trag in civili” nu cumva fac asta pentru ca civilii ucraineni care au fost inarmati, impreuna cu soldatii din armata ucraineana, trag din si de pe cladiri in militarii rusi? Eu nu stiu, ca nu am informatiile postului dvs. TV provenite de la corespondentii de front, dar mie imi pare foarte verosimil acest scenariu. Dvs. ce parere aveti de o asemenea ipoteza?

    PS. In “razboiul” din Ucraina se zice ca ar fi murit vreo 1200 de soldati ucraineni, cca. 1000 de civili si 6000 de soldati rusi. Eu cred ca daca era “macel” ar fi murit ceva mai multi decat au murit la noi la Revolutie, ca si atunci tot vreo 1000 si ceva au murit. Pana la urma care e realitatea in Ucraina, ca din mass-media romaneasxa se intelege foarte greu situatia?

    Respekt

Leave a Reply