Un prim succes al diplomatiei romane in exercitarea Presedintiei Consiliului UE : un summit UE–Turcia la Bucuresti. Foarte importanta din punct de vedere strategic, stat membru NATO cu o relevanta speciala, Turcia trebuie tinuta aproape de UE pentru o perspectiva clara a aderarii. Astfel temerile privind dezvoltarea autoritarismului, revenirea la practici religioase fundamentaliste sau aranjamente netransparente cu tari precum Rusia si Iran se vor indeparta.

Un summit Uniunea Europeană – Turcia, în cadrul parteneriatului cu Ankara, ar putea fi organizat în luna martie la Bucureşti, a afirmat luni, la Bruxelles, ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu a amintit că România susţine aderarea Turciei la Uniunea Europeană şi a evocat ideea organizării unui summit la Bucureşti în cadrul Consiliului de parteneriat Turcia-UE, care nu s-a mai reunit de trei ani şi jumătate.

“Lucrăm pentru un summit Turcia-UE la Bucureşti, cu participarea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi a oficialilor UE. (…) Data exactă nu a fost fixată, dar ar putea fi la începutul lunii martie”, a declarat Teodor Meleşcanu.

“Prima noastră propunere va fi să cerem reluarea acestor reuniuni. Un alt obiectiv este relansarea şi accelerarea discuţiilor pe diverse puncte. Una dintre priorităţi este actualizarea Uniunii vamale”, a precizat Meleşcanu, conform ediţiei în limba franceză a agenţiei Anadolu şi site-ului Actualite-News.com, preluate de Mediafax.

Leave a Reply