Sociologul Vladimir Ionas, directorul Avangarde, scrie pe Facebook :
Dacă se menține ritmul votului din diaspora, pentru prima dată voturile din afara țării pot valora cca 10 procente din totalul voturilor exprimate. Dacă ne uitam cum au arătat procentele in primul tur in diaspora putem spune ca nici nu mai conteaza care este rezultatul in țară.
Un număr de 239.458 de români au votat în prima oră de la deschiderea urnelor în ţară pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, prezenţa fiind de 1,31 %. La primul tur, prezenţa a fost de 1,46%. Numărul votanţilor la secţiile din străinătate, cu peste 90.000 mai mare decât la primul tur.
Conform BEC, 239.458 de alegători au votat până la ora 8:00, preponderente fiind categoriile de vârstă 45 – 64 de ani şi persoanele de peste 65 de ani. Mai numeroşi sunt alegătorii din mediul urban.
Peste 18,2 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi, duminică, să-şi exprime opţiunea electorală într-una dintre cele 18.748 de secţii de votare organizate în ţară.
Votarea are loc până la ora 21.00, dar secţiile unde sunt cozi pot rămâne deschise până la ora 23.59.
În străinătate, procesul electoral a început în noaptea de joi spre vineri şi continuă până luni, la ora 7.00.
Peste 715.000 de români cu drept de vot au domiciliul în afara ţării, iar până la această oră au votat la secţiile de votare din străinătate 366.500 dintre ei, faţă de 273.282 la primul tur, scrie news.ro
Chiar mi-aș dori să-l contrazic pe Vladimir Ionaș. Motivul pentru care cetățenii români din interiorul granițelor nu mai contează este în primul rând legat de faptul că, toate deciziile importante din ultimii 30 de ani au fost luate fără consultarea lor (cetățenilor), fără să existe un referendum atunci când se înstrăinau resursele țării (teren arabil, păduri, gaze și petrol, etc.), atunci când se semnau contracte pe bani grei pentru a adera la diverse structuri, atunci când se punea în mișcare crearea unui labortor de teste pentru „cum să pui bazele unui sistem represiv într-o țară democratică” și exemplele pot continua.
Astăzi, cetățenii din interiorul granițelor se duc la vot să se poată valida și ultima găselniță în materie de distrugere a drepturilor și libertăților, „cum să distrugi Art. 16 alin. (1) și (2) din legea fundamentală”. Toți se feresc să vorbească despre asta, pe prea puțini i-am auzit, Badea și Chirieac fiind doi dintre ei. În acest context, mult succes și drum bun spre separarea teritorială a acestei țări, eveniment ce pândește pervers de după colț.
Sunt mult peste 4 milioane de frați români în afara țării, și cei mai mulți dintre ei nu vor vota, sunt oameni cu țiglele pe casă, care au plecat de aici din cauza greutăților, a „democrației originale”, și conștienți fiind că aici nu se va schimba nimic, nu în timpul vieții lor. Despre ei nu vorbește nimeni, sunt inexistenți, așa cum suntem și noi, cei din interiorul granițelor, un popor de mult spălat pe creier, condus și nu reprezentat, fără drepturi, o masă de manevră pentru interese oculte ale celor ce promovează „valorile” occidentale.
Mi-e dat să mai și aud politicieni ce vor să mă oblige în a ieși la vot, acestora le propun ca sancțiunea pentru neprezentare la vot să se stabilească după ștergerea, printr-o erată dacă se poate, a Art. 22, alin (3) din legea fundamentală. Tot aia e!
Din punctul meu de vedere, orice buletin de vot azi, ar trebui să conțină un test grilă, cu întrebări referitoare la Titlul III – Capitolul II din Constituția României, iar orice greșală la acel test să atragă după sine anularea votului. În lipsa demersului de implementare a unei culturi civice sănătoase în gândirea și mentalitatea poporului român, așa zisul demers democratic devine caduc. Succes
Suntem fericiți, nu-i asa, ca votul nostru nu contează, decid pt noi cei care, în majoritate, nu se vor mai întoarce în România?! Radu mamii, simți un aer tot mai “respirabil”?
se simte un aer de normalitate ,mult mai respirabil !