Unul din cei mai importanti comandanti militari ai NATO se afla la Bucuresti pentru discutii importante privind securitatea Romaniei si a intregului Flanc Estic al Aliantei . Generalul Denis Mercier, comandantul ATC (Allied Command Transformation) s-a intalnit cu ministrul apararii si seful Statului Major General.
http://www.act.nato.int/sact-corner
Pe fondul agresiunilor Rusiei din Estul Ucrainei, a instabilitatii crescande din regiunea Marii Negre, a turbulentelor politice si militare din Turcia, Romania joaca un rol esential pentru apararea aliata in zona. Devenim din ce in ce mai relevanti, vizitele pline de substanta ale inaltilor resposabili militari ai NATO si ai SUA au loc in cascada la Bucuresti.
Daca si politicienii romani vor intelege sa aloce fonduri pentru dotarea serioasa si rapida a Armatei Romane, perspectiva de securitate va fi una buna pe termen lung.
————————-
Iata ce a scris ministrul apararii Mihnea Motoc :
<În dimineața aceasta l-am revăzut cu bucurie pe șeful Comandamentului Aliat pentru Transformare (ACT), generalul francez Denis Mercier. ACT poate reprezenta un sprijin major pentru noi în transpunerea în practică a deciziilor Summit-ului de la Varșovia privind asigurarea prezenței aliate avansate la noi, în sudul Flancul Estic al NATO. Discuțiile cu generalul Mercier s-au dovedit extrem de utile. Ele vor fi continuate pe parcursul vizitei sale în România cu șeful SMG, generalul Nicolae Ciucă.>
Mesajul sefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciuca :
<Vizita în România a comandantului Comandamentului Aliat pentru Transformare
Îi urez bun venit generalului Denis Mercier, comandantul Comandamentului Aliat pentru Transformare, aflat în vizită oficială în România.
Astăzi am avut o întrevedere cu acesta, ocazie cu care i-am prezentat prioritățile Armatei României pentru perioada următoare, evoluția situației de securitate din regiunea Mării Negre şi aspecte privind participarea militarilor români la misiunile NATO.
Totodată, am discutat despre instruirea multinațională, la nivel întrunit, în vederea creșterii nivelului de interoperabilitate între structurile militare ale statelor membre NATO și partenere.>