Home Articole Urias exercitiu NATO in Romania pentru combaterea agresiunilor informatice

Urias exercitiu NATO in Romania pentru combaterea agresiunilor informatice

3325
23

In contextul declasarii unor ample agresiuni informatice, de propaganda si dezinformare asupra spatiului aliat din partea Rusiei si altor state, in Romania se desfasoara un important exercitiu NATO ce are in vedere contracararea unor astfel de atacuri.

putin troll armyRomania este un stat aliat NATO cu apreciate capabilitati in domeniul cyberdefence, iar exercitiul “Steadfast Cobalt 2016” consolideaza serios capacitatea noastra de a proteja Flancul Estic al NATO de amenintari si provocari ce pot destabiliza securitatea statelor membre.

—————————-

“Steadfast Cobalt 2016” este cel mai mare și complex exercițiu NATO de testare a interoperabilității sistemelor de comandă, comunicații, calculatoare, informații, supraveghere și recunoaștere, desfășurat în istoria recentă și găzduit de România.

Peste 1.000 de militari din 30 de unități și structuri ale Alianței Nord-Atlantice participă la exercițiul NATO, ce se desfășoară în perioada 22 mai – 3 iunie la Centrul 48 Comunicații și Informatică Strategice din București.

foto2 IS SHELTERMinistrul roman al apararii Mihnea Motoc si seful Statului Major General, generalul Nicoale Ciuca au vizitat locul exercitiului si au fost întâmpinați de către generalul-maior Walter Huhn, comandantul Grupului NATO de comunicații și informatică (NCISG – NATO Communication and Information Systems Group). Impreună cu acesta, au vizitat zonele de lucru ale specialiștilor militari, au stat de vorbă cu militari din diferite țări ale Alianței și le-au fost prezentate capabilitățile tehnicii folosite în exercițiu.

“SFCT16 este un exercițiu de certificare a structurilor NATO de comunicații și informatică și are ca obiective principale testarea și evaluarea interoperabilității sistemelor de comunicații și informatice, în sprijinul structurii de comandă și forțe ale NATO, angajate într-o operație aliată majoră de apărare colectivă în estul Europei”, se arată într-un comunicat MApN.

foto1 TACSAT COMMS(1)Presedintele Iohannis a vizitat si el locatia importantului exercitiu de aparare informatica si cibernetica NATO.

Un comunicat al Administratiei Prezidentiale precizeaza ca “preşedintele Klaus Iohannis a subliniat eforturile autorităţilor române în vederea consolidării, şi pe această cale, a rolului României de furnizor de securitate şi stabilitate în Flancul de Est al Alianţei. Țara noastră a demonstrat, în cadrul Exerciţiului NATO <Steadfast Cobalt 2016>, că deţine capabilităţi de ţară-gazdă pentru forţele ce ar putea fi dislocate pe teritoriul naţional, confirmând propria capacitate de a integra comandamente şi forţe româneşti într-o Operaţie majoră întrunită NATO, de apărare colectivă în Estul Europei.”

http://www.nrdc-ita.nato.int/309/16th-May-2016—Bucharest-%28ROM%29-%22STEADFAST-COBALT-2016%22

 

23 COMMENTS

 1. D-le,

  Pe langa ca suntem rupti in c.., noi ne mai dam ca suntem si furnizori de securitate si stabilitate in flancul de Est al Aliantei! Noi de fapt suntem folositi drept baza de plecare si de teritoriu pentru frontul estic, nimic mai mult. Ce sa oferim noi, daca noi nu suntem in stare sa le oferim propriilor cetateni nimic?! Acum pe bune, chiar ne batem joc de meserie?! Despre Iohannis Ghinion asta cu strofele lui legate cu greu deja ne-am obisnuit. Daca il vor Bruxelles-ul si cu globalistii de peste ocean deja contractul este gata, ce mai conteaza ca am vrea si noi descultii sa avem o soarta, sa avem o viata si sa nu ne mai batem joc de meserie si de realitate in tara noastra care ofera securitate si stabilitate pentru straini?! Mortii lor. Patriotismul se ridica cu papica. Caci daca ai stomacul gol, e greu sa te mai gandesti la scor moral. Pa, pa.

   • Pai d-le, mai bine americanii si cu NATO veneau dupa razboi in ’46 si ii obligau pe aliatii lor rusii sa respecte ceea ce semnasera in tratatul de la Yalta, prin care rusii se obligau sa asigure organizarea de alegeri libere in tarile din Estul Europei care intrau in sfera lor de influenta. Ca rusii s-au apucat dupa aceea sa fure alegerile, sa isi bata joc de meserie si sa savarseasca abuzuri in toate statele din Estul Europei nerespectand intelegerea semnata prin tratat, asta nu i-a mai deranjat pe americani. De-aceea, noi i-am tot asteptat si atunci vreo 5 ani, si dupa aceea vreo 45 de ani, sa vina si sa facem si sa dregem. Concluzia, om fi noi pe mare cumetrie cu americanii dar este cu vreo 60 de ani prea tarziu. Poate daca veneau atunci si faceau ordine, nu mai ajungeam sa fim in situatia care suntem actualmente. Bla-bla-bla. P.S. Rupt in creier nu sunt, chiar daca vrei tu sa o dai la circa si ceva. Iti poti prezenta convingerile si sub alta forma, nu neaparat sub forma aceasta insinuanta. Eu zic, decat cu rusii sau cu americanii, mai bine independenti de camatarii planetari si de orice. Bineinteles ca e o utopie, pentru ca in lumea reala nu se poate asa ceva. Te mai intreb o data, cand erai aliat cu rusii in primul razboi mondial atunci nu a mai fost rau, nu?! E drept, discutia e larga si blogul tau este ce e. Nu e de discutat istorie pe aici, ca n-avem parcela suficienta. Ai si tu convingerile tale proprii. La romani nu logica sau argumentele sunt importante, ci mai degraba propriile convingeri. Asa incat, te inteleg daca ti le prezinti. Convingerile bre! Sal

     • Pai si eu ce-am zis bre nene?! Am zis altceva? Ne intelegem de ne spargem, sa mor eu!

      P.S. Eu iti zic asa, e bine si cu lumea evoluata din occident, cu exemplul tarilor civilizate si cu inaltele valori democratice, dar daca tot sunt atat de civilizati si de evoluati de ce era nevoie sa ne fure referendumul de demitere a Chiorului din 2012, de ce au mascarit si alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 atunci cand Ciolannis a recuperat 3 milioane de voturi in 2 sapatamani, si ce nevoie aveau sa curenteze cu “voturile prin corespondenta” si alegerile prezidentiale din Austria de acum doua saptamani de frica sa nu iasa extremistul ala presedinte? Adica bai nene, nu civilizatia, evolutia si lumea avansata asta inseamna, sa iti fure voturile? Pai era parca tocmai invers, cu inaltele valori democratice si cu votul suveran al oamenilor care au dreptul sa voteze si e un drept inalienabil etc. bla-bla-bla si restul de vrajeli?! Pai ma nene, stii cum se numeste la cod penal daca tu incalci legile ca sa faci un bine?! Se numeste infractiune bai fratele meu! Asa incat, astia sunt ei evoluati, toti astia care si-au batut joc de referendumul de demitere si de votul nostru suveran? Noi ce exemplu ar trebui sa luam noi de la ei? E bine bre cu astia?! Furi voturi ca sa le faci oamenilor bine, sau cum este?! Sal.

    • Pe mine ma framinta (legat de subiectul asta) citeva intrebari aaaaabsolut nevinovate:
     1) E primul exercitiu de acest tip intre state NATO sau au mai fost (chiar de mai mici dimensiuni)?
     2) Acest exercitiu presupune punerea la dispozitia aliatilor (ma scuzati de expresie, dar azi vreau sa fiu un domn, ce pana mea) SI niste cheite pe care pina acum nu le aveau (ma refer, evident, la cheile de 14, 17 si 88!)
     3) Presupune asta ca, in cazul unui conflict (de exemplu cu Prusia!)
     sintem gata si spontan “integrati”, adica tot ce avem este multiuser?
     4) Participa la acest exercitiu si STS-ul? Intreb ca ma gindeam ca astia sint acum foarte ocupati cu pregatirea alegerilor (ca sa fie bine, desigur) si n-or avea timpul fizic necesar…
     Sigur, la anumite viteze, timpul o cam ia razna (zicea un nemernic, da’ poti sa te bazezi?) si nici meleonul nu mai e ce-a fost…

     • Am zis ca “mai bine americanii si cu NATO veneau dupa razboi in ’46”, adica americanii care au venit acum, mai bine veneau atunci. Americanii si cu NATO care au venit sa “ne apere” cica, acum!

      P.S. De NATO da, stie toata leguma ca e o alianta politico-militara stabilita practic de americani în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949 bla-bla-bla. Sal

   • Nea Radule,

    Matale ai salariul pe care-l ai pe luna!

    Matale imi vorbesti mie de securitate?! Vino la mine acasa, te-am mai invitat si ti-am mai zis. Invitatia ramane valabila, fara absolut niciun fel de obligatii sau de implicatii. Poti sa o folosesti doar ca experienta, sa vezi si tu cum arata realitatea, ca nici nea Nicu nu vroia sa vada realitatea si asa a ajuns la cultul personalitatii. Vino la mine acasa sa vezi ce siguranta si stabilitate pot eu sa ofer, ca cetatean de isprava al Romaniei.

    Invitatia ramane valabila. Sal

     • Eu n-am bre nea niciun salariu, tocmai asta e! Sunt doar cu studiile si calificare mult peste matale dar sunt pe meseria mea. Am zero, am dude culese de pe jos si eventual niste corcoduse bre, cel mult. Atata mi se ofera in Romania. Daca nu crezi, vino sa vezi si sa faci spagatu’ ca Mircica Badea, pe uscat. Pa

      P.S. Am inteles ca ai si niste legaturi in SIE pe linie de familie. Eu am si eu, tot in SIE. Dar este mult mai mare decat ce ai tu. E mare. Nu salariul bre! Cred ca ai inteles totusi. Pa

     • imi pare rau ca nu ai salariu. dar asta nu e scuza sa aberezi cu sie. nu cred ca de foame bati campii. cand schimbi poreclele, schimbi si capul?

   • Nea Radule,

    Bai vere, nu uita, la parasutisti era norma 9, la sfafandri norma 12 si la submarinisti nu mai stiu, ca tu stii ca noi am avut Delfinul, Rechinul si cu Marsuinul care si-asa erau niste tomberoane de submarine si din cate stiu acum nu mai este niciunul operabil. Tu le stii mai bine, ca esti analist NATO. Pana si aia din armata stiu ca totul este cu papica, inclusiv starea morala a soldatilor. Caci daca n-au benzina, poate le bagi un cherosen dar alea merg numai la zilele festive, ca in rest daca le dai graunte si se joaca cu chibriturile e risc maxim sa le bagi torpilele pe goarna. Hai pa, pa. Te pup si te-am lasat! Hau

  • Pe mine ma framinta (legat de subiectul asta) citeva intrebari aaaaabsolut nevinovate:
   1) E primul exercitiu de acest tip intre state NATO sau au mai fost (chiar de mai mici dimensiuni)?
   2) Acest exercitiu presupune punerea la dispozitia aliatilor (ma scuzati de expresie, dar azi vreau sa fiu un domn, ce pana mea) SI niste cheite pe care pina acum nu le aveau (ma refer, evident, la cheile de 14, 17 si 88!)
   3) Presupune asta ca, in cazul unui conflict (de exemplu cu Prusia!)
   sintem gata si spontan “integrati”, adica tot ce avem este multiuser?
   4) Participa la acest exercitiu si STS-ul? Intreb ca ma gindeam ca astia sint acum foarte ocupati cu pregatirea alegerilor (ca sa fie bine, desigur) si n-or avea timpul fizic necesar…
   Sigur, la anumite viteze, timpul o cam ia razna (zicea un nemernic, da’ poti sa te bazezi?) si nici meleonul nu mai e ce-a fost…

 2. Daca armata romana exceleaza la ceva acel ceva sunt telecomunicatiile .Desi avem echipamente cam putine si multe unitati au in dotare echipamente vechi calitatea umana face diferenta . Avem”cativa baieti” de nota 20 .Jos palaria si pentru baietii de la Bit Defender .

  • Da, vezi cu singura mentiune ca Bit Defender se scrie corect Bitdefender. Nu de alta, dar sunt utilizator impamantenit. Sal

Leave a Reply