Uniunea Europeană se îndreaptă practic spre o Europă cu mai multe viteze, în pofida retoricilor diplomatice, şi nu există nicio cale de armonizare a diversităţii de poziţii ale statelor membre, în actuala stare de lucruri din politicile naţionale şi stare de spirit a opiniei publice de pe continent, constată Mircea Geoană, preşedintele Institutului Aspen România, într-un articol apărut joi pe portalul Institutului Aspen Italia.

Mircea Geoană aminteşte că România va deţine preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al lui 2019, iar summitul UE de la Sibiu prevăzut pentru 9 mai anul viitor, care va fi chemat să-şi dea avizul atât cu privire la consecinţele legale ale Brexitului, cât şi asupra Perspectivei financiare 2021-2018, va fi totodată ultimul înainte de noile alegeri europene, care vor contura o nouă realitate politică.

Anii de după criza financiară globală au fost un carusel pentru Europa şi pentru lume şi au prilejuit ascensiunea unui val de mişcări populiste şi anti-sistem. Tabuuri ca democraţia liberală, independenţa justiţiei sau statul de drept sunt contestate făţiş, partidele tradiţionale se prăbuşesc, forţele secesioniste şi centrifuge câştigă teren, consemnează politicianul român.

Situată la frontierele UE şi NATO, pentru România unitatea şi coerenţa europene şi transatlantice sunt esenţiale, dar semnele sunt proaste pe amândouă fronturile, avertizează Mircea Geoană: de la împărţirea poverii în NATO până la schimbarea climatică şi politicile tarifare, SUA emit cuvinte, tweet-uri şi decizii alarmante. În Europa, viziunile despre viitor sunt diferite şi uneori opuse: viziunea entuziastă a preşedintelui francez Emmanuel Macron despre Europa şi propunerile sale de a merge înainte vor întâmpina cel mai probabil opoziţie din partea altora. Cuplul franco-german – dacă va reuşi să se sincronizeze – nu va fi suficient pentru uriaşa sarcină de a alinia atâtea opinii şi interese divergente. În interiorul şi în afara eurozonei, tendinţele centrifuge şi alianţele regionale prosperă.

Din punct de vedere românesc, o Europă cu un nucleu de naţiuni dispuse şi capabile să avanseze spre o integrare mai profundă şi mai multe periferii orbitând la diferite viteze ar fi cel mai mare pericol. Experienţa răspunsului ipocrit primit de România de la unele capitale în legătură cu aderarea (şi a Bulgariei) la Schengen, în pofida evidentei noastre pregătiri, permite să ne facem o idee despre cum vor fi recepţionate pe viitor chestiuni mai complexe, cum ar fi adoptarea euro de economii mai slabe, notează Geoană.

Corolarul unui asemenea scenariu constă în reapariţia sferelor de influenţă şi a competiţiei între marile puteri în această parte a Europei, dar nu numai. Cu unele excepţii pe flancul estic, majoritatea capitalelor europene coboară tonul sau devin de-a dreptul slabe în faţa Rusiei, ambivalente în ce priveşte America şi vulnerabile în faţa mercantilismului agresiv al Chinei.

În condiţiile în care întregul Occident pare să-şi piardă controlul şi rolul dominant pe scena internaţională, există un viitor pentru Europa? Românii, în general, cred că mai avem şansa de a avansa cu proiectul european şi de a ne menţine relevanţa în noua ordine mondială. Cum vom realiza acest lucru? Greu, dar nu imposibil. Reţeta este aceeaşi ca la înfiinţarea Europei, acum 60 de ani: o percepţie comună asupra riscurilor şi oportunităţilor, o lume în mişcare şi – partea cea mai dificilă – lideri vizionari şi îndrăzneţi. Să sperăm că de această dată reţeta va funcţiona, conchide semnatarul articolului citat de Agerpres.

 

6 COMMENTS

  1. Lasati, domnule Tudor, nu va mai bateti dumneavoastra cap’sorul cu asa ‘nacaz’. La cat militeaza televiziunea dvs. pentru diversi indivizi banuiti de a fi comis infractiuni, pentru altii dovediti a fi delincventi si pentru actuali si fosti puscariasi, aceasta veste e numai de bine! Sfera de influenta spre care ne duceti ‘in zbor’ e oricum Rusia. Dihotomie mai mare intre ce spunem si ce urmarim n-am mai vazut, decat in cazul schizofrenilor. Asa, mi-am varsat naduful, ca oricum ar fi de-a dreptul surprinzator sa postati, desi niciodata nu se stie ce poate face paranoia (deseori asociata schizofreniei) din om si post de televiziune. In rest, continuati sa aparati infractori, UE ne va iubi din ce in ce mai mult. Apropos, pe cand un documentar autentic, original si franc despre averile lui Daddy?

    • asta cu “banuiti de a fi comis” va trimite exact in mentalitatea stalinista. cei care puneau catuse pe presupuneri. bravo. in rest, ramaneti acelasi anonim plin de curaj… cat despre schizofrenie, postarile dvs sunt demne de un asa diagnostic

      • V-ar fi placut sa fiu in loc de politicoasa, mult mai asertiva? Ceva de genul: “cunoscuti ca au comis dar nedovediti de justitie datorita anumitor complicitati la care participa entuziast antena 3 prin personaje precum Dana Garbovan, celebrii Savaliuc si Ciuvica”? Nu va suparati, dar aria penibilului apararii unor persoane care in mod cert n-au fost oneste si s-au imbogatit asa, inexplicabil, din pozitiile lor de bugetari frizeaza ridicolul, penibilul si, poate, odata si odata o discutie despre cum actioneaza ‘coloana a 5-a’ a adevaratilor vanzatori de tara. PS. Insultele dvs. sunt de tot rasul. Pe zi ce trece, fie va pierdeti ceva din valoare, fie (mai grav) ati ajuns aplatizat de cate mizerii se debiteaza la postul dvs tv. Nu le ascult, dar am un cerc in care avem pe cineva cu nervii tari si se uita zilnic cam 30 de minute all in all si ne spune in ce faze de sevraj ori iesire din sevraj in grup erau membrii postului.

        • inainte de toate, daca tot marturisiti ca sunteti femeie, sa va asumati o identitate. nu anonimatul troll-istic. Deci pt dvs sefa judecatorilor, magistratul Garbovan, este nasoala?! bun, m-am lamurit cu sistemul dvs de valori. sanatate

        • Și cinevaul ăla cu nervii tari din cerc este deținătorul adevărului? Mi-ar fi jenă să afirm că am auzit de la cineva cum că ăla e de porc și s-o halesc pe nemestecate fără să trec prin propriul filtru (bun, rău, nici nu are importanță)!
          A propos! Tu la ce canal/canale de știri te uiți?
          Când Dana Gârbovan grăiește ceva, în sală se face liniște.
          Ai ascultat vreodată vreo opinie a lui Savaliuc?
          La Ciuvică ce nu-ți place? Că-i un pic bâlbâit!

    • Dacă te-ai fi uitat măcar 10 minute la Antena 3 ai fi observat spre ce sferă de influență sunt atrași lucrătorii postului. Este explicabil, fără ajutorul mântuitorilor de peste ocean, postul ar fi dispărut în a doua domnie a lui Traian Băsescu. Și slugărnicia față de americani este deranjantă, dar poate fi trecută cu vederea până la un anumit punct.

Leave a Reply