Katalin Szili a fost insarcinatul premierului ungar Viktor Orban pentru medierea negocierilor intre cele trei partide ale minoritatii maghiare din Romania, transmite agentia de presa de stat din Ungaria, MTI. In urma negocierii mediate de un reprezentant al guvernului ungar, UDMR, PCM si PPMT au semnat o declaratie comuna prin care au cerut autonomia teritoriala a tinutului secuiesc, o cerere care incalca Constitutia Romaniei.
Agentia ungara de presa MTI o prezinta pe Katalin Szili drept “insarcinatul premierului ungar pentru activitatea de mediere”, citandu-l pe Balazs Izsak, presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS).
Potrivit Historia, Katalin Szili a fost presedinte al Parlamentului de la Budapesta in perioada 2002-2009.
Rezolutia comuna cere “autonomie teritoriala” pentru Tinutul Secuiesc, cu aparitia unui organism de decizie cu “competente legislative si executive”. Rezolutia mai cere ca administratia Tinutului Secuiesc sa aiba la baza structura fostelor Scaune Secuiesti (forma de administrare din trecut).
Rezolutia UDMR, PCM si PPMT cere si “crearea statutului special administrativ, bilingv al regiunii Partium” (regiunea care cuprinde parti din judetele Bihor, Satu Mare si Salaj).
Liderii celor trei partide maghiare anunta ca vor depune in Parlament proiecte de legi pentru realizarea diferitelor forme de autonomie.
UDMR, PCM si PPMT au ales pentru semnarea controversatei rezolutii comune anul 2018, in care Romania celebreaza o suta de ani de la Marea Unire. Tot in acest an, in luna martie, in Ungaria au loc alegeri parlamentare. Fidesz, partidul condus de Viktor Orban, care are o influenta majora asupra agendei UDMR, mizeaza pe atragerea cat mai multor voturi de la maghiarii din Romania care au dubla cetatenie. O radicalizare a cetatenilor maghiari din Romania, prin tensionarea relatiilor cu majoritatea romana, poate fi decisiva pentru mobilizarea acestora la vot.
MESAJUL DE ULTIMA ORA AL PREMIERULUI TUDOSE
În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României. Este o încălcare a Constituției acestei țări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea și indivizibilitatea statului român.
Discuțiile despre autonomia ținutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unității României în anul Centenarului.
păi se pare că regalistul radu tudor nu e de acord cu propriul rege!
HAULES
Se pare ca nu doar in Romania se intampla asta. Si in Ucraina statul maghiar se implica in aceeasi directie http://dailysignal.com/2017/10/31/hungarian-leader-stop-meddling-ukrainian-politics/
Stirea zilei este anuntul unui domn din PSD cum ca va candida la presedintie…Nu-mi dau seama din partea cui,poate din partea unor agentii de presa prietene,doar daca va fi baiat ascultator si va lansa in continuare fumigene propagandistice,domeniu in care a excelat la un moment dat.
1) “Ungaria, joc necinstit si dubios fata de Romania”
Domnule Tudor, asta nu e o stire. E exact ca “Un ciine a muscat un om!” Ungaria a procedat intotdeauna la fel. Diferenta e ca acum, Ungariei i se pare ca e un moment favorabil. Si partial au dreptate, din moment ce serviciile noastre, in loc sa contracareze energic si din fasa lucrurile astea, sint ocupate cu darimarea lui Dragnea. Halal!
2) Textul abunda in “ungurii cer” si “au cerut”. Cui, domnule? Lui Doamne Doamne?
Daca vrei sa-ti dea statul butelie , nu te duci la Serviciul Pasapoarte. Deci cui cer astia autonomie? Primariei? Lui Iohanes Brams? Lui Ponta?
Trebuie indrumati catre aceia care le pot da asa ceva. Adica nimeni!
Poate doar prin modificarea Constitutiei. Chestie pe care o poate aproba DOAR poporul roman!
3) Nu se spune “Katalin Szili a fost insarcinatul” ci “Katalin Szili a fost insarcinata”
4) Miron cam are dreptate! Raposatul fost rege a cam fost de acord cu proclamatia de la Budapesta, din ’89. Din respect si dragoste pentru maiestria sa, nu putem schimba istoria!
Din fuga calului, la punctul 3, insarcinat este functie nu stare. Deci madam sau… ta-dam este insarcinat, nu insarcianta. …sigur nu sunteti bilingv? Ca daca sunteti, stiti ca charge d’affaires nu inseamna busines pregnant.
Bai Cip, pericolul cu adevarat mortal care ne paste, e sa ne pierdem simtul umorului si sa-l capatam pe al … omorului. Stiu, stai linistit, daca nu din cei 10 ani de facultate, macar din dragoste pentru limba romana. Si da, vorbesc 3 limbi straine, una fiind franceza. Deci …
De altfel, poti vedea la finalul pct 3 un patratel care s-a vrut un emoticon rinjind, si care nu stiu de ce a iesit asa 🙂
Glumă-tătă!
Tudose nu e de acord ?
Cat va mai rezista Tudose ca premier ?
Cat de influient e Orban in Romania ?
Mi aduc aminte ca a stat la masa de multe ori cu base…
Cat va mai fi premier Tudose ?
Cine l lucreaza ?
marele naționalist al RO (și aici mă refer la dl Dragnea) poate iniția un proiect de lege prin care să crească procentul de reprezentare pentru UDMR, minorități, etc / de la 5% – 10%
dar dl Dragnea reușește cu mare talent să promoveze proiecte legislative prin care UDMR solicită fel și fel de aberații (15 martie ; etc).
Chiar dacă mă irită politica pe care a adoptat-o Orban vis-a-vis de vecinii Ungariei, nu pot să nu recunosc că îl admir pentru politica pe care o face în folosul cetățenilor maghiari din Ungaria. Ungaria încă este un stat independent (își exploatează propriile resursele naturale, a înființat o companie națională de distribuție de energie și are și bănci de stat).
Este un conducator patriot, ceea ce la noi nu exista, in rest are toate relele din lume, mai ales la adresa Romaniei.
Pentru conformitate, secuii nu sunt unguri, asa ca guvernul ungar s-o lase mai moale.
De unde si pana unde ungurii au 3 partide ? Una este o uniune iar, celelalte sunt niste facaturi pentru destabilizarea Romaniei. Autoritatile romane se fac ca ploua la agresivitatea acestor facaturi.
Eh, asa se procedeaza cand pui interesul national pe primul loc. Politicienii nostri au multe de invatat de la unguri.
https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/