China recunoaste ca tehnologia ARN mesager folosita pe scara larga de Pfizer-Bionthec in pandemia COVID-19 este valabil din punct de vedere medical. China şi-a dat acceptul pentru utilizarea primului său vaccin anti-COVID-19 cu ARN mesager, a anunţat miercuri producătorul serului, în contextul în care vaccinurile similare dezvoltate în străinătate sunt în continuare neautorizate în această ţară asiatică, informează AFP.

China a folosit un alt tip de vaccin, Sinovac, cu alta tehnologie, iar eficacitatea acestuia s-a dovedit a fi slaba.

China s-a confruntat cu o creştere explozivă a numărului de cazuri de COVID-19 în intervalul decembrie 2022 – ianuarie 2023, după ridicarea bruscă a măsurilor sale antiepidemice deosebit de stricte, care au constat în lockdownuri, plasări în carantină şi restricţii de deplasare.

Vaccinul chinezesc cu ARN mesager, dezvoltat de grupul farmaceutic CSPC, a fost autorizat pentru “utilizare de urgenţă” de Autoritatea de reglementare sanitară din Beijing, a anunţat compania producătoare într-un comunicat.

Serul s-a dovedit deosebit de eficient în cadrul unui studiu clinic în care a fost utilizat ca doză de rapel pentru persoane ce au primit deja alte tipuri de vaccinuri anti-COVID-19, a adăugat grupul CSPC, fără să ofere alte precizări.

Vaccinurile cu ARN mesager sunt în general considerate unele dintre cele mai eficiente seruri pentru reducerea riscului de a dezvolta forme grave de COVID-19 şi a riscului de deces asociat noului coronavirus.

Vaccinurile clasice încearcă să obişnuiască organismul cu un virus, introducându-l direct pe acesta în corp, sub o formă atenuată sau dezactivată. Serurile cu ARN mesager, apărute odată cu criza sanitară COVID-19, funcţionează într-un mod diferit.

Ele se concentrează pe o mică parte a virusului – în cazul SARS-CoV-2, pe proteina “Spike” – şi vizează injectarea în organism a unor fragmente de instrucţiuni genetice, denumite ARN mesager, care ordonă corpului să sintetizeze acea proteină.

Inofensivă în sine, acea “spiculă” a coronavirusului este apoi detectată de sistemul imunitar, care va produce anticorpi.

China nu a autorizat deocamdată pentru vaccinarea cetăţenilor săi niciun ser anti-COVID-19 dezvoltat în străinătate, interdicţia fiind valabilă inclusiv pentru vaccinurile produse de alianţa Pfizer-BioNTech şi de compania Moderna, care utilizează tehnologia ARN mesager, scrie Agerpres.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) speră să-şi coboare anul acesta nivelul alertei maxime cu privire la covid-19 şi estimează că epidemia este pe punctul de a mai reprezenta doar o ameninţare asemănătoare gripei de sezon, relatează AFP.

”Cred că vom ajunge într-un punct în care să considerăm covid-19 la fel cum considerăm gripa de sezon, adică o ameninţare la adresa sănătăţii, un virus care va continua să ucidă, dar un virus care nu ne perturbă societatea sau sistemul spitalicesc”, anunţă într-o conferinţă de presă şeful Programelor de Urgenţă ale OMS Michael Ryan.

Directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, prezent la conferinţa de presă, s-a declarat ”foarte mulţumit să constate că, pentru prima oară, numărul săptămânal de morţi semnalate în ultimele patru săptămâni a fost mai mic decât cel înregistrat atunci când am folosit cuvântul «pandemie» pentru prima oară, acum trei ani”.

”Azi ne aflăm într-o poziţie mult mai bună decât în orice alt moment al pandemiei”, subliniază el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus îşi exprimă ”încrederea” în faptul că OMS şi-ar putea scădea nivelul maxim de alertă ”anul acesta”.

OMS a decretat această ”urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională” la 30 ianuarie 2020, atunci când în lume existau 100 de cazuri şi nicio moarte în afara Chinei.

Însă abia atunci când Tedros Adhanom Ghebreyesus a catalogat situaţia drept o ”pandemie”, în martie 2020, lumea şi-a dat seama de gravitatea ameninţării sanitare.

”Noi am declarat o urgenţă sanitară mondială pentru a determina ţările să ia măsuri decisive, dar nu au făcut-o toate”, a amintit el vineri.

”Trei ani mai târziu, s-au semnalat aproape şapte milioane de decese din cauza covid-19, deşi noi ştim că numărul deceselor din cauza covid-19 este cu mult mai mare”, a anunţat el, scrie ziare.com

In acest moment, aproape 70% din populatia lumii si-a administrat cel putin o doza de vaccin.
Peste 13 miliarde de doze de vaccin au fost administrate. 

 

Leave a Reply