Premieră mondială în proiectul ”Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extrem Light Infrastructure – Nuclear Physics”, în data de 7 martie, a fost atinsă puterea de 10 PetaWatts.

Comisia Europeana si guvernele României au sprijinit realizarea acestui proiect complex, infrastructura pan-Europeană ELI (Extreme Light Infrastructure), una dintre cele mai importante facilități de cercetare europene, nu doar pentru că reprezintă o evoluție științifică semnificativă pe plan mondial în domeniul laserilor de mare putere, ci și pentru faptul că se construiește cu resurse financiare alocate prin Programul Operațional dedicat Dezvoltării Regionale, la care se adaugă și fonduri naționale.

Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) și se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH).
         

Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume.
        

Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou sublinia public rolul major cu care construcția acestui sistem în România a contribuit în acordarea acestei distincții.
Guvernul României, prin Ministerul Cercetării și Inovării, a urmărit îndeaproape implementarea proiectului ELI-NP, asigurând întreg suportul necesar pentru finalizarea în condiții optime a acestuia, astfel încât să fie realizate toate obiectivele asumate. Acest succes deosebit – realizarea celui mai puternic laser din lume – va fi marcat miercuri, 13 martie 2019,  printr-un eveniment organizat la ELI-NP Măgurele.


4 COMMENTS

  1. Si nu zice nimeni: BRAVO! Ceva pensii,indemnizatii speciale si pentru oamenii destepti care lucreaza acolo? Ceva decoratii si merite de cavaler? Liniste! Bine ca au grija de olgutele…. tudoreii care au ravasit Romania si de sobolanii care au ruinat tot ce s-a cladit in tara asta.Bravo ingineri si cercetatori! Sa multumim guvernelor care au vrut sa distruga cercetarea romaneasca si care au facut din ce exista malluri si cartiere de lux pentru putori.

  2. Daniel Funeriu si guvernul Boc au fost inițiatorii proiectului. Bravo lor! Actualul guvern nu are nici un merit!

    • Daa? Si de la Boc-Funeriu incoace cine a pus banul pentru proiect,ca pe Basan-Joiannis nu i-am auzit sa doneze cate ceva din banii prapaditi de ei pe plimbarile lor aeriene si terestre?

Leave a Reply