Demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlamentul Romaniei a venit in urma semnalului dat de Sebastian Ghita, omul de incredere al premierului Victor Ponta. Ghita a cerut ca Hrebenciuc si Dan Sova sa se suspende din PSD din cauza urmaririi penale din partea DNA. Fara partid, cei doi nu pot spera la un sprijin politic la votul din Parlament. Cand cel mai apropiat om al presedintelui partidului transmite un astfel de semnal, soarta iti este pecetluita.
Hrebenciuc, un om al nuantelor si al orgoliilor, a inteles mesajul si a preferat sa-si dea demisia din Parlament, pentru a se pune la dispozitia procurorilor. Sunt sanse foarte mari ca saptamina viitoare sa fie retinut 24 de ore nemaiavand imunitate, apoi urmand sa fie propus pentru arestare de procurorii DNA in fata judecatorilor.
Gestul lui Hrebenciuc este un “damage control” in privinta candidaturii lui Victor Ponta la presedintie. Prin demisia deputatului, se elimina astfel un pas important, ce ar fi putut aduce prejudicii politice si de imagine grave PSD : votul din plen. In cazul in care ar fi fost favorabil lui Hrebenciuc, acest vot ar fi fost o munitie de calibru folosita de tabara anti-Ponta cu 3 saptamani inaintea turul doi. Hrebenciuc face astfel un sacrificiu ritualic, dar raman alte nume importante din gruparea al carei lider formal si informal este.
Puneti ceea ce i se intampla lui Hrebenciuc in paralel cu iesirea nervoasa, in limbaj de mahala, a lui Marian Vanghelie. Acesta s-a enervat cand a vazut ca este urmarit de paparazzi. Sau ce-or fi fost ei. Vanghelie, pe linga amenintarilor proferate la adresa urmaritorilor, a lansat injuraturi de nereprodus la adresa “lui Ghita si Ponta”. Conflictul lui Vanghelie cu Ponta este mai vechi si are cateva elemente de culise mai ample, nu e doar o lupta de orgolii.
Din anul 2010, SRI monitorizeaza cu mandat de siguranta nationala o grupare de politicieni si generali sub motivatia ca acestia ar fi constituit o structura informativa privata, un soi de serviciu secret paralel care culegea informatii de la institutiile statului si le folosea in interes privat. De-a lungul timpului am vorbit in emisiunile tv si am postat pe blog amanuntele acestea. Le regasiti usor.
Au trecut 4 ani de atunci si indivizii tot supravegheati sunt. Din grupare ar face parte, potrivit surselor, Viorel Hrebenciuc-Marian Vanghelie-gen. Dumitru Iliescu (fost sef SPP) – gen Catalin Voicu, fost senator PSD impreuna cu alti politicieni si generali ce au lucrat in diferite servicii secrete in ultimii 20 ani. Gruparea, influenta si foarte potenta financiar, a intrat in conflict deschis cu SRI si implicit cu politicienii apropiati acestei institutii.
Intr-un fel, simplificand oarecum lucrurile, e o batalie intre vechea si noua generatie a politicii si serviciilor. Intre oamenii primilor 20 de ani dupa revolutie si cei ai urmatorilor 20 de ani. Lupii tineri, bine pregatit politic si informativ.
Dupa cum va spuneam si ieri, dosarul lui Hrebenciuc are o relevanta foarte mare din perspectiva reglarilor de conturi din PSD. Vad ca multa lume a imbratisat aceasta idee expusa ieri de mine. Traian Basescu, prin intermediul DNA dar si alt unor politicieni indiferent de partid, influenteaza cat poate jocul de putere din PSD, pentru perioada post-Ponta.
Un PSD condus de persoane care sa nu doreasca obsesiv raspunderea judiciara a viitorului fost presedinte al Romaniei e un obiectiv strategic pentru Basescu. Drept pentru care actioneaza in consecinta. Garda veche e spulberata definitiv odata cu scoaterea din joc a lui Hrebenciuc. H-ul, cum este el numit de sefii serviciilor care-l urmaresc de ani buni.
Vazand ce a facut azi Hrebenciuc si cum rand pe rand apar in public toti membri gruparii vizate de SRI din 2010, un lucru imi este cat se poate de clar : foarte probabil, urmeaza sa fie arestat Marian Vanghelie. Dosarul este deja gata, datele sunt spectaculoase, sumele impresionante. Vanghelie este cel mai potent financiar membru al grupului. Eliminarea lui ar insemna sucombarea celorlalti.
Odata eliminata din PSD ramura Hrebenciuc-Vanghelie, dupa raderea cuplului Nastase-Iliescu in 2005, Basescu poate sta destul de linistit. Cei care raman sau care vor veni la varful PSD n-au de gand sa determine anchetarea lui dupa ce nu va mai avea imunitate. Jocurile sunt deja facute in sensul acesta.
Ce se intampla acum are destul de putin de a face cu actul de justitie in sine. E insa un aranjament politic amplu, in care cel mai mare partid al tarii, viitorul presedinte si viitorul premier, viitoarea majoritate parlamentara dar si viitorii sefi ai serviciilor sunt asezati intr-o matca bine definita, potrivit jocurilor mari facute (si) peste capul Romaniei. Romanie care nu-si regleaza singura mecanismele interne intr-un context strategic regional si mondial sensibil si foarte complicat, pe care aliatii nostri il vor stabil aici la noi, dar si bine controlat.
Asadar, se pregateste Vanghelie. Hrebenciuc a fost rezolvat. Vedem apoi si generalii unde se duc. Cand se duc.