Fragment din discursul viceguvernatorului BNR Liviu Voinea, propus si votat in functie de PSD :

„Așadar, este toată rezerva în țară? Nu, și este bine că este așa. De cel puțin trei ori în istorie faptul că aveam toată rezerva de aur în România a creat o serie de probleme: înstrăinarea tezaurului – 91,48 tone aur în 1916 și 1917; perioada dintre 1947 și 1955, când rezerva a scăzut cu 192,2 tone pentru compensații de război – în special anul 1952 când scăderea este de 129,25 tone; anul 1986, când s-au vândut 78,5 tone de aur, reprezentând două treimi din rezervă, pentru plata datoriei publice.
De asemenea, în 1944 au fost necesare eforturi deosebite pentru ascunderea rezervei de aur, reprezentând 192,3 tone aur, mai întâi în pivnița Mănăstirii Tismana și mai apoi în peștera de lângă Mănăstire. Această cantitate reprezenta întreaga rezervă ținută în țară, și ea a fost integral readusă în București, la gram, în 1947. Tot integral a fost returnată și rezerva de aur pe care Polonia ne-a încredințat-o în 1939, reprezentând 2,7 tone de aur; și aceasta a fost depozitată la Tismana și returnată în 1947.
La sfârşitul anului 1944, stocul de aur al BNR însuma 237,6 tone aur – din care 47,3 tone în străinătate (Londra, Elveția și New York) – ceea ce arăta că există o continuitate în comportamentul băncilor centrale, care și atunci, ca și acum, nu-și păstrau rezerva metalică într-un singur loc.
Distribuția repartizării rezervei metalice la bănci de prestigiu din străinătate se face pentru a garanta plățile și poziția internațională a țării respective. Chiar și regimul comunist a ținut o parte a rezervei în străinătate. De exemplu, în 1971, chiar înainte de declanșarea crizei petrolului și de sfârșitul etalonului aur, 47% din rezerva de aur de 95,7 tone era depozitată în străinătate. La sfârșitul anului 1989 toată rezerva, de 67 de tone, era însă în țară.”

(discurs Februarie 2019 Liviu Voinea, viceguvernator BNR)

8 COMMENTS

 1. Tot respectul pentru dl. Liviu Voinea, putea sa-l numeasca in aceasta functie Dalai Lama sau mama lui Dragnea, nu ma intereseaza, n-a facut altceva, a enumerat istoria aurului romanesc, nimic concret in favoarea depozitarii aurului in alte banci, cica asa trebuie. Mai bine ar spune clar ca acest depozit e un gaj si cu asta basta.
  Intreb, de ce nu mutam toata rezerva in banci din Elvetia sau in Luxemburg ?

 2. Daca iti aduci tot aurul in tara bati la ochi, te incearca niste intentii rele, il ai in tara faci ce golanie vrei cu el fara sa te stie nimeni, asta daca pui mana si pe BNR. Asta ar fi pasul urmator. PS. Dvs sunteti cu armata, ati vazut scena cu ministrul apararii butonand telefonul in timp ce defilau si-i dadeau onorul trupele intoarse din Afganistan? Cred ca n-ati aflat altfel butoiul ala de osanza era luat deja in colimator.

  • daca aduci aurul la tine in tara se cheama ca nu mai sta “la ei”. Daca nu mai sta la ei esti mai putin – spre deloc – supus constringerilor, santajului sau, cel putin, daca il ceri va trebui sa astepti cit e necesar sa ti se dea inapoi ce e al tau, daca baietii care il tin mai si vor sa ti-l dea. Motivele astea sunt in plus pe linga multe altele…

   In ceea ce priveste chestia cu “faci ce golanie vrei cu el fara sa te stie nimeni”, asta e o enormitate care nu arata decit superba si deplina necunoastere a mecanismelor internationale de tranzactionare, pe linga numeroasele legi nationale deja in vigoare. Nu e ca la casa e amanet, probabil singura institutie de care romanul european, globalist asa ca dl Voinea, a mai auzit….incepi educatia prin a citi despre World Gold Council.

   Ceea ce sper eu, insa, este ca povestea asta cu returnarea rezervelor sa fie doar un plan, o etapa, care sa faca parte din intentia de a redobindi poansonul international, abandonat de Isarescu, membru al Clubului de la Roma, de a redeveni producatori si traderi de aur si alte metale pretioase si metale rare, materii prime care in viitorii 5-8 ani isi vor mari pretul cel putin la dublu fata de prezent.
   Daca asa ceva se va intimpla, nu numai ca vom fi mai putin dependenti de creditele luate de la altii, nu numai ca vom cistiga credibilitate dar se va sfirsi si speranta diferitelor gasti de banditi locali si internationali de a face exploatatii sau mismasuri gen “RMGC la bursa de la Toronto” pe seama bogatiilor subsolului romanesc. Ceea ce explica e ce e atita impotrivire… ca si la procurorii securisti, urla ca isi pierd privilegiile si ar putea ajunge ei la inchisoare.
   Exploatarea, cel putin, ar trebui sa fie monopol de stat.

 3. Da,poate ca e mai bine sa n-avem nimic al nostru,toti incearca sa exporte,,cu fiecare explicatii stupide, ramane si vom fi in curul gol!Nu e bine sa pui ouale in aceleasi cuib,da,stiu,exmplul peren,explicatii supra explicitative fara luat in calcul realitatea istorica!Rezultat e ca nu esti un minim,minuscul, sa poata rezolva o problema simpla,aberatii,supozitii,aurul tau,tezaurul nu-l poti proteja,preferabila e disparitia,sunt destui acoperiti,decat o existenta palpabila in tara mai bine judecati longevive!Draga,Radu,daca tu vrei ca tezaurul sa fie plimbat prin banci europene,eu vreau sa avem putinta sa avem si aparam tezaurul!Nu suntem paralitici si nici scrantitit la cap!Ca asta inseamna o garantie pentru imprumuturi virtuale,sictir,stabilitatea o ai prin guvernare,la un ciolos,normal ca ai avut zero,ce vreau sa spun ca “closca cu pui”trebuie protejata in tara indifeeernt de garantul caruia se intampla!Suntem oare siguri ca avem ce avem?Eu nu pot avea aceasta siguranta!Realitatea ne-a darmat de multe ori!

 4. Sunt de acord cu ILIE SERBANESCU,ai o avere protejeaz-o,nu o imprastia!Ouale mele prefer sa le tin in cuibul meu,cu ele,de acasa,sa fac tranzactii!Dar e mai bine capul plecat,colonia placuta de umilitori,o germanie,o franta,o olanda?!

 5. Romanul s-a nascut Moet ,asta e clar ,deci Romanul este politician,economist,doctor e.c.t ….calificat 99 de meserii avizat in pareri gratuite ! Vezi ministrii ,senatori ,deputati plini de competente la fara frecventa care conduc tara direct in santul Europei ! Oameni buni ,dati-va cu parerea aiurea ,e gratuit !

Leave a Reply