Uniunea Națională a Judecătorilor din România a solicitat miercuri Consiliului Superior al Magistraturii apărarea independenței judecătorilor și procurorilor față de “intervenția nepermisă” a Inspecției Judiciare în actul de judecată și crearea de presiuni publice asupra magistraților.

Potrivit unui comunicat al UNJR remis AGERPRES, această “interferență” a Inspecției Judiciare în actul de judecată a apărut ca urmare a transmiterii unor comunicate de presă ce privesc sesizări din oficiu cu privire la “posibile” abateri disciplinare din dosare în curs de instrumentare/soluționare.

UNJR face referire la comunicatul din 29 octombrie, prin care Inspecția Judiciară a anunțat că s-a sesizat din oficiu cu privire la posibile încălcări ale dispozițiilor procedurale referitoare la competența de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale în dosarul vizând decesul polițistului Bogdan Gigină, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

De asemenea, UNJR face referire și la comunicatul emis pe 12 noiembrie, prin care Inspecția Judiciară anunța că efectuează verificări în cazul judecătorului Constantin Luchian Constantinescu, de la Curtea de Apel București, care a decis eliberarea din arestul preventiv a fostului primar Cristian Popescu Piedone, pus sub acuzare în dosarul incendiului de la clubul Colectiv.

UNJR arată că judecători din întreaga țară au transmis o scrisoare către CSM în care susțin faptul că aceste comunicate reflectă o manieră de lucru incompatibilă cu principiul independenței judecătorului de orice presiuni sau influențe, atât din afara cât și din interiorul sistemului, și reprezintă un veritabil atentat la independența acestuia.

Astfel, aceste comunicate creează “opiniei publice impresia că soluțiile sunt sau ar putea fi influențate de factori de decizie din sistem, care presează judecătorul să adopte o anumită conduită dorită de aceștia în dosarele pe care le soluționează”.

“Comunicatele Inspecției Judiciare sunt scrise într-o anumită cheie retorică, de natură a inocula ideea că un judecător ar fi greșit dacă a dat o hotărâre de respingere a unei solicitări formulate de DNA, ceea ce creează o presiune publică inacceptabilă asupra judecătorilor să dea hotărâri nu în funcție de dovezi, lege și propria conștiință, ci de frica oprobiului public. Aceste comunicate, emise cu precădere în situații în care cererile DNA nu sunt admise de instanță, dau senzația unei acțiuni arbitrare a Inspecției Judiciare, ce se constitutie într-un factor de presiune absolut inacceptabil”, mai declară UNJR.

În opinia UNJR, cu privire la cel de-al doilea comunicat, se poate remarca că Inspecția Judiciară s-a autosesizat doar în momentul în care cererea de arestare a lui Piedone a fost respinsă de judecătorul Curții de Apel București, din comunicat nereieșind că Inspecția îl va cerceta și pe judecătorul de la Tribunalul București care a decis arestarea fostului primar.

“Acest mod de lucru și comunicare creează o presiune asupra întregului sistem judiciar, presiune ce se accentuează prin faptul ca magistrații care lucrează în aceste dosare și care sunt vizați de acțiunile Inspecției Judiciare nu pot da vreun răspuns public asupra acestor aserțiuni, fiind ținuți de obligația de rezervă, astfel încât opinia publică rămâne doar cu percepția săvârșirii de către magistrați a unor abateri disciplinare”, mai spune UNJR.

Scopul Inspecției Judiciare, conform legii, este acela de a contribui la îmbunătățirea calității actului de justiție, a eficienței și eficacității sistemului judiciar, prin intermediul unor verificări independente și de evaluare a activității acestuia.

“Or, acționând în aceasta manieră, Inspecția Judiciară nu numai că se abate de la scopul său, dar devine ea însăși un factor de presiune asupra judecătorilor și procurorilor (…)

O expunere publică a unui pretins caz disciplinar în momentul său de debut, în plin curs al soluționării unei cauze sau imediat după adoptarea unei soluții, poate contribui în mod rezonabil la concluzia că magistratul nu este independent, că acesta trebuie să adopte o anumită soluție sau, dimpotrivă, trebuie să se pronunțe într-un anume fel în legătură cu un incident procedural, ceea ce este inacceptabil într-un stat de drept.

Aceste acțiuni aparent punitive nu sunt numai de natură a îngrijora, ele au îngrijorat si revoltat efectiv corpul judiciar, începând de la judecătorii de judecătorie și terminând cu vârful ierarhiei instanțelor, însăși Înalta Curte de Casație și Justiție prin Secția Penală condamnând public acest mod de lucru al Inspecției Judiciare”, declară UNJR.

10 COMMENTS

 1. Joi, într-o conferinţă internaţională organizată în Sibiu, Carmen Iohannis va susţine un discurs oficial în numele preşedintelui.

  Potrivit agendei oficiale a Conferinței pe tema formării continue și recalificării pe parcursul vieții profesionale, Carmen Iohannis va rosti un mesaj de bun-venit, în calitate de reprezentant al Biroului Președintelui României.
  Jurnalistul Victor Ciutacu spune că în acest caz e vorba despre uzurpare de calități oficiale.
  “Dacă a angajat-o, știu eu unii condamnați penal în procesele cu ANI. Dacă nu, e uzurpare de calități oficiale, tot infracțiune, da-i (cu siguranță) la ea…”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.
  sursa:dcnews.ro

  • Înființarea instituției Primei Doamne e neinspirată la romani, chiar și cu ineditul Carmen apărut după atâtea Elene! 😀

 2. ce mai conteaza in tara lui papura voda? pardon ciolanis idolul feisbucului si al diasporei. ceea ce tot spuneau unii mai soptit prin emisiuni, prin mass media dar si publicul larg incepe sa se indeplineasca dupa plecarea lui ponta. bataia de joc la adresa medicilor si a celorlalte cadre medicale continua. iata ca onor parlamentul in lipsa unui premier care se impunea, ponta, a amanat oug 35 de marire a salariilor cadrelor medicale de la 1 octombrie la 1 decembrie iar o federatie din domeniu, sanitasul trimite un comunicat presedintelui ciolanis sa o promulge pentru binele sistemului medical????!!!! nici nu a plecat bine guvernul ponta si noii ministri considera ca viitoarea lege a salarizarii bugetare trebuie modificata si asta dupa discutii interminabile intre guvernanti si sindicate. traiasca ciolanis si “guvernul meu”. sunt curios daca si cei din invatamant sufera o amanare la marirea salariilor sau, ca de obicei, ei sunt cei mai favorizati si galagiosi si culmea galagia lor vine pe fondul scaderii tot mai accentuate a valorii individuale a profesorilor ( vezi dezastrul de la titulatrizarea pe posturi) dar si a invatamantului in general. oricum in nesimtirea lor faceau urat ca medicilor le-a fost crescut salariul cu 25% uitand ca din martie anul asta deja incasau cu 5% mai mult. ia sa-i vad pe galagiosii din asociatia feibucista medicala cum mai fac scandal pe tema amanarii intrarii in vigoare a oug 35 sau brancardierii si infirmierele din asociatia asta il au drept idol pe modelul in chiloti nedrept scos de pe lista ministrilor lui dacian julien ciolos si nu ii mai intereseaza nimic de ciuda? dar daca prin studiourile tv mai exista indivizi care au convingerea ca medicii buni au parasit tara si aici au ramas numai ciurucurile la ce sa te astepti?

 3. Doar o singura remarca voi face : Ana Pauker ar fi invidioasa vazand ce sistem au creat luptatorii anticoruptie la noi. Coruptia este abuziva dar anumite institutii nu sunt nici ele mai prejos. Este un adevarat concurs : cine reuseste sa comita abuzuri mai multe este “cel mai tare” si va avea puterea.

 4. Cineva trebuie sa puna capat mascaradei din justitie, ajunsa la apogeu prin trista audiere a dnei ONG-ista in comisiile reunite (sapte la numar) ale parlamentului. Deunazi, o prietena picata in vizita pe neasteptate, m-a surprins cu pagina DCNews deschisa pe ecranul computer-ului, in dreptul unei imagini cu vajnicii mascati DNA tronand deasupra unui articol despre noi descinderi la ceva focare de coruptie din provincia romana. ” Ah, te uiti la ISIS, ingrozitor ce fac nenorocitii astia prin toata lumea! Au ajuns si la voi? Extraordinar!” Dupa cateva clipe de uluiala, mi-am dat seama de confuzie si-am explicat amicei ca nu era vorba de o organizatie terorista, ci dimpotriva, de una cat se poate de legitima, ocupata sa lupte cu coruptia la varful politicii romanesti. Ah, bon, a replicat amica, dar de ce umbla costumati ca brigazile negre?(o formatiune extremista din anii ’70). Eu, sa-i vad toata ziua pe strada, m-as incuia in casa si n-as mai iesi. Voi cum faceti sa-i suportati?” E doar o anecdota, dar mie mi s-a parut semnificativa.
  In aceeasi ordine de idei: daca judecatorii s-au ridicat, in sfarsit, la lupta, e un semn ca lucrurile incep sa se “reseteze”. N-as fi fost niciodata in stare sa explic (nici n-as fi incercat, macar) de ce trebuie sa aparam “statul de drept” cu paramilitari (asta indica negrul uniformelor DNA) si auxiliari (ONG-uri) cand exista institutii abilitate prin constitutie sa se ocupe de chestiune?

  • Pentru ca cineva din justitie patroneaza coruptia vezi rezolvarea afacerii Mircea Basescu vs clanul Bercea M, afacerea Rarinca, cazuri de soferi bauti la volan omoara pietoni pe treceri de pietoni si sunt condamnati cu suspendare pentru doua infractiuni- condus sub influenta alcoolului si omor premeditat, rezolvarea cazurilor de coruptie pe banii publici, la care se poate adauga o infractiune mai grava de subminarea economiei nationale de catre ministrii care au tolerat sau luat comisioanele de la constructorii /investitori, ce nu au mai putut realiza investitii cu 70% din valoarea investitiei, la nivelul calitativ si cantitativ. In acest mod dam inapoi ca racul asa cum remarca dl M Eminescu in poezia sa “DOINA”. Strada a cerut starpirea coruptiei si corupatorilor, coruptilor nu caderea guvernului si instalarea guvernului meu.

 5. Asistam la o grava criza de autoritate.
  Ma gandeam sa apelam la autoritatea marelui Dalai Lama iar, puterea-i spirituala si intelectuala sa ne indrepte pe calea cea buna.

 6. Inspectia judiciara sa se autosesizeze in rezolvarea afacerii Mircea Basescu vs clanul Bercea, unde mii de oameni, milioane l-au auzit pe infractorulk M Basescu recunoscand ca a luat banii pentru trafic de influienta pentru interventia pe langa presedintele romaniei ca sa-l scape de parnae pe Florin Anghel sau cum so numi, racunoscand “da ma stie, da ma …” sau afacerea Rarinca. Deci cine patroneaza cCORUPTIA IN ROMANIA?

 7. Eh .. se vor supara si unii adusi in halul sa creada ca nu mai au nimic de pierdut de catre acesti Judecatori Ordinari .. si atunci sa te tii .. cu incendieri si morti .. violente .. totul are un inceput .. asa si lor le va tzatzaii curul cand vor trebui sa se duca la Munca … pana la Munca drum lung … in strada multi loviti de asa zisele Juste decizii 🙂 Vai de curul vostru domnilor judecatori .. sistemul este atat de fragil … 🙂 si voi va credeti de neclintit … oare ce ne opreste sa ignoram cu totul institutiile corupte ale acestui stat ? Si sa incepem cu Politia … sa-i casapim sa dam exemple dupa cu Ciobanii de la jandarmerie .. analfabetii patriei .. nu mai vb de trupe speciale etc .. ei isi vor rupe de mult bocancii la coteala … Va veni si un astfel de viitor ptr voi penalilor 🙂 foarte curand .. si suntem multi multi rau … si in CONSTANTA… domnule mircica … si nu te vom uita … urland in focul benzinei 🙂

Leave a Reply