Guvernul georgian a anunţat joi că a ales pentru construcţia unui port cu ape adânci la Marea Neagră – portul Anaklia – un consorţiu de companii chineze, care a concurat pentru adjudecarea contractului cu o companie elveţiano-luxemburgheză, transmite agenţia EFE.

“Câştigătorul este una din companiile de stat cele mai mari din China, cu o vastă experienţă, de asemenea în executarea proiectelor de acest tip. Oferta sa pentru implementarea proiectului a fost foarte bună”, a declarat premierul georgian Irakli Kobajidze. Predecesorul acestuia, Irakli Garibaşvili, a semnat în urmă cu un an la Beijing un acord de asociere strategică între Georgia şi China.

“Acest proiect este foarte important întrucât (…) conferă o importanţă specială transportului mărfurilor chineze”, a mai spus actualul premier despre proiectul de construire a portului Anaklia încredinţat consorţiului format din companiile chineze China Communications Construction Company Limited şi China Harbour Investment, care a concurat cu compania elveţiano-luxemburgheză Terminal Investment Limited Holding S.A.

Alegerea ofertei chineze pentru construirea noului port georgian la Marea Neagră survine într-un moment de puternice tensiuni între guvernul de la Tbilisi şi ţările occidentale după adoptarea definitivă de către parlamentul georgian a “legii asupra transparenţei influenţei străine”, în urma unui vot care a respins veto-ul opus acestei legi de preşedinta pro-europeană Salomé Zurabişvili.

Conform noii legi, descrisă de opoziţia georgiană şi de ONG-uri drept “legea rusească”, mass-media şi ONG-urile finanţate din străinătate într-un procent mai mare de 20% vor trebui să prezinte o dată pe an declaraţii publice asupra acestei finanţări. Potrivit guvernului de la Tbilisi, în prezent peste 80% din fondurile destinate presei şi ONG-urilor în Georgia provin din surse puţin transparente.

Un fost ministru georgian al apărării, Dmitri Şaşkin, în prezent membru al partidului de opoziţie Mişcarea Naţională Unită, susţine că “odată cu sosirea unei companii chineze în Georgia apare o nouă realitate geopolitică, întrucât apare un actor complet nou la Marea Neagră”. “China se află în confruntare cu Europa, SUA şi Turcia. Singura ţară cu care China nu are contradicţii este Rusia. Aceste două ţări, China şi Rusia, doresc să controleze “coridorul intermediar” de tranzit al transporturilor şi Georgia devine un ostatic al intereselor marilor actori”, argumentează politicianul de opoziţie, scrie Agerpres.

1 COMMENT

Leave a Reply