Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, au avut marți, 21 iulie, întrevederi oficiale cu generalul André Lanata, comandantul Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare (Allied Command Transformation – ACT), la sediul MApN, scrie mapn.ro
Temele principale aflate pe agenda discuțiilor au fost criza mondială generată de pandemia de COVID-19 și implicarea NATO în gestionarea acesteia, precum și impactul crizei sanitare asupra activităților aliate. De asemenea, au fost abordate și alte subiecte de interes comun din domeniul militar.
Ministrul apărării naționale a precizat faptul că România rămâne angajată în alocarea a doi la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare, „anul 2020 fiind al patrulea în care aceste procente sunt destinate apărării”. Ministrul Ciucă a subliniat că peste 20 la sută din acești bani sunt destinați achizițiilor de echipamente, precum și că Armata României continuă să se antreneze, să organizeze exerciții în comun cu partenerii și să participe la misiuni internaționale.
Cei doi oficiali au discutat, totodată, priorităţile Armatei României pentru perioada următoare, evoluţia situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi participarea militarilor români la misiunile NATO. În context, ministrul Ciucă i-a mulțumit generalului Lanata pentru sprijinul acordat de ACT în dezvoltarea conceptuală a cooperării pe componentele maritimă și aeriană ale prezenței aliate avansate în zonă, cu accent pe instruire și inițiative de sprijin.
În cadrul întrevederii dintre generalul André Lanata și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au fost abordate subiecte precum inițiativele României în regiune, constituirea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est și angajamentele asumate de România în cadrul NATO.
„Îi mulțumesc, încă o dată, generalului Lanata pentru vizită. Consider că a fost un bun prilej să arătăm eforturile și preocupările Armatei României în zona de Sud-Est a Alianței. Colaborarea este excelentă, la fel cum este și cea cu Comandamentul Aliat pentru Operații. Am avut ocazia și onoarea să lucrez în Comandamentul Aliat pentru Transformare, prin urmare cunosc foarte bine preocupările de acolo. Totodată, vreau să subliniez faptul că a fi permanent conectați la dinamica mediului de securitate implică eforturi comune în ceea ce privește planificarea la nivel NATO, aspect extrem de benefic pentru modul în care construim capabilitățile și capacitatea operațională a Armatei României”, a declarat generalul-locotenent Petrescu.
În cadrul unei ceremonii militare, ministrul apărării naționale i-a conferit generalului André Lanata Emblema de Onoare a Armatei României, cea mai înaltă distincție a MApN, în semn de recunoaștere a parteneriatului solid pe care Armata noastră îl are cu structurile Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare.
O alta intalnire importanta la sediul MApN azi :
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întalnit marți, 21 iulie, la sediul MApN, cu Dennis Göge, noul vicepreședinte pentru Europa Centrală și de Est al companiei Lockheed Martin.
În cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte referitoare la stadiul implementării programelor de înzestrare aflate în derulare cu această companie, precum și cele aflate în etapa de operare şi suport precum avionul multirol F-16, sistemele sol-aer PATRIOT, lansatorul multiplu de rachete cu bătaie mare – HIMARS, radarele de mare distanță sau radare pentru supraveghere la înălțimi mici și medii.
Ministrul Ciucă a subliniat importanța cooperării dintre compania Lockheed Martin și operatorii din industria de apărare din România, în vederea asigurării securității aprovizionării și a transferului de tehnologie pentru mentenanța și producerea echipamentelor militare în țara noastră. De asemenea, a evidențiat potențialul pe care România îl are în domenii-cheie pentru dezvoltarea noilor echipamente militare precum tehnologia informației și a punctat disponibilitatea MApN de a sprijini programe comune de cercetare și dezvoltare în domeniul tehnologiilor militare de înaltă performanță.