Contestația pe care a depus-o fostul premier Victor Ponta, după ce a primit verdictul de plagiat, a fost respinsă de Consiliul general al CNATDCU, informează, miercuri, un post de televiziune.

Verdictul a fost dat cu 37 de voturi ”pentru” și 10 ”împotrivă”.

Și Comisia juridică, organismul care a analizat această lucrare, respinsese marți contestația fostului premier, pe motiv că argumentele aduse de Victor Ponta sunt neîntemeiate. Această decizie a fost supusă, miercuri, votului general.

Raportul CNATDCU spune că fostul premier a plagiat o treime din lucrarea sa de doctorat.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) este un organism consultativ la nivel naţional.

Care este următorul pas

Acest raport este final și va fi înaintat Ministerului Educației. De aici, mai este un singur pas până la retragerea titlului de doctor: mai trebuie obținut un aviz juridic, iar ministrul Educației trebuie să semneze un ordin de ministru pentru retragerea titlului de doctor obținut de Victor Ponta.

Acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, fie la sfârșitul acestei săptămâni, fie la începutul săptămânii viitoare.

Îndrumătorul științific al lui Victor Ponta pentru teza de doctorat a fost Adrian Năstase, care era premierul României în 2003, când Ponta primea titlul de doctor.

Victor Ponta era atunci secretar de stat în cabinetul Năstase.

Pe 30 iunie, Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a stabilit că fostul premierul VIctor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Consiliul propune retragerea titlului de doctor în drept pentru Victor Ponta.

41 COMMENTS

 1. S-a facut in sfarsit dreptate in cazul Ponta-Plagiatorul! Cazul e inchis, Ponta a plagiat si isi va pierde titlul de Doctor. Va ramane insa pentru totdeauna Dottore :)))

  Cu siguranta dottore nu e singurul! Urmeaza Oprea, Negoita (caruia ii pare rau ca s-a lasat dus de moda furturilor de doctorate plus altele pe care inca nu le stim), si multi altii!

 2. Sa speram ca odata cu semnarea ordinului de retragere a titlului de doctor, o adevarata incununare a carierei in administratie, dl Mircea Dumitru se va putea dedica, cu aceeasi aplecare, verificarii tezelor altor persoane importante din Romania. Foarte importante…
  Daca nu, atunci poate ii ramane timp sa mai traduca o carte din limba germana. Cu echipa, bineinteles.

 3. Putea sa recunoasca de la inceput dar hotul inca neprins spune ca e negustor cinstit pentru ca poate si a vazut ca le si creste popularitatea daca e dovedit.Tara asta a fost 26 de ani pe mana lor si vedeti in ce hal arata.

 4. … niciodata la ce au avut nevoie de titlurile astea, poate asa…sa aiba si tichie de margaritar?

   • Un dictator care s-a zbatut ca Erdogan si a mitraliat prima comisie in 2012 care l-a gasit plagiator, a schimbat legi in favoarea lui, a dat ordonante de urgenta doar sa scape basma curata… un ticalos pana la urma! Si dumneavoastra patetic concluzionati “o fi singurul? ” Nu-i singurul domnule Tudor dar raul facut, de aceasta specie ponta, mediului academic din Romania prin slugile la care le-a dat functii doar sa-l spele pe picioare cu o greata neamaintalnita, acest rau aproape este ireparabil. Ar fi trebuit sa va intrebati : au trebuit patru ani ca acest imatur sa plateasca pentru raul facut ?

 5. Cu certitudine nu este singurul. Ma tot intreb cand se vor ocupa si de treburi serioase aceste minti luminate ?

 6. Ponta are deja o decizie favorabila, definitiva si irevocabila la ICCJ. Analiza s-a facut pe baza legislatiei existente la acel moment. Daca lucrurile asa stau va castiga cu siguranta. Acum vorbim despre o procedura administrativa. Din nou Kovesi este intangibila. Daca membrii acestui Consiliu se pot sesiza din oficiu, atunci sa o faca neselectiv.

  • N-are decat sa isi tina in vitrina decizia ICCJ si titlul de “Dottore” in loc de titlul de Doctor.

   Decizia ICCJ e legata de drepturi de autor pentru o carte publicata in 2010 si nu legat de doctorat.

  • Ponta n-are nici o decizie favorabila de la ICCJ.

   ICCJ in aceea decizie nu a spus decat ca ei nu se pot pronunta asupra plagiatelor si ca nu era o speta de competenta lor cum ar fi fost “furtul intelectual” sau incalcarea drepturilor de autor sau ceva asemanator. Aceea decizie nu a concluzionat daca a plagiat sau nu Ponta.

 7. N-as crede ca rectorul ajuns ministru tehnocrat are alta misiune in afara aceleia de a-l deposeda pe fostul prim-ministru de titlul doctoral; după ce semnează ordinul poate, deci, sa demisioneze si sa se recicleze ca Înalt Reprezentant al lui Ciolos pe nu știu unde, pe calea deschisă de maestrul Curaj. E singura soluție pentru d-sa sa iasă din situația , cel puțin dubioasa, in care s-a băgat acceptand un portofoliu ministerial de conjunctura; daca avea ceva suspiciuni cu privire la autenticitatea tezei lui Ponta (nu vorbim de probe, ca nu se mai poarta nici in justiție) si-l durea inima de onoarea Universității pătată de politicianul plagiator, trebuia sa ia măsuri de cand s-a descoperit frauda, măsuri care tin de competenta senatului universității Iara nu sa aștepte sa intre in tehno-oligarhie ca sa mătrășească hoțul prins cu mâna in sac. De fapt, amândoi si-au pătat onoarea, atat Ponta cat si Rectorul (filosof), ca sa nu mai pomenim de săraca Alma Mater, a carei autonomie, târnosită rău de la începutul afacerii, se vede complet anihilată prin ordinul de ministru care-i anulează titlurile. Un lucru e cert:Johannis iese cel mai bine din toata povestea, bineînțeles, daca isi recuperează titlul de proprietate pt casa de la Sibiu, ca altul tot nu are si nici vreo aspirație academica nu-i împovărează conștiința.

  • prima comisie care a dat verdictul de plagiator a desfiintat-o in direct dictatorul prin sluga pop liviu! apoi a cautat niste slugi sa infiinteze o alta comisie care sa nu-l gaseasca plagiator …Deci cam asta a facut dictatorul erdogan de Romania

   • @Ovi n-ai proprietatea cuvintelor si esti foarte tanar.
    Magistrat superior, ales de senat, în vreme de război, de răscoale etc., pe o perioadă de șase luni, cu puteri nelimitate. 2. S. m. și f. Conducător de stat care dispune de puteri politice nelimitate. ♦ Fig. Persoană autoritară, care își impune punctul de vedere, voința; tiran, despot. – Din fr. dictateur, lat. dictator. sursa: DEX
    Sa te fereasca Dumnezeu sa te conduca unul ca Erdogan.

    • esti jihadist? scuze ca te-am informat! o sa ma omori ? m-ai blestemat? ce imi pregatesti? Recunosc ca intotdeauna mi-a fost frica de sustinatorii pontisti, sunt foarte violenti atat verbal cat si fizic.

 8. la ce dracu le-o trebui astora diploma de doctorand nu imi pot da seama.vorba doamnei andronescu asa ceva iti trebuie in mediul universitar,academic .cred ca asta a fost ultima fita:diploma de doctorat pusa in rama in hol la intrare.si,ptr. angajatii la stat pe functii grase,sporul de doctorat.cand ai un salariu de 4-5000 euro ,nu e de colea un 15% pe luna.uite de aia nu are romania bani ptr. sanatate,invatamant sau aparare.platim sporuri de doctorat la tot felul de capuse si sute sau mii de pensii de generali.la cati generali activi sau in rezerva are romania zici ca in ultimii 50 de ani am fost in razboi continuu.

  • toate sistemele opresive au generali multi, asta este plata pe care le-o da tiranul pt a dormi linistit

 9. Se pare ca toti plagiatorii din Romania sunt de stanga. Daca justitia e directionata si selectiva, de ce n-ar fi si CNATDCU?

 10. In viziunea multora hotul prins si dovedit este nevinovat. Vinovatia este a celui cate l-a prins si demascat

  • pai in viziunea DNA asa si e: Cocos a marturisit ca a furat! Pescariu a marturisit ca a furat! sunt fara condamnare si umbla linistitim, au scapat de dosar

  • Toti hotii basisto-iohanisti si slugile lor se ocupa acum cu “prinderea si demascarea” adversarilor politici.Ei cred ca astfel uita lumea de ei si cu ce reptile jegoase are de-a face.Si se mai intreaba,tot ei ,cei care se cred smecheri si pacalici grozavi,cum dreac nu sunt romanii asa de prosti si ii mai voteaza pe cei carora ei,pacaliciosii lu’ peste, le-au inventat alora “probleme cu justitia” ca sa abata atentia cetatenilor de la prapadul facut tarii de gasca lor de banditi “de dreapta”.MISTER MARE,nu-i asa?

 11. care era intrebarea: o fi singurul (prim ministru al Romaniei) care a plagiat?
  sau daca o fi singurul in general?
  ca personal ma intereseaza mai putin varianta 2. deci care varianta era? ca titlul e oarecum evaziv. Prietenii stiu de ce ;p

 12. O ALTA DECIZIE POLITICA A GASTII BASISTO-IOHANISTE DE LA PUTERE.NU SE POATE VORBI DE PLAGIAT CAND O TEMA DE DOCTORAT ESTE O TEMA UNICA.A FOST PLAGIATA TEMA SI IDEILE AUTORULUI CARE STAU LA BAZA LUCRARII? DACA NU,ATUNCI DESPRE CE BAT CAMPII AIA CARE AU HOTARAT EI PE BAZA DE VRAJELI DE PROPAGANDA BASISTO-IOHANISTA . SI UITE CA AU FOST SI 10 OAMENI CORECTI CARE NU S-AU COBORAT IN JEGUL BASISTO-IOHANIST.DAR TOT CE S-A INTAMPLAT IN VREMEA BASISTO-IOHANISMULUI SE VA REJUDECA INTR-O BUNA ZI,NU MOR CAII CAND VOR…JEGURILE.

  • Astia se refera probabil la anumite pasaje din teza care nu fac trimitere la lucrarile studiate sau acestea nu sunt catalogate ca citate din alte lucrari, ori tema nu este unica.
   Daca era cadru didactic ii intelegeam dorinta de a accede la acest titlu academic.

   • Plagiatul inseamna furtul intelectual,furtul de idei, si nu felul in care este intocmita o lucrare.Asta o stiu si tovarasii aia care au acuzat dar ei sunt jeguri basiste si isi vad de porcariile lor.

 13. mie mi se pare ca Ponta lasa imaginea ca renunta mai greu la doctort decat la functia de premier a Romaniei. Si mi se pare ca joaca gresit

Leave a Reply