O reuniune cruciala pentru Romania are loc azi la Bruxelles : Consiliul European se reuneşte în reuniune ordinară în zilele de 20-21 octombrie 2022. Romania va fi reprezentata de presedintele Klaus Iohannis, care da azi si maine cel mai important examen al celor 2 mandate ale sale. Trebuie sa-i convinga pe toti cei din Consiliul European ca Romania merita si trebuie sa fie in spatiul Schengen. 

Pe ordinea de zi aflându-se teme precum situaţia din Ucraina, situaţia din energie, aspecte economice şi relaţiile externe ale Uniunii Europene, conform https://www.consilium.europa.eu/.

Reuniunea are loc după Consiliul European informal, desfăşurat la Praga la 7 octombrie 2022, în timpul căruia liderii UE au discutat despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi despre consecinţele acestuia asupra crizei energetice şi a economiei din Europa.

Consiliul European din 20-21 octombrie va discuta despre cele mai recente evoluţii în ceea ce priveşte războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv despre consecinţele acestuia în Ucraina şi în alte părţi ale lumii. În această privinţă, liderii UE vor vorbi şi despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei de către UE.

De asemenea, şefii de stat şi de guverne ai Uniunii vor evalua situaţia preţurilor energiei şi securitatea aprovizionării, inclusiv măsurile de optimizare a pieţei şi progresele înregistrate în ceea ce priveşte reducerea cererii. Ei vor decide cu privire la orice noi măsuri care trebuie luate.

Având în vedere actuala criză energetică, exacerbată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul European va aborda şi aspecte economice.

În ceea ce priveşte relaţiile externe, Consiliul European va lua în discuţie relaţiile UE-Asia şi va purta o discuţie strategică cu privire la China. De asemenea, liderii UE se vor pregăti pentru viitorul summit UE-ASEAN (ASEAN – Association of Southeast Asian Nations), care va avea loc în 14 decembrie 2022.

Nu în ultimul rând, Consiliul European va trece în revistă pregătirile pentru Conferinţa Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP27), care se va desfăşura în perioada 6-18 noiembrie 2022, la Sharm El-Sheik, în Egipt, precum şi pregătirile pentru cea de a 15-a Conferinţă a părţilor la Convenţia privind diversitatea biologică (partea a doua), care va avea loc la Montreal, în Canada, în perioada 7-19 decembrie 2022, mai scrie sursa citată.

***
La anterioara reuniune informală a Consiliului European, desfăşurată la Praga, la 7 octombrie 2022, liderii UE au discutat despre răspunsul UE la cele mai recente escaladări ale Kremlinului, inclusiv despre decizia de a înăspri sancţiunile impuse Rusiei pentru a spori presiunea şi a slăbi capacităţile militare ale acesteia. În acest context, liderii au discutat despre cel de-al optulea pachet de sancţiuni, care a fost adoptat la 6 octombrie 2022 ca răspuns la falsele “referendumuri” coercitive ale Rusiei şi la anexările ilegale din Ucraina. Pachetul cuprinde atât sancţiuni economice, cât şi sancţiuni individuale, scrie https://www.consilium.europa.eu/.

Tot la 7 octombrie, liderii UE şi-au reiterat sprijinul deplin pentru Ucraina şi au declarat că vor fi alături de ea atât timp cât va fi nevoie. Liderii au discutat, de asemenea, despre acordarea unui sprijin financiar continuu, pentru a contribui la pregătirea Ucrainei pentru această iarnă, precum şi despre acordarea de sprijin pentru reconstrucţia ţării, subiect pe marginea căruia se va discuta în cadrul Conferinţei internaţionale la nivel de experţi privind redresarea Ucrainei, care va avea loc la Berlin, la 25 octombrie 2022.

***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii.

Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul “concluziilor” adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. În cadrul fiecărei reuniuni a Consiliului European sunt adoptate concluzii de către această instituţie.

Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.

Pe lângă reuniunile formale, Consiliul European desfăşoară şi reuniuni informale sau extraordinare ale şefilor de stat sau de guvern. De obicei, în urma acestor reuniuni, liderii adoptă mai degrabă o declaraţie decât concluzii oficiale.

Leave a Reply