Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a salutat accentul pe care l-a pus Consiliul Afaceri Externe asupra Republicii Moldova şi acordul politic de a avea un set de sacţiuni ale Uniunii Europene cu privire la acţiunile destabilizatoare care au loc în Moldova, scrie news.ro

„Am salutat accentul puternic pe care l-a pus Consiliul Afaceri Externe pe Republica Moldova şi acordul politic privind crearea unui regim de sancţiuni al UE privind acţiunile destabilizatoare în Republica Moldova, pe care am propus-o în numele României în februarie, propunere pentru care am depus multe eforturi, o decizie care a fost luată într-un timp record”, a spus Bogdan Aurescu.

Înaintea participării la Consiliul Afaceri Externe (CAE), Bogdan Aurescu a vorbit despre mai multe decizii importante care vor fi luate la reuniune şi anume Ucraina şi sprijinul acordat acestei ţări pentru a câştiga războiul, dar şi susţinerea Republicii Moldova.

“Este cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancţiuni în istoria Uniunii Europene. Sunt foarte bucuros că acesta va fi un instrument foarte important pentru a întări rezilienţa şi securitatea Republicii Moldova în contextul acţiunilor orchestrate de către Rusia, precum demonstraţiile sau acţiunile subversive împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova, la care am fost martori în ultimele luni”, a spus ministrul de externe Bogdan Aurescu

Misiune civilă de Parteneriat UE în Republica Moldova

„Aceste măsuri, care includ interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entităţile implicate în astfel de acţiuni destabilizatoare vor reprezenta nu doar sancţiuni faţă de aceste persoane, dar şi un factor de descurajare faţă de alte astfel de acţiuni în viitor. În acelaşi timp, o altă decizie importantă va fi adoptarea deciziei de creare a unei Misiuni civile de Parteneriat UE în Republica Moldova. Este o altă măsură importantă, pe care România a susţinut-o puternic şi care va contribui, de asemenea, la creşterea rezilienţei şi a securităţii Republicii Moldova, deoarece va lupta împotriva acţiunilor hibride la adresa Republicii Moldova, împotriva dezinformării, împotriva acţiunilor care vizează securitatea cibernetică a ţării şi, de asemenea, va îmbunătăţi gestionarea situaţiilor de criză din Republica Moldova. Desigur, România va sprijini funcţionarea acestei Misiuni, inclusiv prin propunerea de experţi care să participe la Misiune. Nu în ultimul rând în ceea ce priveşte Republica Moldova, voi încuraja continuarea asistenţei pentru această ţară în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace. O decizie în acest sens se va lua la începutul lunii mai. Este foarte important ca Republica Moldova să fie în continuare pe ordinea de zi a Consiliului Afaceri Externe”, a mai spus ministrul român de Externe.

Potrivit presei de la Chișinău, miliardarul Ilan Șor este cel care finanțează, cu banii Moscovei și cu bani furați din Republica Moldova, mișcările pro-ruse pentru destabilizarea politică, economică și securitară a țării.  

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă și de Securitate, Joseph Borrell a declarat :

Imagine

UE se angajează să sprijine #Moldova pentru a-și proteja securitatea și reziliența.

Înființăm astăzi o misiune civilă PSAC – Misiunea de parteneriat UE în Moldova #EUPM.

Acesta va consolida structurile de gestionare a crizelor din Moldova și va spori capacitatea acesteia de a contracara amenințările hibride

Vom aloca 40 de milioane de Euro pentru întărirea capacității de apărare a Republicii Moldova


#EUPM este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova și reprezintă dovada implicării serioase, europene, în stabilizarea țării.

România a susținut puternic și insistent crearea acești Misiuni.

#EUPM va fi lansată în luna mai, iar inaugurarea ei va constitui unul din realizările UE la Summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc la 1 iunie 2023, la Chișinău.

 

Leave a Reply