Uniunea Europeană a luat decizia de a face un stoc de medicamente şi echipament destinat înfruntării unor amenințări “chimice, biologice sau nucleare”. Occidentalii au avertizat că Moscova ar putea recurge la un asemenea atac, mai ales că în cele 47 de zile de război armata rusă nu a atins niciun obiectiv în Ucraina.

Mai exact, Uniunea Europeană a anunţat un pachet de 540 de milioane de euro pentru crearea unui stoc de medicamente şi echipamente destinate să facă faţă unor urgențe nucleare, bacteriologice şi chimice

Decizia vine în contextul în care războiul Rusiei în Ucraina ar putea escalada. Occidentalii au avertizat că Moscova ar putea utiliza arme chimice mai ales că în cele 47 de zile de război armata rusă nu a atins niciun obiectiv.

Comisia Europeană a precizat că acest stoc cuprinde “vaccinuri”, “echipament şi medicamente” în vederea îngrijirii răniților în timpul unor atacuri nucleare, bacteriologice şi chimice, scrie antena3.ro

Prima etapă, precizează UE, constă în procurarea unor “comprimate de iodură de potasiu, care pot fi folosite în protejarea oamenilor de efectele nocive ale radiațiilor.

Trei milioane de comprimate de iod au fost livrate deja Ucrainei, cu ajutorul Franţei şi Spaniei, precizează CE.

„Luăm măsuri concrete pentru a pregăti mai bine Europa în faţa unor amenințări potențiale”, cu „echipament destinat urgențelor chimice, biologice sau nucleare”, a declarat comisarul european pentru Reacția la crize, Janez Lenarcic.
Agenția de Sănătate din Danemarca, preocupată de războiul din Ucraina, va cumpăra 2 milioane de tablete de iod pentru a proteja oamenii în cazul unui accident nuclear în apropierea țării nordice.

Iodul este considerat o modalitate de a proteja organismul împotriva afecțiunilor precum cancerul tiroidian în caz de expunere la radioactivitate, iar îngrijorările legate de incidentele nucleare din Ucraina au dus la stocarea tabletelor de iod în mai multe țări din Europa.

”Evoluțiile COVID-19 din ultimii doi ani ne-au arătat că este important să fim pregătiți. Războiul din Ucraina ne-a arătat că lumea este imprevizibilă”, a transmis Agenția de Sănătate din Danemarca, potrivit Reuters.

Danemarca se află la peste 900 de kilometri de cele mai apropiate centrale nucleare din Ucraina, iar în prezent nu există niciun risc concret pentru țară, a asigurat ministrul Sănătății Magnus Heunicke.

Stocul de tablete iod ar fi utilizat în cazul unui accident la o centrală nucleară din vecinătatea Danemarcei, care nu are centrale nucleare, dar este aproape de unele din Suedia și Germania, sau la bordul navelor cu propulsie nucleară din apele daneze.

Un stoc de 2 milioane de tablete ar acoperi grupuri de risc, inclusiv copii și tineri cu vârsta de până la 18 ani, femei însărcinate și care alăptează și personal de urgență până la vârsta de 40 de ani, potrivit estimărilor agenției.

Pentru persoanele cu vârsta peste 40 de ani, nu se observă niciun efect protector în urma administrării de tablete de iod, au transmis autoritățile sanitare. Primele livrări sunt așteptate în două-trei luni, scrie antena3.ro

 

1 COMMENT

  1. Era bine sa fi fost la indemana armatei informatiile reale de pe front din 1944-1945 de la militarii care au trait si luptat in acea perioada. Aveau informatii destule dar nimeni nu a fost interesat sa ii asculte, sa puna in pagini tot ce povesteau, realitatea crunta din teren si nu istoria dictata favorabila unora sau altora. Daca interesele erau reale, erau carti tiparite cu documentatie reala inca de prin 1970 pana in maximum anii 2.000, an in care mai gaseai militari cu creierul functionabil real pentru tot ce inseamna rusia, america, nemturia, austria, franta, polonia plus restul tarilor ai caror luptatori militari au fost sacrificati in luptele din ucraina zilelor noastre contra rusiei care din totdeauna a fost doar cu acaparari in forta, intimidari si santaj. Cei care au rezistat vietii incepand cu anul 2.000 nu au fost luptatorii adevarati pe front, ei stiau doar din ce se povestea, din ce se auzea, multi dintre ei au stat la dos ascunsi sau in buncarele armatei bine mersi dar sunt eroii Romaniei. Cei care au fost pe front, e imposibil sa nu fi avut urma unei rani de la gloante, de la iatagane, de la patul pustii sau tanc. Erau bune toate informatiile pentru aceasta perioada crunta a ucrainei pentru ca rusia nu si-a schimbat metodele de razboi chiar daca folosesc avioane sau rachete.

Leave a Reply