Dronele, războiul cibernetic și alte tehnologii emergente au fost văzute ca armele viitorului. În 2020, unii șefi ai apărării au crezut că Marea Britanie ar trebui să renunțe la tancuri.

Dar, în 2023 și cu Ucraina gândind o ofensivă crucială de primăvară împotriva Rusiei, care s-ar putea dovedi decisivă în lupta sa pentru supraviețuire, Kievul se pregătește să se îndrepte din nou către echipamentul tradițional al armatei terestre din războiul din secolul XX, scrie politico.eu

Șefii militari ai Ucrainei doresc sute de tancuri occidentale pentru următoarea fază a războiului, disperați să contracareze forțele Moscovei și să spargă liniile de tranșee în locuri precum Lugansk și regiunea Zaporojie.

După luni de blocaj, aliații NATO încep să vadă înțelepciunea strategiei, SUA, Franța și Marea Britanie promițând toate vehiculele blindate pentru prima dată în ultimele săptămâni.

Este o reamintire a faptului că în ciuda sofisticării high-tech a războiului modern, forța totală la sol contează în continuare, scrie ziare.com.

Vorbind luni în Camera Comunelor din Marea Britanie, deputatul conservator Bernard Jenkin a spus că războiul din Ucraina i-a expus pe acei „comentatori la modă care condamnă ideea că tancurile de luptă moderne au vreo utilitate în războiul modern”.

„Ucraina a demonstrat că blindatele sunt importante”, a fost de acord secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Kievul susține că puținele vehicule trimise de aliații occidentali până acum trebuie să fie doar începutul și are nevoie de 200-300 de tancuri, 600 de vehicule blindate de infanterie, precum și 500 de obuziere, o armă asemănătoare unui tun.

„Trebuie să luăm inițiativa”, a spus Andri Zagorodniuk, fost ministru al apărării al Ucrainei. „Sprijinul cu arme ne va oferi o astfel de oportunitate.”

Armata ucraineană folosește deja tancuri din epoca sovietică donate de aliații est-europeni sau capturate de la ocupanții ruși. Dar modelele occidentale pe care liderii săi tânjesc ar oferi o schimbare treptată a capacității înaintea unei potențiale escalade a ostilităților în primăvară.

Continuarea pe Ziare.com De ce tancurile sunt din nou necesare pe fronturile secolului XXI. „Mobilitatea este esențială într-un război ofensiv”

Si Deutsche Welle abordeaza chestiunea folosirii tancurilor in razboiul din Ucraina.

Viteza cu care armata ucraineană a recucerit zonele din nord-estul țării i-a surprins pe mulți analiști militari occidentali, la sfârșitul verii trecute. În câteva zile, soldații Kievului au eliberat regiunea Harkov. În special în luptele pentru orășelul Kupiansk, armata ucraineană a pătruns rapid la 90 de kilometri adâncime în teritoriul ocupat de ruși.

Cheia acestui succes militar a fost, aparent, recursul simultan la tancuri, artilerie și drone trimise în recunoaștere. „Beneficiind de interacțiunea acestor sisteme de arme și exersând în prealabil, Ucraina a arătat, în avansul mecanizat de mare succes către Kupiansk, că militarii ei sunt capabili să lupte cu arme combinate”, a explicat pentru DW politicianul creștin-democrat Nico Lange, fost șef al Fundației Konrad Adenauer din Kiev și membru al echipei Conferinței de Securitate de la München, scrie dw.de

„Bătălia cu arme combinate” este ceva asemănător ADN-ului militar-strategic al NATO din timpul Războiul Rece. „Asta înseamnă tancuri de luptă, transportatoare blindate de trupe, sprijinite de artilerie și susținute suplimentar, în ziua de azi, cu drone”, spune Lange. Toate trebuie legate de o comunicare constantă și coordonată. Strategia a fost inițiată la începutul secolului al XIX-lea de reformatorul militar prusac Carl von Clausewitz și se predă și astăzi în academiile militare occidentale.

Rusia, pe de altă parte, a arătat în Ucraina „că nu este capabilă de luptă cu arme combinate”, este de părere analistul militar Yigal Levin. Într-un interviu acordat DW, fostul ofițer din armata israeliană și cunoscut blogger militar aflat la Kiev a apreciat că rușii „au încercat să pună în aplicare acest concept”, care însă necesită „comandanți competenți” și „o bună coordonare între fiecare dintre unități”.

Or, tocmai comunicarea și coordonarea sunt deficitare în armata rusă, care a moștenit „scheletul, structura organizatorică a armatei sovietice”, spune Levin. Armata ucraineană, născută și ea din sistemul defensiv al defunctei Uniuni Sovietice, a beneficiat de programe de pregătire americane și canadiene, în special pentru tinerii comandanți ucraineni, după agresiunea asupra Kremlinului din 2014, potrivit bloggerului militar. În plus, „sute de mii de ucraineni au acumulat după acel moment experiență de luptă în prima linie”

„Dacă Ucraina primește acum mai multe tancuri de luptă și vehicule blindate pentru transportul trupelor, atunci va putea înființa unități care ar putea realiza străpungeri ale fronturilor din sud sau est, de exemplu”, consideră Lange. Expertul în securitate se referă la vehicule de luptă de infanterie AMX-10 RC din Franța și Bradley din Statele Unite, alături de cele 40 de tancuri Marder pe care Germania, după o lungă perioadă în care a ezitat, este dispusă să le livreze acum Kievului. În ianuarie, Marea Britanie a confirmat că vrea să ofere vehicule Challenger 2, primul model de tanc la standarde NATO pe care Ucraina l-ar primi.

 

În urmă cu puține zile, aflat în vizită la Lviv, președintele polonez Andrzej Duda a făcut presiuni asupra partidului de guvernământ din Germania, SPD, și a anunțat că vrea să livreze Ucrainei „o companie de tancuri Leopard”, de fabricație germană, în cazul în care Executivul de la Berlin ar fi dispus să renunțe la opoziția față de această tranzacție. Conform legislației germane și a condițiilor stipulate în orice tranzacție cu armament exportat din Germania, Consiliul de Securitate al Guvernului federal, prezidat de cancelarul Olaf Scholz, trebuie să-și dea acordul pentru ca un cumpărător de arme fabricate în Republica Federală să le poată revinde către o zonă de război.

Contrapondere la superioritatea rusă

Cei 50 de aliați ai Statelor Unite din grupul de contact pentru Ucraina se vor întâlni în curând din nou la baza militară americană Ramstein din Germania. Este foarte posibil ca Guvernul federal german să fie din nou pus sub presiune, cu această ocazie, mai cu seamă în contextul luptelor acerbe dintre forțele ruse și apărătorii ucraineni pentru micul oraș Soledar și învecinatul Bahmut.

Între timp, Ministerul rus al Apărării susține că a preluat controlul la Soledar și că a putut să încercuiască Bahmutul. Informații independente de la fața locului nu există. Pare o certitudine însă că, dispunând de mai mulți militari tineri proaspăt recrutați dar plătind și cu un număr crescut de victime din propriile rânduri, forțele armate ale Moscovei pun din ce în ce mai multă presiune asupra soldaților ucraineni. În Ucraina se face comparația cu „Fleischwolf”, așa-numita „mașină de tocat carne” care ucide vieți de săptămâni întregi, la fel cum s-a întâmplat la Verdun în tranșeele Primului Război Mondial.

Ce va urma pe frontul pe frontul ucrainean este greu de anticipat, apreciază expertul militar american Michael Kofman. „Armata rusă și-a atras unele beneficii din mobilizare”, spune specialistul în Rusia al Marinei Statelor Unite. Dar „nu îmi este deloc clar”, adaugă Kofman în cel mai recent podcast dedicat situației din Ucraina, dacă forțele armate ruse sunt pregătite pentru alte ofensive majore, „în afară de ceea ce am văzut la Bahmut”. Ucraina „a făcut doar câștiguri modeste din toamna trecută, dar asta nu înseamnă neapărat că următoarea ofensivă nu ar putea avea succes”, estimează Kofman.

Părerea dominantă printre analiștii militari occidentali este că Ucraina, la fel ca Rusia, se pregătește pentru noi ofensive. „Odată cu afluxul de soldați proaspăt mobilizați, Rusia va avea o anumită capacitate ofensivă sporită anul acesta”, prevede bloggerul militar Mick Ryan. Fostul general-maior australian mai punctează însă și un alt detaliu: președintele rus Vladimir Putin „nu mai are aceleași resurse ca în februarie 2022”.

Dacă Ucraina ar primi promisele tancuri de luptă și transportoare blindate de personal din Vest, le-ar putea folosi alături de sistemele occidentale de apărare deja livrate. Vehiculul antiaerian german Gepard, sistemul mobil de artilerie Panzerhaubitze 2000 și lansatorul de rachete american HIMARS fac parte împreună, conform logicii de manevră aliată, din arsenalul „bătăliei cu arme combinate”. Aceasta înseamnă că, profitând de viteză și mobilitate, forțele armate ucrainene ar putea să compenseze superioritatea militară a Rusiei în ceea ce privește echipamentul militar și soldații. Pentru aceasta, însă, livrările de tancuri trebuie să se facă rapid, conchide Nico Lange, potrivit dw.de

2 COMMENTS

  1. Sunt deja cei de la nato in ukraina, aici e minima dovada: https://youtu.be/iaaltvY7UgQ
    Inca un video:
    https://youtu.be/77QGYLg3mc0
    Am vazut azi un video cu tancuri sau tunuri poloneze intrate in ukraina de aseara sau ieri. Este video pe youtube de la un militar, nu mai gasesc acum video.
    Asa ca, ploaia de atacuri a debutat in forta azi, mai puternic ca in ultimele 2 saptamani. Nu e bascalie!

Leave a Reply