Veşti proaste pe frontul din Ucraina.

Armata ucraineană s-a retras din satele Severne şi Stepove, situate în apropierea oraşului Avdiivka ce a fost capturat recent de trupele ruse în provincia Doneţk din estul Ucrainei, a anunţat marţi un purtător de cuvânt militar ucrainean citat de Reuters şi AFP.

Potrivit acestui purtător de cuvânt, Dmitro Lihovii, trupele ucrainene s-au retras din cele două sate după ce în seara şi noaptea trecute s-au dat “lupte crâncene pentru Severne”, care au provocat “pierderi grele” în rândul trupelor ruse.

Mai devreme, armata rusă anunţase preluarea controlului asupra satului Severne, în timp ce-şi continuă ofensiva în acel sector al frontului unde a revendicat mai multe succese după ce a ocupat oraşul Avdiivka, ce a fost o redută fortificată a armatei ucrainene

Aceasta din urmă s-a retras luni şi dintr-un alt sat din acelaşi sector al frontului, Lastocikine, pentru a-şi “organiza apărarea”.

Armata rusă a revendicat de asemenea distrugerea unui tanc american Abrams al armatei ucrainene, după ce pe canalele de Telegram ruse au apărut imagini neautentificate de alte surse şi filmate din dronă, care arată un tanc de acest tip în flăcări după ce a fost distrus.

De partea sa, armata ucraineană a revendicat doborârea altor două avioane ruseşti de vânătoare bombardament Sukhoi SU-34 în ultimele 24 de ore, ridicând la şapte numărul avioanelor de acest timp pierdute de Rusia în ultimele zece zile, plus alte două avioane de vânătoare SU-35 doborâte. La sfârşitul săptămânii trecute, armata ucraineană a reuşit de asemenea să doboare încă un avion rusesc de detecţie radar A-50, după ce doborâse încă unul în ianuarie, astfel că armata rusă mai are, potrivit Kievului, doar şase astfel de aparate ce sunt esenţiale pentru supravegherea aeriană, culegerea de informaţii, identificarea ţintelor terestre şi aeriene şi coordonarea trupelor

Dar pe frontul terestru trupele ucrainene, aflate în criză de soldaţi şi muniţii, fac greu faţă unei armate ruse mai numeroase şi mai bine echipate, care a trecut din nou în ofensivă. Totuşi, potrivit Ministerului rus al Apărării, armata ucraineană nu a renunţat la acţiunile ofensive şi “nouă contra-atacuri ale unor grupuri de asalt ale armatei ucrainene au fost respinse” în apropierea localităţilor Niu-Iork, Pervormiske şi Petrivske, de asemenea în regiunea Doneţk.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a susţinut marţi că trupele ruse au ocupat de la începutul anului încă 327 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean, scrie Agerpres.

“Lupte violente” se dau în prezent în apropiere de Ceasiv Iar, oraş-cheie de lângă Bahmut, în estul Ucrainei, spre care armata rusă “încearcă activ să avanseze”, a indicat marţi armata ucraineană, potrivit AFP.

O eventuală cucerire a acestei localităţi, părăsită aproape în întregime, ar putea permite forţelor ruse să-şi intensifice şi mai mult atacurile asupra Kramatorsk, ultimul mare oraş din Donbas controlat încă de Kiev şi din ce în ce mai vizat de bombardamentele ruse.

“Inamicul încearcă activ să avanseze în direcţia Ceasiv Iar. În special în apropiere de Ivanivske şi Bogdanivka, unde lupte violente se dau la periferie”, a declarat la televiziunea publică un purtător de cuvânt al armatei ucrainene în această zonă, Ilia Ievlaş.

Armata rusă “trimite rezerve şi încearcă să-şi consolideze trupele cu unităţi de asalt”, a adăugat el.

Localităţile Ivanivske şi Bogdanivka se află la limita liniei frontului, la numai circa 3 km sud-est şi, respectiv, nord-est de Ceasiv Iar, unde armata ucraineană s-a repliat după căderea în mai 2023 a oraşului Bahmut, la aproximativ 10 km mai spre est.

Ceasiv Iar, care nu are în prezent decât câteva sute de locuitori faţă de 12.000 înainte de război, este cu regularitate bombardat de forţele ruse, iar multe clădiri de aici au fost distruse.

Localitatea este situată la circa 25 km de Kramatorsk, centru administrativ în regiunea Doneţk, ocupată în cea mai mare parte de către Rusia.

După pierderea Bahmut, la capătul uneia dintre cele mai lungi şi sângeroase bătălii în acest război, armata ucraineană a preluat sub control două localităţi pe flancul sudic al acestui oraş în cursul contraofensivei din vară.

Dar frontul s-a blocat apoi, iar armata rusă şi-a reluat atacurile pentru a avansa pe frontul de est în ultimele săptămâni, profitând de lipsa de muniţii şi de armament a armatei ucrainene.

După ce s-a retras în urmă cu zece zile din oraşul-fortăreaţă Avdiivka, armata ucraineană a confirmat luni şi marţi retragerea din trei sate învecinate: Lastocikine, Sieverne şi Stepove, mai la vest.

Leave a Reply